Μια υγειονομική βόμβα στα όρια της Πετρούπολης

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

 

Έντονη δυσφορία προκαλεί στους κατοίκους της Πετρούπολης η δυσοσμία που προέρχεται από τη χωματερή της Φυλής. Μάλιστα αυτή η δυσοσμία δεν είναι καινούργια, μιας και εδώ και χρόνια απασχολεί τους κατοίκους. Τα τελευταία όμως χρόνια γίνεται ακόμα πιο έντονη, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη χωματερή. Δεν είναι τυχαίο που ο δήμος Πετρούπολης απέστειλε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, επιστολή στον Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Φυλής 

Επιστολή του Δήμου Πετρούπολης προς τον ΕΔΣΝΑ σχετικά με την έντονη δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής

Διαβάστε το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Φώτη Χριστόπουλου προς τον ΕΔΣΝΑ, παρακάτω:

 

“Δυσοσμία κατά τις βραδινές ώρες στην πόλη μας”

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη δυσοσμία στην πόλη μας, ιδιαίτερα τις απογευματινές & βραδινές ώρες, προερχόμενη από τον χώρο των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής – ΕΜΑ.

Οι οχλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά από δημότες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Παρακαλούμε όπως κάνετε τις απαιτούμενες ενέργειες και να μάς ενημερώσετε, για την ταυτοποίηση της προέλευσης των παραπάνω οσμών, καθώς και για την σύνθεσή τους.

Αναμένουμε το συντομότερο τις απαντήσεις σας, προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας, οι οποίοι, δικαίως, βρίσκονται σε εξαιρετική αναστάτωση.

Σάς θυμίζουμε ότι εγκαταστάσεις μας, όπως το Θέατρο Πέτρας (του οποίου οι παραστάσεις ξεκινούν 13 Ιουλίου), καθώς και άλλοι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι μας, βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός (1) χλμ. από τις εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ- ΕΜΑ.»

 

Ακόμη χειρότερα

Μα τι ακριβώς συμβαίνει στο ΧΥΤΑ Φυλής; Και γιατί αντί να καλυτερεύει η κατάσταση τόσα χρόνια, αντιθέτως χειροτερεύει, ενώ ολοένα και νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως, αποκαλυπτικά για τη διαχείριση της επικίνδυνης πλέον χωματερής στα όρια των δήμων Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Καματερού αλλά και των άλλων δήμων της δυτικής Αθήνας, μιας και οι μελέτες της “Asprofos Engineering”, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάνε για ένα κοκτέιλ ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμα και ραδιενεργών στοιχείων και μάλιστα σε τιμές πάνω από τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια σε ατμόσφαιρα, έδαφος αλλά και σε υπόγειο νερό, σε έκταση τουλάχιστον 10.000 στρεμμάτων γύρω από την εγκατάσταση της χωματερής που καταλαμβάνει 3000 στρέμματα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει για όλους εμάς τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας και πόσο μεγάλη απειλή είναι για την υγεία μας.

 

 Όχι μόνο η δυτική Αθήνα

Όλα τα στοιχεία λοιπόν συγκλίνουν για μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Αθήνας αλλά και όλης της δυτικής Αττικής, που επί δεκαετίες εκτίθενται καθημερινά στην περιβαλλοντική αυτή μόλυνση.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου, ενός φορέα που έχει δημιουργηθεί από πολίτες και συλλογικότητες της περιοχής, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταλογίζει ευθύνες για την αδιαφορία των υπευθύνων της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής, κατηγορεί για αδιαφάνεια τον Δήμαρχο φυλής,  ενώ καλεί σε αλλαγή του υπάρχοντος μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων.

 

 Εφιαλτικά τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής

Εφιαλτικά, για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, είναι τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στα συμπεράσματά τους, που παρατίθενται αυτούσια, γίνεται λόγος για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα»

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός ραδιοϊσοτόπων στο χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».

Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει σημάνει γενικός συναγερμός, να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες για το περιβάλλον και την υγεία υπηρεσίες, να έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση του πληθυσμού και να έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις για την εξάλειψη της αιτίας του φαινομένου, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της λειτουργίας της φαραωνικής εγκατάστασης της Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο των αστικών απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας. 

 

Εδώ, όμως, είναι Δυτική Αττική και φαίνεται ότι ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλες πρακτικές.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Απρίλη του 2018 -όταν το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποκάλυψε την ύπαρξη των μελετών- και ένας μαραθώνιος δημοσιευμάτων, καταγγελιών, παρεμβάσεων κλπ., που κατέληξε στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του κ. Παππού, για να αναγκαστεί να μας παραδώσει -μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια από την εκπόνησή τους- τις περίφημες μελέτες, τις οποίες και δημοσιοποιούμε.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πιστεύει ότι η αποκάλυψη του περιεχομένου των μελετών για τους ΧΥΤΑ της Φυλής, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εκφραστεί πιο έντονα και δυναμικά η απαίτηση για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στη μείωση των αποβλήτων, στην προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών.

 

Νέα επέκταση της χωματερής

Και ενώ θα περιμέναμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό και από την Κυβέρνηση αλλά και από την Περιφέρεια, οι εξελίξεις μας διαψεύδουν. (Επί θητείας Ρένας Δούρου, λίγο πριν λήξει η θητεία της, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, που σημαίνει με απλά λόγια αντί να υπάρξει μείωση και κλείσιμο κάποιων ΧΥΤΑ, αντίθετα προκηρύσσονται νέοι. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της υπήρξαν άλλες δύο επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής, το 2017 για 3.500.000 κ.μ. και το 2018 για 1.500.000 κ.μ. και όταν υπήρξαν διαμαρτυρίες, η απάντηση ήταν ότι η επέκταση αυτή είναι προσωρινή και δεν θα γίνουν άλλες). Η νέα διοίκηση του ΕΣΔΝΑ αποφασίζει να φτιάξει μια νέα χωματερή με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και με χαρακτηριστικό τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερών αποβλήτων της Αττικής με εκτιμώμενη αξία 5.335.000 ευρώ», κάνοντας το Δυτικό Μέτωπο να μιλάει για νέο πραξικόπημα, ενώ αθηναϊκές ημερήσιες εφημερίδες επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία νέα δυσάρεστη εξέλιξη για τους κατοίκους της δυτικής Αττικής και κατηγορούν τη διοίκηση Πατούλη για «fast track» διαδικασίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΔΝΑ (Σ.Σ: Φορέας διαχείρισης) και όπως ισχυρίζονται τα μέλη της επιτροπής διαχείρισης, σκοπός της δημοπρατούμενης σύμβασης είναι η εξεύρεση προσωρινής λύσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής και η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 2ετή και με δυνατότητα προσαύξησης άλλων δύο χρόνων.

Και η λαική συσπείρωση παίρνει θέση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε προτείνει αποκέντρωση δραστηριοτήτων της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ακόμη και εκτός αυτής, προκειμένου να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλή.

 Ο  Γ. Πρωτούλης, μέλος του πολιτικού γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής, χαρακτήρισε τη διαχείριση απορριμμάτων ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας» και ως τέτοιο «δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, οι ιδιώτες εργολάβοι, τα ΣΔΙΤ».

Τέλος τονίζει ότι η διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων εκτός Αττικής, όπως χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) -και «όχι χωματερές», διευκρίνισε- που θα υποδειχτούν με επιστημονικά κριτήρια «και όχι ταξικά», «όχι σε κατοικημένες περιοχές, όχι σε ρέματα, όχι σε περιοχές Natura». Όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν την ίδια τακτική 60 χρόνων. Αφήνουν το πρόβλημα να φτάσει στο παραπέντε  και με μια μελετημένη στρατηγική του αδιεξόδου επιβάλλουν μια λύση που από πριν έχουν αποφασίσει. [...] Και η λύση πάντα είναι η Φυλή».