Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας: γάλα, αίμα , Αλεξάνδρας Κ*

Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας: γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο Δήμος Πετρούπολης προχώρησαν σε μια σημαντική σύμπραξη με την ένταξη τριών πετυχημένων παραγωγών στο πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας».

Οι θεατρικές βραδιές ξεκινούν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «γάλα, αίμα»  της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1958, σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας. Η Ξένη, εγκαταλελειμμένη από τον άντρα της, ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί μία νεότερη γυναίκα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σχόλια του χωριού, στο οποίο έχει έρθει να ζήσει ακολουθώντας τον άντρα της. Έχει περάσει χρόνια περιορισμένη στους ρόλους της κόρης, της συζύγου και της μητέρας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της μικρής τοπικής κοινωνίας. Πλέον, μην έχοντας κανέναν ρόλο να υπηρετήσει, ψάχνει να βρει τι έχει απομείνει απ’ αυτήν ακόμα ζωντανό. Μπροστά στα μάτια της βλέπει τις κόρες της να οδηγούνται στην ίδια ακριβώς ζωή με τη δική της, σε ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι ανθρωποφαγίας των γυναικών, που βρίσκονται εγκλωβισμένες στον κοινωνικό τους ρόλο.

Η Ξένη/Μήδεια της Αλεξάνδρας Κ* σκοτώνει τις κόρες της για να τις απελευθερώσει από τα μελλοντικά δεινά τους. Σε μια δυνατή συνομιλία με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας και όσα διακυβεύονται στο πεδίο της ισότητας των φύλων, η συγγραφέας καταθέτει ένα εξαιρετικό σχόλιο για τη θέση των γυναικών: «Για μένα η ηρωίδα μου, σκηνή τη σκηνή, βιώνει αυτήν την αποκάλυψη που τώρα βιώνουμε όλες: ότι τα πράγματα που θεωρούσαμε χρέος μας –αν όχι καμάρι μας– να ανεχόμαστε, ήταν εξ αρχής καταπιεστικά, επώδυνα και παράλογα. Γιατί η εμπειρία μας ως γυναίκες ήταν γραμμένη και υπαγορευμένη από μάτια, μυαλά και χέρια ανδρικά».

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το γάλα, αίμα, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γραφή της Αλεξάνδρας Κ* και δίνοντας έμφαση στη φόρμα και στον ρυθμό. Με τη σύμπραξη ενός εξαιρετικού θιάσου, στον οποίο η Έλενα Τοπαλίδου ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο της Ξένης, και με ζωντανή μουσική επί σκηνής, μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του έργου μέσα από το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του στίγμα.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια – Διδασκαλία: Στράτος Γκρίντζαλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργης Βασιλόπουλος

Κατασκευές κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Ειδικές κατασκευές: Σωκράτης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Λόγγος, Δημήτρης Μωραΐτης, Γιώργος Κυριαζόπουλος
Κατασκευές σκηνικών: Κομνηνός Κουσιέρας
Κομμώσεις: Θωμάς Γαλαζούλας

Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου (η ξένη), Μάγδα Καυκούλα (η δασκάλα τους, Μια νέα), Γιώργης Βασιλόπουλος (ο φίλος τους, Ένας νέος), Γιάννος Περλέγκας (ο πατέρας της, Ένας γέρος), Σύρμω Κεκέ (η μάνα του, Μια γριά), Μιχάλης Τιτόπουλος (ο άντρας της, Ένας άνδρας), Λήδα Κουτσοδασκάλου (Το πρώτο κορίτσι), Αλίκη Γεωργίου (Το δεύτερο κορίτσι)

Μουσικοί επί σκηνής: Στράτος Γκρίντζαλης, Τίμος Ντέμος
Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions

 

Θέατρο Πέτρας: Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

Θεατρική Παράσταση: «γάλα, αίμα»  της Αλεξάνδρας Κ*

Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15€

Ειδική τιμή εισιτηρίου για φοιτητές, 65+, Καλλ. Σωματείων: 12€

Για ανέργους, ΑΜΕΑ, Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών: 5€

Προπώληση εισιτήριων: aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | ticketservices.gr / 210-7234567 / Κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) & Καταστήματα Public.

 

Υπηρεσία μεταφοράς θεατών.

Παρέχεται δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου.

Λεωφορείο του Φεστιβάλ αναχωρεί στις 19:00 από το Σύνταγμα (Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη) και μετά το πέρας των παραστάσεων παραλαμβάνει το κοινό για επιστροφή στην αφετηρία.