Οι ποδηλατικές ομάδες στο Περιστέρι και την Πετρούπολη

 

Οι «Επίμονοι Ποδηλάτες» στο Περιστέρι

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

 

Είναι μια πολυπληθής ποδηλατική ομάδα, που χαίρεσαι να τους βλέπεις να διασχίζουν σε παράταξη τους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου, ξεκινώντας για τις μακρινές βόλτες τους, επάνω στις 2 ρόδες των ποδηλάτων. Ο λόγος για τους «Επίμονους ποδηλάτες». Ο αριθμός των μελών της ομάδας εξαρτάται από τον καιρό, τους αγώνες, τις αργίες, τις διακοπές κτλ. Πάντως είναι γύρω στους 30-40 ποδηλάτες μέσο όρο σε κάθε βόλτα.

Οι περισσότεροι είναι από το Περιστέρι και τις γύρω περιοχές. Υπάρχουν όμως ποδηλάτες που έρχονται από Παλαιό Φάληρο, Λυκόβρυση, Αμπελόκηπους, αλλά και από πιο κοντά όπως από Αγίους Αναργύρους, Καματερό. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι «Στόχος της ομάδας  είναι η διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου. Το ποδήλατο για μας, δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο άθλησης, αλλά και μέσο ψυχαγωγίας, πολιτισμού, επικοινωνίας και οικολογικής μετακίνησης! Στo πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η διοργάνωση ποδηλατοβολτών, για όλα τα επίπεδα και για όλους τους ποδηλάτες. Επιθυμία μας είναι να ανεβάσουμε στα ποδήλατα, όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά και να βοηθήσουμε νέους και παλιούς ποδηλάτες να πάνε πιο "μακριά"! Σας περιμένουμε στις βόλτες μας, να γνωριστούμε καλύτερα, να γίνουμε μια μεγάλη παρέα, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε το δικό μας μήνυμα για το ποδήλατο, στην πόλη μας!»

Οι ποδηλατοβόλτες γίνονται κάθε εβδομάδα. Το σημείο συνάντησης είναι το Εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, στην οδό Αναπαύσεως, 300 μέτρα από τη στάση μετρό Ανθούπολη. Κάθε Τετάρτη αναχωρούν στις 8:00 μ.μ. αν και μερικές φορές διοργανώνεται βόλτα και κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας. Η επιστροφή γίνεται γύρω στις 11:20μ.μ. με ενδιάμεση στάση για ξεκούραση. Η βόλτα είναι για όλους (αρχάριους & προχωρημένους). Στην ποδηλατοβόλτα συμμετέχουν ποδηλάτες από 19 χρονών μέχρι και 70.

Να σημειωθεί ότι οι Επίμονοι Ποδηλάτες (το λέει άλλωστε και ο επιθετικός προσδιορισμός του τίτλου τους) είναι παντός καιρού, αφού δεν συνηθίζουν να ακυρώνουν καμία βόλτα λόγω βροχής, κρύου ή αέρα. Και μάλιστα κάθε φορά κάνουν διαφορετικές διαδρομές και επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς. Έχουν πάει σε 40 διαφορετικούς περίπου προορισμούς και έχουμε ακόμα μέρη να εξερευνήσουμε, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το Περιστέρι (μέχρι τον Άλιμο, το ΟΑΚΑ και τη Μεταμόρφωση, με αγαπημένους προορισμούς το Μοναστηράκι, τη Μαρίνα Φλοίσβου, τον Πειραιά και τη Νέα Σμύρνη).

 

Πρακτικές οδηγίες!

Όπως πολύ όμορφα γράφουν και στην προσωπική τους σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμμετοχή στις ποδηλατοβόλτες τους διέπεται από κανόνες για να είναι όλα καλά και ασφαλή. Διαβάζουμε λοιπόν:

«Ο κάθε ποδηλάτης φέρει ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για την ασφάλεια του και για τον εξοπλισμό του, οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους, όπως και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να μην κολλάτε ο ένας δίπλα στον άλλον για την αποφυγή πρόσκρουσης.

Για να περάσουμε όμορφα κ να απολαύσουμε τη βόλτα μας απαραίτητο είναι να έχουμε σαμπρέλα. κράνος, φώτα εμπρός πίσω, ανακλαστικό γιλέκο κ.λ.π.

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για τη βόλτα, ελέγξτε την κατάσταση του ποδηλάτου, κυρίως σε φρένα και πίεση ελαστικών.

Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή και τους οδηγούς στο ποδηλατικό κομβόι, ώστε να διατηρείται σταθερή ταχύτητα της πορείας με ασφάλεια για όλους.

Στους δρόμους κινούμαστε πάντα στη μία λωρίδα, ώστε να μην κόβουμε την κίνηση.

Βοηθάμε στο κλείσιμο τον δρόμων στις διασταυρώσεις και στα φανάρια για να μην δημιουργηθούν ατυχήματα.

Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας! Απολαμβάνουμε την παρέα και τη διαδρομή.

Είμαστε ποδηλάτες με ομαδικό πνεύμα, γι' αυτό δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω αν του δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. σκασμένο λάστιχο).

Η διαδρομή μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις συνθήκες.

Η ώρα επιστροφής ενδέχεται να είναι πιο αργά ή πιο νωρίς από την αναγραφόμενη!

Σεβόμαστε τους οδηγούς και πεζούς. Βρισιές, διαπληκτισμοί χωρίς λόγο και μαγκιές, δεν είναι σε καμία περίπτωση δεκτά σε αυτήν τη βόλτα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας, και να στρέψουμε τον κόσμο στο ποδήλατο και όχι να τους απομακρύνουμε.»

 

Εμείς να συμπληρώσουμε με τη σειρά μας ότι το ποδήλατο ως ένα οικολογικό και διασκεδαστικό μέσο μεταφοράς θα έπρεπε να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις μεγάλες πόλεις. Προϋποτίθεται βέβαια ότι οι αρμόδιοι θα εξασφαλίσουν και τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνεται αυτό με ασφάλεια και όχι διακινδυνεύοντας. Όσοι οδηγούμε ποδήλατο, έχουμε βιώσει τον φόβο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, την αίσθηση ότι οι οδηγοί δεν σέβονται και δεν προσέχουν τους ποδηλάτες, την έλλειψη οδηγικής  συνείδησης από πολλούς και φυσικά την απουσία ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ασφαλούς και πρακτικού που θα ενώνει τις αθηναϊκές γειτονιές και θα γίνεται έναυσμα για να ανέβουν στη σέλα όλο και περισσότεροι. Για πιο ανθρώπινες, καθαρές και βιώσιμες πόλεις.

 

Θα τους βρείτε: fb Επίμονοι Ποδηλάτες

στο blog τους: epimonoipodilates.blogspot.gr

και για επικοινωνία το mail: epimonoipodilates@gmail.com

 

 

Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Οδυσσέας στην Πετρούπολη

Του Κυριάκου Μιχαλόπουλου

 

Το 2007 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισαν να ιδρύσουν, στη γειτονιά που μεγάλωσαν, στην Πετρούπολη της Δυτικής Αθήνας, έναν σύλλογο για να προωθήσουν την αγάπη τους για τα αθλήματα που οι ίδιοι ασχολούνταν, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Η Life συνάντησε έναν από αυτούς τους ανθρώπους, νυν πρόεδρο Δημήτρη Ζωναρά, ο οποίος ήταν πολύ πρόθυμος να μας μιλήσει για τις ενέργειες του «Οδυσσέα».

Το όνομα «Οδυσσέας» του Συλλόγου σχετίζεται με την ελευθερία και τα ταξίδια που έκανε ο Οδυσσέας, γιατί με τα ποδήλατα αυτό γίνεται, μεγάλα και ελεύθερα ταξίδια.

Οι ιδρυτές του, πρώην επαγγελματίες ποδηλάτες πλέον μπορούν να υπερηφανεύονται ότι ο σύλλογός τους αριθμεί πάνω από 300 αθλητές, συν τα πάνω από 500 γενικά μέλη. Γιατί τα ζωτικά όργανα κάθε αθλητικού συλλόγου είναι αδιαμφησβήτητα οι αθλητές του, αλλά ένας οργανισμός χρειάζεται την απαραίτητη στήριξη. Αυτό το ρόλο του ερείσματος, λοιπόν, διαδραματίζουν όπως είναι φυσικό σε κάθε διοργάνωση όλα τα μέλη του, οι εθελοντές και οι χορηγοί, ο καθένας προσφέροντας το δικό του απαραίτητο κομμάτι βοήθειας.

Η δράσεις του πολλές και δυναμικές. Κάθε χρόνο, εκτός από τις διοργανώσεις που συμμετέχουν οι αθλητές του συλλόγου, και σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιοι από τους γνωστότερους αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό (ενδεικτικά: Spetsathlon, Σπάρταθλον), ο «Οδυσσέας» διοργανώνει και τους δικούς του αγώνες. Ένας από αυτούς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου και αποτελεί, μέχρι το χρόνο συγγραφής, την πιο πρόσφατη δράση του συλλόγου. Επρόκειτο για τον αγώνα Poikilo Night Trail, που διοργανώθηκε φέτος για 7η συνεχόμενη φορά. Μάλιστα, ο «Οδυσσέας» ήταν ο πρώτος σύλλογος που επιχείρησε, στρεφόμενος με επιτυχία, να επιχειρήσει βραδινό αγώνα ποδηλασίας και τρεξίματος. Φέτος συμμετείχαν πάνω από 300 αθλητές, ενώ η συμμετοχή ήταν ανοιχτή σε όλους.

Ο 2ος ετήσιος και αναμφίβολα πιο δημοφιλής αγώνας, αγώνας που έχει κάνει τον «Οδυσσέα» γνωστό στα πέρατα του ελληνικού αθλητικού κόσμου είναι το Poikilo Rocky Mountain. Πρόκειται για έναν μεγαλύτερο και πιο απαιτητικό αγώνα και επίσης γίνεται για 7 χρόνια στη σειρά.

Και όποιος νομίζει ότι μια τέτοια διοργάνωση είναι εύκολη υπόθεση, οφείλει να σκεφτεί ξανά. Ο Πρόεδρος του «Οδυσσέα» μας τόνισε πως για να ετοιμαστεί όπως αρμόζει ένας τέτοιος αγώνας, αυτών των διαστάσεων, απαιτούνται 3–5 μήνες καθημερινής εργασίας.

Όπως όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι, τουλάχιστον αυτοί που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα αθλήματα, έτσι και ο «Οδυσσέας» δε λαμβάνει όση βοήθεια θα ήθελε από τις δημοτικές αρχές και την πολιτεία. «Δεν έχουμε μεγάλη προβολή και στήριξη γιατί δεν ασχολούμαστε με κάποιο άθλημα που περιλαμβάνει μπάλα», μας είπε με κάποιο παράπονο ο κος Ζωναράς και δεν είχε άδικο. Η ενίσχυση αθλητικών δραστηριοτήτων είναι κάτι στο οποίο Κράτος και Δήμος θα πρέπει να έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους. Παρόλα αυτά, από πέρυσι ξεκίνησε μια συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης για την ετήσια συνδιοργάνωση αγώνα τρεξίματος στο Δήμο 5 και 10 χιλιομέτρων.

 

Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι εδώ και 3 χρόνια ο «Οδυσσέας» έχει ξεκινήσει τμήματα ποδηλασίας για παιδιά 7 έως 16 ετών. Στόχος αυτής της ακαδημίας είναι να μεταλαμπαδεύσει στους νεαρούς και επίδοξους αθλητές, με σωστό, υπεύθυνο και επαγγελματικό τρόπο την αγάπη για τοι άθλημα της αγωνιστικής ποδηλασίας. Οι 2 προπονητές του συλλόγου έχουν κάνει μέσα σε πολύ μικρό διάστημα μια εξαιρετική δουλειά, κάνοντας την ακαδημία του «Οδυσσέα» μία από τις κορυφαίες στο είδος της. Οι προπονήσεις διεξάγονται κατά κύριο λόγο στο Άλσος Αγίου Δημητρίου για εξομοίωση πραγματικών αγωνιστικών συνθηκών. Όσοι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τον «Οδυσσέα» για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή του παιδιού τους στην ακαδημία ποδηλασίας.

Η δημιουργία μιας αντίστοιχης ακαδημίας στίβου είναι σίγουρα μέσα στα επόμενα σχέδια του συλλόγου, σύμφωνα με τον κο Ζωναρά.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και να μάθετε περισσότερα για τον Ποδηλατικό Δρομικό Σύλλογο «Οδυσσέα» με τους παρακάτω τρόπους:

στην ιστοσελίδα www.pdsodysseas.gr/

στα emails pdsodysseas@hotmail.gr και info@pdsodysseas.gr

στο facebook group Π.Δ.Σ.ΟΔΥΣΣΕΑΣ

στη facebook σελίδα της ακαδημίας Ακαδημία Ποδηλασίας Π.Δ.Σ Οδυσσέα Πετρούπολης

 

Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν άλλες δύο ποδηλατικές ομάδες στα δυτικά. Η μία στο Ίλιον με τον τίτλο «Ποδηλατιστές Ιλίου». Θα τους βρείτε στο fb με αυτό το όνομα. Δεν είναι μεγάλη ομάδα όπως του Περιστερίου και της Πετρούπολης όμως είναι ενεργοί σε σχέση με την άλλη ομάδα στο Χαϊδάρι ( Ποδηλάτες Χαϊδαρίου) που ναι μεν έχουν σελίδα στο fb αλλά έχει να ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2020.