γρίπη των πτηνών

Μεγάλη ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

Συναγερμός έχει σημάνει για την επέλαση της γρίπης των πτηνών, η οποία ξαπλώνεται παγκοσμίως, ήδη σε 40 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ασία.

Πάνω από 600 αργυροπελεκάνοι έχουν βρεθεί νεκροί στη Δυτική Μακεδονία στις λίμνες Μικρή Πρέσπα, Χειμαδίτιδα και Καστοριάς.

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού και η συντονίστρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μανόλια Βουγιούκαλου:

«Οι αργυροπελεκάνοι έφτασαν στην Πρέσπα για να αναπαραχθούν αρχές Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου είχαμε τα πρώτα 10 νεκρά πουλιά και σε μία εβδομάδα έγιναν 60. Αυτό που μας έκανε να ειδοποιήσουμε τις Αρχές ήταν ότι πολύ σύντομα το 60 έγινε 200 και μετά 574. Αυτή η εκθετική αύξηση σε 15 ημέρες είναι από μόνη της ένα πάρα πολύ περίεργο φαινόμενο. Επίσης, στην Πρέσπα είναι πολύ κρύα τα νερά, τα ψάρια είναι βαθιά στον βυθό, οι πελεκάνοι δεν μπορούν να τραφούν οπότε καθημερινά πηγαίνουν σε γειτονικές λίμνες. Ηδη έχουμε 25 νεκρούς πελεκάνους στην Καστοριά και 30 στη Χειμαδίτιδα. Η πιο πρόσφατη μέτρηση έγινε στις 4 Μαρτίου μέσα από drone σε ύψος που δεν ενοχλούνται οι πελεκάνοι που επέζησαν – περίπου 400 πουλιά. Εκτοτε, λόγω χιονιού και ομίχλης, δεν έχουμε καταφέρει να πετάξουμε το drone. Κοιτάμε τις αποικίες μόνο μέσα από τηλεσκόπιο. Φαίνεται, όμως, ότι έχουμε αύξηση του φαινομένου. Ο πληθυσμός των πουλιών που κυκλοφορούν στην Πρέσπα την εαρινή περίοδο είναι 4.000-5.000. Ηδη έχουμε χάσει τα 600, έναν σαφώς μεγάλο αριθμό».

Όσον αφορά τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο, η ίδια σημειώνει: «Το φαινόμενο αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πρώτη φορά που εντοπίζουμε Η5Ν1. Πέρυσι ήταν Η5Ν8, λιγότερο παθογόνος οργανισμός. Το Η5Ν1 είναι πολύ παθογόνος. Θέλει προσοχή. Είναι πολλά τα νεκρά πουλιά, είναι πολύ σημαντικό να συλλεχθούν τόσο για την προστασία των υπολοίπων όσο και για τη δημόσια υγεία. Κάθε πελεκάνος ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Αν τώρα που πέθανε έχει φτάσει τα πέντε, είναι ένα τεράστιο φορτίο. Είναι πολύ μεγάλα πουλιά για να έχεις μια τέτοια μεγάλη μάζα νεκρών πουλιών μέσα σε μια λίμνη και γύρω χωριά. Πρέπει να δράσουμε άμεσα.»