Σταυρούλιας, Περιστέρι, Αντιδήμαρχος, Συνέντευξη

Περιστέρι: Ο Αντιδήμαρχος Α. Σταυρούλιας μιλά για όλα και για όλους

«Ποτέ δεν αιφνιδιαστήκαμε  -  Είμαστε περήφανοι που αντέξαμε» λέει στην Life ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Περιστερίου που παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες παραδίδει σημαντικό έργο

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο κ. Αλέξιος Σταυρούλιας είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που «μιλά» με τα έργα του και με τις επιτυχίες του.  Επιτυχημένος επαγγελματίας και οικογενειάρχης εδώ και χρόνια όμως  η φύση της τελειομανίας  σε συνδυασμό με τη θέληση να προσφέρει  στους συνανθρώπους του τον ώθησαν στα κοινά. Αντιδήμαρχος οικονομικών στο Περιστέρι σε μια περίοδο που το χαρτοφυλάκιο του δεν έκαιγε απλά…αλλά «ζεματούσε» λόγω της εθνικής οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά ξεπέρασε τους σκοπέλους των μνημονίων, των καθημερινών δυσκολιών και η πόλη παραδίδει έργο στις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ανοίγει τα χαρτιά του αλλά και τις σκέψεις του στη Life.  Αρχικά μιλά για την περίοδο covid-19 για την υγειονομική κρίση που εύκολα τείνει να μετατραπεί σε οικονομική.  Στην συνέχεια κάνει λόγο  για τα 40 έργα που θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της  πόλης κάνοντας την πιο σύγχρονη και λειτουργική δεν παραλείπει να τονίσει για το άλσος του Περιστερίου το οποίο είναι από τα έργα-κοσμήματα.

 

Αντιδήμαρχος οικονομικών στο Περιστέρι το οποίο σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.  Πόσο εφικτό ήταν αυτό οικονομικά μέσα σε κρίσεις και σε πανδημία;

«Αναπτύξαμε ένα πλάνο μακροπρόθεσμο. Ξεκινήσαμε βάζοντας βάσεις, έχοντας υπομονή και εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους στόχους. Έπρεπε από την μια να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και από την άλλη να βλέπουμε μακριά. Δεν έτυχε απλά πέτυχε όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Ξέρετε η δική μου φιλοσοφία είναι ότι για να  κάνω ένα άλμα πρέπει το πόδι που θα υποστηρίξει την προσπάθεια να πατάει γερά. Αλλιώς άλμα δεν γίνεται. Αυτό θέλει υπομονή και επιμονή. Πρέπει να πείσεις πολλούς ανθρώπους για το σχέδιο σου. Εμένα ευτυχώς με πιστέψανε και με εμπιστεύτηκαν».

 

Ποια είναι τα οικονομικά μέτρα προστασίας των πολιτών και επαγγελματιών  που έχουν πληγεί από τον covid-19 που πήρε ο δήμος Περιστερίου;

«Βλέπουμε  τώρα ξεκάθαρα ότι η πόλη και οι άνθρωποι της έχουν χτυπηθεί από αυτή την υγειονομική περιπέτεια. Προσωπικά είχα ειδοποιήσει ότι όλο αυτό θα μεταλλασσόταν σε οικονομική κρίση. Παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου και αποφασίσαμε να παρέμβουμε φτιάχνοντας μια πλατφόρμα στην οποία οι επαγγελματίες της πόλης που έκλεισαν με κρατική εντολή θα μπορούν να διεκδικούν μείωση δημοτικών τελών. Προχωρήσαμε σε απαλλαγές μηνιαίων συνδρομών όπου μπορούσαμε. Για τις κοινωνικές ομάδες που θα βρεθούν πληγωμένες στο επόμενο διάστημα θα επιστρατεύσουμε τις κοινωνικές δομές υποστήριξης. Κανένας δεν θα πρέπει να αισθανθεί απροστάτευτος. Η πόλη είναι μαθημένη στην αλληλεγγύη. Θα κάνουμε καλά αυτό που ξέρουμε. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θητεία σας έχει 3 περιόδους ; Την αρχική που παραλάβατε το χαρτοφυλάκιο, αυτή των μνημονίων και αυτή εδώ που η πανδημία έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα της;

«Είναι γεγονός ότι από την 1/1/2011 που είχα την τιμή να με εμπιστευθεί ο Δήμαρχος της πόλης μας Ανδρέας Παχατουρίδης να διαχειριστώ τα οικονομικά του Δήμου μας, έχουν συμβεί πολλά. Ως και σήμερα, παρά τις επιτυχίες που έχουμε καταφέρει δεν απολαύσαμε την ηρεμία που επιθυμούσαμε. Από την άλλη βέβαια, με τις κρίσεις, οι ευκαιρίες ενδυναμώνονται, διότι αν έχεις ένα δικό σου πλάνο μπορεί να βρεθείς ακόμη πιο μακριά ως Δήμος. Όντως περάσαμε μνημόνια και κρίσεις και αλλαγές μεγάλες. Ο τόπος γνώρισε σε δέκα χρόνια πολλές περιπέτειες. Σε κάθε φάση αντιδρούσαμε προετοιμασμένοι. Ποτέ δεν αιφνιδιαστήκαμε.
Τι να σας πω. Είμαστε περήφανοι που αντέξαμε. Δεν ήταν απλό όλο αυτό που μας έτυχε.
Βέβαια, ανησυχούμε πολύ για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φανούν όταν τελειώσει αυτή η πανδημία. Προσπαθούμε και προετοιμαζόμαστε, όπως πάντα, να μπορέσουμε να αντιδράσουμε θετικά».
 

Ποιοι είναι οι άξονες της εισοδηματικής πολιτικής της πόλης και από πού προέρχονται τα έσοδα και με ποια φιλοσοφία διανέμονται για τους δημότες;

«Η πόλη οφείλει να λειτουργεί κάθε στιγμή  με κάθε κατάσταση. Η φιλοσοφία είναι να είμαστε καθαροί, φωτεινοί, φιλόξενοι και περήφανοι που ζούμε σε αυτή την πόλη του Λεκανοπεδίου.
Κάθε δημότης πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει και λειτουργεί ένας μηχανισμός που τον υποστηρίζει να ζήσει καλύτερα την καθημερινότητα του. Θέλουμε να διαχειριζόμαστε  και να επιστρέφουμε στον δημότη τα δημοτικά τέλη που προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στόχος είναι να του προσφέρουμε την ασφάλεια για να δημιουργήσει. Ακούγεται τόσο απλό και είναι τόσο δύσκολο στις εύθραυστες μέρες που ζούμε . Είμαστε όμως εδώ για τα δύσκολα όχι για τα εύκολα».
 

Το 2011 που η Ελλάδα είχε μπει στην δίνη των μνημονίων αντιμετωπίσατε προβλήματα και κλυδωνισμούς;

«Φυσικά. Το κράτος κλονιζόταν και πίσω από αυτό κλονιζόμασταν και εμείς.
Είπαμε τότε ότι ο Δήμος έπρεπε να γίνει ανάχωμα για τον πολίτη. Εμείς γνωριζόμαστε, χαιρετιόμαστε, δεν είμαστε κυβερνητικοί παράγοντες απομονωμένοι σε κλειστά γραφεία. Είμαστε εδώ τώρα και θα είμαστε εδώ και αύριο. Και τα γραφεία μας είναι ανοιχτά για όλους.
Όποια προβλήματα δημιούργησε η εποχή των μνημονίων, η διοίκηση του Δήμου μας φρόντισε να τα αντιμετωπίσει και τα κατάφερε».

 

Ποια είναι τα έργα της πόλης που είστε περήφανος για αυτά

«Νομίζω ότι το καμάρι της πόλης μας είναι το Άλσος Περιστερίου.
Είναι ένας χώρος που ξεχωρίζει σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Διαθέτουμε σε λειτουργία δύο κολυμβητήρια σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων. Εκσυγχρονίζουμε συνεχώς αθλητικές εγκαταστάσεις (δείτε τον Ήφαιστο και την Χωράφα) και  φτιάχνουμε παλιές και νέες παιδικές χαρές. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πόλη έχει  καθαριότητα, χρώμα και φως;».
 

Αν τα εγγόνια σας,  σας ζητούσαν κάποια στιγμή να τους διηγηθείτε περιληπτικά το σπουδαιότερο έργο που επιτεύχθη στη θητείας σας, τι θα τους λέγατε;

«Θα τους έλεγα ότι δεν τους επιβαρύναμε με βάρη και χρέη και ανοιχτούς λογαριασμούς. Ότι τους αφήνουμε  χώρο να δημιουργήσουν αυτό που ονειρεύονται εκείνα, χωρίς να πρέπει να βρουν τρόπους να απεγκλωβιστούν πρώτα από δικά μας σφάλματα που ενδεχομένως θα τους βάρυναν.
Ότι τους ανοίξαμε δρόμους και τα αφήνουμε να διαλέξουν εκείνα ελεύθερα τι θα κάνουν και πως. Γιατί οι καιροί αλλάζουν άρα και οι ανάγκες.
Ότι τους αφήνουμε γη για να την αξιοποιήσουν. Ότι προσπαθήσαμε έντιμα με την σκέψη μας σε εκείνα και όχι τόσο σε εμάς».

 

Η επόμενη μέρα στο Περιστέρι ποια και πως θα είναι;  Ποια θα είναι τα έργα ορόσημα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης

«Έχουν εξαγγελθεί 40 έργα σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που στόχο έχει να αναβαθμίσει συνολικά την πόλη μας.
Ενδεικτικά αναφέρω για την οικονομία της συζήτησης, την κατασκευή του θεάτρου Ξυλοτεχνίας, την κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ στην πλατεία ΟΤΕ, την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Χωράφας, την ασφαλτόστρωση 180 δρόμων της πόλης , την εξασφάλιση γης για τις επόμενες γενιές».
 

Τέλος, θέλουμε να μάθουμε για τον άνθρωπο Αλέξη Σταυρούλια. Ποιος είναι πίσω από το θώκο του αντιδημάρχου οικονομικών. Πόσα χρόνια ζει στο Περιστέρι, από πού είναι, η οικογενειακή του κατάσταση ποια είναι, τα όνειρα του και ποιες οι προσωπικές του προσδοκίες για εκείνον και την οικογένεια του;

«Κοιτάξτε εμείς φτάσαμε στην πόλη από τα ορεινά Καλάβρυτα πριν από 30 περίπου χρόνια. Απλοί άνθρωποι ήταν το περιβάλλον μας και εκεί και εδώ. Δεν αλλάξαμε ποτέ την τάξη μας. Εδώ μεγαλώσαμε τα παιδιά μας , εδώ αναπτυχθήκαμε επαγγελματικά και επιχειρηματικά, εδώ μεγαλώνουν και τα εγγόνια μας.
Μας δόθηκε η χαρά να εργαστούμε και να προοδεύσουμε εδώ, μας υποστήριξε ο κόσμος και τον ευχαριστούμε.
Οικογενειακά και επαγγελματικά παραμένουμε στο Περιστέρι. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να φύγουμε ή να μεταφερθούμε.
Ότι κάνουμε έχει σημασία να σεβόμαστε τον άνθρωπο. Με αυτό το σκεπτικό βαδίζουμε. Η οικογένεια μου κινείται καθημερινά με κίνητρο να διακριθεί ανταποδίδοντας όμως  ταυτόχρονα το σεβασμό και την εμπιστοσύνη που έλαβε όταν ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ.

Εύχομαι και προσδοκώ να έχουμε υγεία και να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι τόσο για την οικογένεια μας όσο και για τους συμπολίτες μας.

Να περπατάμε στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας και να βλέπουμε γύρω μας χαμογελαστούς ανθρώπους».