Βιολογική αγορά Περιστερίου, βιολογικά, λαϊκές, βιολογική λαϊκή, Περιστέρι

Βιολογική αγορά Περιστερίου: Για γεύση, ποιότητα και υγεία

 

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

Η βιολογική αγορά Περιστερίου λειτουργεί κάθε Δευτέρα απ’ τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Βρίσκεται σε ένα στενάκι, μεταξύ Πάρου και Δημοσθένους, ακριβώς δίπλα α’ την παιδική χαρά και την στάση των λεωφορείων. Το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο χωρίς πολλή κίνηση και μπορεί να βρεις πάρκινγκ έστω και προσωρινά με αλάρμ, χωρίς να ενοχλείς κανέναν.

 

Επάρκεια και προϊόντα

Βρίσκεις τα πάντα. Όχι μόνο ζαρζαβατικά και φρούτα, εννοείται πάντα εποχής, αλλά και αυγά, μέλι, όσπρια, λάδι, ελιές, ψωμί, αλεύρι και προϊόντα αρτοποιίας, ξηρούς καρπούς και οτιδήποτε ο παραγωγός αποφασίζει να παράγει και να πουλήσει στη λαϊκή. Γιατί εδώ δεν συναντάς μεγαλέμπορους με μεγάλους πάγκους, αλλά μικρούς παραγωγούς που διαθέτουν τα δικά τους προϊόντα.

 

Τι να προσέξεις- Τι να αγοράσεις

Όταν επισκεφτείς οποιαδήποτε βιολογική λαϊκή, όχι μόνο του Περιστερίου, το μόνο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι η πιστοποίηση καλλιεργητή για διάθεση βιολογικών προϊόντων. Μπορείς, εάν δεν τη βρίσκεις, να ζητήσεις απ’ τον παραγωγό να σου την επιδείξει. Δεν υφίσταται λόγος ντροπής, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα και πρέπει να τα διεκδικεί. Εξάλλου οι ίδιοι οι καλλιεργητές που είναι οργανωμένοι σε Σύλλογο, όταν διαπιστώσουν κάποιον που δεν τηρεί τις προδιαγραφές, τον διώχνουν οι ίδιοι απ’ τη λαϊκή.

Καλό είναι να γνωριστείς με τον παραγωγό, να μάθεις π.χ. αν τα προϊόντα του είναι θερμοκηπίου ή αν καλλιεργούνται σε ανοιχτό χώρο, από ποια περιοχή προέρχονται, ποιο είναι το δυνατό του προϊόν (π.χ. υπάρχουν παραγωγοί που έχουν μόνο ένα ή δύο προϊόντα, όπως σταφύλια ή μπανάνες ή μόνο αυγά). Εξάλλου θα προσέξεις ότι και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί γνωρίζονται μεταξύ τους, μιας και πολλοί εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη λαϊκή χρόνια.

Γενικότερα αρέσει στον καλλιεργητή να μιλάει για τη δουλειά του, γιατί πιστεύει ότι αυτό που κάνει δεν του παρέχει μόνο ένα εισόδημα για να ζήσει, αλλά είναι σημαντικό για το περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Γιατί να ψωνίσω βιολογικά;

Υπάρχουν πολλοί που ήδη το ξέρουν και τα βιολογικά προϊόντα είναι πάγια επιλογή τους. Όμως γι’ αυτούς που δεν ξέρουν, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο γευστικά και σίγουρα πιο υγιεινά απ’ τα συμβατικά, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα ή αντιβιοτικά και δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Επίσης δεν περιέχουν βλαβερές για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα κλπ. Ενώ περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απ’ τα προϊόντα των άλλων λαϊκών αγορών.

 

Επιμύθιο

Η συγκεκριμένη βιολογική λαϊκή πραγματοποιείται στο Περιστέρι σχεδόν 20 χρόνια και έχει το κοινό της απ’ όλη τη δυτική Αθήνα. είναι μια λαϊκή πλήρης από προϊόντα και το σημαντικότερο, με τους ίδιους παραγωγούς σχεδόν πάντα με τους οποίους μπορείς να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης. Για όσους δεν την ξέρουν, αξίζει να την επισκεφτείτε. Οι τιμές δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα, όμως το όφελος για την υγεία σας σίγουρα είναι πολλαπλάσιο.