10+2 ερωτήσεις στον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

 

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Περιστεριώτες. Ο ίδιος γέννημα-θρέμμα Περιστεριώτης, ζει και αναπνέει καθημερινά για το Περιστέρι. Θέλησα να του υποβάλω 10 ερωτήσεις (στην πορεία έγιναν 12) για το Περιστέρι, για τα μελλοντικά του σχέδια, για τον covid19, για την καθημερινότητά του. Τον συνάντησα στο γραφείο του στο δημαρχείο, ένα μεσημέρι, μετά από μία κοπιαστική μέρα, γιατί, όπως μου είπε, παρ΄όλα τα προβλήματα λόγω πανδημίας, ο δήμος συνεχίζει να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, αφού δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δηλώνει ταγμένος στη γενέτειρά του, το Περιστέρι και προσηλωμένος στην αναγέννηση της πόλης σε όλους τους τομείς.

 

1. Οι Περιστεριώτες, σας θεωρούν «διαμορφωτή» του Περιστερίου και το απέδειξαν με την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές. Πού οφείλεται η ομολογουμένως μεγάλη αυτή επιτυχία σας;

Από ‘μένα προσωπικά, θα αντικατασταθεί ο όρος «επιτυχία» με την θεμελιώδη έννοια «αγάπη».

Δηλώνω λοιπόν αποκλειστικά ταγμένος στην αγάπη μου για τη γενέτειρά μου, το Περιστέρι του οράματος και των ονείρων μου. Όταν επικεντρώνεσαι εμμονικά σε μια πραγματικότητα, όπως ο δικός μου προσωπικός στόχος για τον βαθύτερο πυρήνα της σκέψης μου, που είναι η πόλη μου και η αναγέννησή της, δεν γνωρίζω αν για ‘σας σημαίνει «διαμορφωτής». Σίγουρα γνωρίζω όμως, ότι για ‘μένα, το Περιστέρι της πρωταρχικής μου επιλογής και αφοσίωσης, σημαίνει χειροπιαστή πραγματικότητα και δυνατή αλήθεια.

 

2. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα στον δήμο Περιστερίου;

Μιλάμε βεβαίως για έναν Δήμο 500.000 κατοίκων. Επομένως αντιλαμβάνεστε, ότι αναλογικά σε συχνότητα, πυκνότητα, ποικιλία και μέγεθος, εμφανίζονται και τα ζητήματα της πλειάδας των συμπολιτών μας, τα οποία και καλούμαστε πάντοτε ετοιμοπόλεμοι, να τα διαχειριστούμε.

 

3. Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι πρέπει να στρέφεται περισσότερο η «φροντίδα» ενός δημάρχου; Στην οικονομική ευημερία- ανάπτυξη του δήμου, στην κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό ή κάποια άλλη;

Οριοθέτηση δεν έχει η εν λόγω φροντίδα, κατά τη δική μου αυτοδιοικητική αντίληψη. Όταν βρίσκεσαι σε θέση πλοήγησης και ευθύνης μιας τόσο κομβικής πόλης, όπως το Περιστέρι, οφείλεις να προνοείς, να προλαμβάνεις και να κατευθύνεις τη ρότα, με επάρκεια και ετοιμότητα, είτε σε καιρούς νηνεμίας, πολύ περισσότερο όμως σε καιρούς φουρτούνας και δοκιμασίας.

 

 

 

4. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον στον δήμο Περιστερίου; Επίσης υπήρχαν κάποιες προγραμματισμένες δράσεις που ανεστάλησαν λόγω covid;

Στην πόλη που με γέννησε και ηθελημένα της έχω αφιερωθεί και που έχει σήμερα αποκτήσει μίαν άλλη ολοκαίνουργια, όσο και πανελλαδικά αξιοθαύμαστη μορφή και πληρότητα υποδομών, μεγάλο υπερσύγχρονο υπόγειο πάρκινγκ, νέο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο και πολιτιστικό μέγαρο που θα περιλαμβάνει θέατρο και σύγχρονους χώρους πολιτισμού, μέσα στην τριετία που πρόκειται να ακολουθήσει, θα γίνουν άλλη μια επιπλέον δωρεά αγάπης, από εμάς τους φανατικά ταγμένους, στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των απαιτήσεων μιας υπερσύγχρονης πόλης και κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Βεβαίως, οι υποχρεωτικές υγειονομικές δεσμεύσεις και συνθήκες, λόγω COVID, όπως και οι ανασταλτικές συνέπειές τους, έρχονται μοιραία να φρενάρουν διάφορες μορφές, στην δραστηριοποίηση και τους προγραμματισμούς των λειτουργιών μας. Γεγονός προφανώς αντικρουόμενο με την πραγματική δική μας βούληση, αλλά σχετιζόμενο άμεσα και πρωταρχικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπου τα εναλλακτικά περιθώρια προγραμματισμών, αυτονόητα έπονται και εκτοπίζονται.

 

5. Υπάρχει κάποιο «όνειρο» που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο Περιστέρι;

Η αυτάρκεια, η αυτονομία και η ταχύτητα των κατακτήσεων σε όλους τους τομείς, να συμπεριλαμβάνονται στη φαρέτρα της πόλης, σε κάθε πεδίο αναμέτρησής της, με τις ασύλληπτες προκλήσεις του υπερηχητικού 21ου αιώνα που διανύουμε.

 

6. Υπάρχει κάτι στο οποίο το Περιστέρι υστερεί ακόμη σε σχέση με κάποιον άλλο δήμο;

Σε πανελλήνια κλίμακα μέχρι στιγμής, και στα πλαίσια της τηρούμενης από ‘μας αυτοδιοικητικής γραμμής, πολλοί είναι οι άλλοι Δήμοι που καταφεύγουν συνήθως στη συνδρομή μας, για συστάσεις τροχοδρόμησης, διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, ως προς τις εφαρμογές μας εκείνες που καθιστούν τελικά πλεονεκτική τη δική μας πόλη, συγκριτικά με πολλές άλλες ανά την επικράτεια.

 

 

 

7. Λόγω covid 19 ζούμε μια ιδιαίτερη και δύσκολη πραγματικότητα. Ο δήμος με ποιες πρωτοβουλίες έχει συμβάλει ώστε να προστατεύσει και να διευκολύνει τους δημότες του;

Μέσα από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστερίου και την συλλογική μας ευαισθητοποίηση, έχουμε επιστρατεύσει μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, ιατρικής μέριμνας, πρόληψης και διάγνωσης, αποβλέποντας στην περιφρούρηση της υγείας των συνανθρώπων μας, του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής τους, από την πρωτοφανή και επικίνδυνη πολιορκία του, λόγω ραγδαίας επέλασης του COVID-19, σε τοπική, εθνική όσο και παγκόσμια εμβέλεια.

Ειδικότερα και επιπροσθέτως, κρίνουμε άκρως καθοριστικό και το επισημαίνουμε, ότι Δωδεκανήσου και Αγ. Βασιλείου το ευρείας επιφάνειας ευρισκόμενο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου πρόκειται να λειτουργήσει, ως Εμβολιαστικό Κέντρο «COVID-19». Ένα από τέσσερα μεγαλύτερα σε όλη τη χώρα. Με ό,τι συνεπάγεται το γεγονός αυτό, ως προς την λαοπληθέστατη τοπική μας κοινωνία και γενικότερα τις τρέχουσες και κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες, πρόληψης και προφύλαξης όλων των συνανθρώπων μας. 

 

8. Κατά την πολύχρονη πορεία σας ως Δήμαρχος Περιστερίου υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε ή απογοητευτήκατε;

20 συνεχόμενα χρόνια τώρα, απέναντί μου κανέναν αντίπαλο δεν είχα και δεν φοβήθηκα. Και αυτό, γιατί ανέκαθεν ο μοναδικός αντίπαλός μου ήταν μόνον οι ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μου. Η στοχευμένη και αποτελεσματική διαχείρισή τους άλλωστε, σε όλη την 20χρονη διαδρομή του ασταμάτητου έργου μας, για την πόλη και τον πολίτη αποκλειστικά, απέτρεπαν παράλληλα οποιαδήποτε ενδεχόμενη απογοήτευση, πριν καν προλάβει να εκδηλωθεί.

 

9. Από την μέχρι τώρα επαφή σας με τους δημότες, τι ζητάνε περισσότερο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες από εσάς;

Ειδικά στην παρούσα φάση, κοιτάζοντας τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου κατάματα, έχω να τους πω, «πως κρατημένοι σφιχτά με την άτρωτη δύναμη της πίστης, της αισιοδοξίας και της αγάπης, προσέχουμε, ελπίζουμε και συνεχίζουμε γεροί και ασφαλείς όλοι μαζί, την προσπάθεια του απεγκλωβισμού, της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινής πορείας μας για την τελική νίκη».

 

10. Ποιο σημείο του δήμου είναι το αγαπημένο σας, που σας αρέσει να βρίσκεστε;

Ολόκληρο το Περιστέρι, απ’ άκρου εις άκρον του, συνεχίζει να είναι η πιο ζεστή, η πιο γλυκιά και επιθυμητή φωλιά αγάπης για ‘μένα. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά σημεία. Υπάρχει μόνον ξεχωριστή αγάπη, για σύσσωμη την πόλη και την κοινωνία της.

 

11. Ποια είναι η καθημερινότητα του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη; Πείτε μας το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν μπαίνετε στο γραφείο σας.

Ατενίζω περιμετρικά τον ορίζοντα του Περιστερίου και ταυτόχρονα περιστοιχίζομαι από δύναμη περίσσια, από δυνατή πίστη και ορμή, για τα μελλούμενα της πόλης. Για τα μεγάλα του αύριο, που περιμένουν να την υποδεχθούν και με μείζονα αρτιότητα να την εξοπλίσουν.

 

12. Τέλος για να κλείσουμε, θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι;

Όταν έχεις μάθει να δίνεις μόνον μάχες αγάπης και να τις κερδίζεις, η ευχή, θα έλεγα, μία μπορεί να είναι: «Με την Υγεία παντοτινό μας ταίρι και ορμητήριό μας, τη δίψα της δημιουργίας και της προκοπής,

φως, ελπίδα, αλήθεια, αισιοδοξία και προσφορά, να ζωγραφίζουν διαχρονικά το έργο τέχνης της ζωής μας, κάνοντάς το μοναδικό και ανεπανάληπτο.»