Από το Περιστέρι στα σκαλιά της Μεγάλης Βρετανίας: Ο θυρωρός – ζωντανή ιστορία

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του αθηναϊκού κέντρου και ένα από τα πιο φημισμένα -αν όχι το πιο φημισμένο- ξενοδοχεία της Αθήνας. Η Μεγάλη Βρετανία. Αγέρωχη και πολυτελής, αρχιτεκτονικά πανέμορφη, στέκεται στη γωνία, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου, απέναντι από τη Βουλή, σήμα κατατεθέν της αθηναϊκής πρωτεύουσας. Πόσοι όμως γνωρίζαμε ότι ο επί 35 χρόνια θυρωρός της είναι Περιστεριώτης;

Σας παρουσιάζω λοιπόν τον Δημήτρη Τακτικό, τον άνθρωπο που 35 ολόκληρα χρόνια υποδέχεται την αφρόκρεμα των τουριστών και επίσημων επισκεπτών της χώρας μας, μπροστά στα σκαλιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Δημήτρης Τακτικός γεννήθηκε το 1957 στο Περιστέρι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Κάθε μέρα ξεκινά από το σπίτι του, παίρνει το Μετρό και κατεβαίνει στην πλατεία Συντάγματος, για να πάρει το γνωστό του πόστο. Αυτό του θυρωρού στο κεντρικότερο ξενοδοχείο της Αθήνας. Αυτό και μόνο τον καθιστά ζωντανή ιστορία. Γιατί αν κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά για 35 χρόνια, σίγουρα οι ιστορίες που μπορείς να διηγηθείς είναι αμέτρητες και συναρπαστικές

Στα είκοσί του χρόνια έφυγε από την Ελλάδα και ταξίδεψε στον Καναδά για ευνοϊκότερες συνθήκες και προοπτικές, αλλά επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και το 1984 προσελήφθη στην εργασία που ασκεί μέχρι και σήμερα. Δεν ήταν και δύσκολο να τον επιλέξουν, αφού με 1,93 ύψος ήταν ο ιδανικός για τη θέση.

Ο κύριος Δημήτρης έχει συναντήσει τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, μιας και η Μεγάλη Βρετάνια είναι το σύνηθες κατάλυμα που επιλέγουν. Ξεκινώντας από σταρ βεληνεκούς των: Σοφία Λόρεν, Αλέν Ντελόν, Ρότζερ Μουρ, μέχρι τον Μπιλ Κλίντον και λοιπούς πολιτικούς, διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών.

Αυτό που τον κάνει τόσο συμπαθή είναι το χαρακτηριστικό του χαμόγελο και η σχέση που αναπτύσσει με τους ανθρώπους που υποδέχεται. Φιλικός, εξυπηρετικός, οικείος, ό,τι ακριβώς χρειάζεται κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά έναν τόπο και χρειάζεται καθοδήγηση και βοήθεια. Μιλάει με τον κόσμο, δίνει πληροφορίες και γενικά είναι ένας φίλος για όσους τον γνωρίζουν.

Η ικανότητα του μάλιστα και οι «υπηρεσίες» του επιβραβεύθηκαν πρόσφατα με μία σημαντικότατη διάκριση. Έλαβε το βραβείο «J. Willard Marriott Award of Excellence». Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από το 1987 κάθε χρόνο σε 10 επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, στους καλύτερους των καλύτερων, που διακρίθηκαν για την αφοσίωσή τους.

Επειδή όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος, σε δύο χρόνια ο κύριος Δημήτρης θα συνταξιοδοτηθεί. Ο χαμογελαστός θυρωρός θα αφήσει τη θέση του και θα απολαύσει την ηρεμία της συνταξιοδότησης. Και οι περαστικοί του Συντάγματος σίγουρα θα αναζητούν τον ψηλόλιγνο χαμογελαστό θυρωρό που γέμιζε θετική ενέργεια και καλοσύνη τους εισερχομένους στο glamour «παλάτι» του κέντρου.

 

Λίγα λόγια για το ιστορικό ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο, Ηπειρώτη στην καταγωγή και αρχικά εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας.

Πρώτος του πελάτης αναφέρεται κάποιος ο Μπενιζέλος Ρούφος. Το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου (είχε ανεγερθεί το 1842) και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι το 1888 το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε.

Κατά τα Δεκεμβριανά η Μεγάλη Βρετανία χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι.

Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει. Ευτυχώς το σχέδιο απέτυχε.

Το 2006 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο και ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά με το δυσθεώρητο κόστος των 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτίριο έχει 384 δωμάτια, με 79 σουίτες.