Τζορτζ Φλόιντ, ποινή, αστυνομικός

21 έτη κάθειρξη για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε χθες Πέμπτη να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη γιατί σκότωσε, προκαλώντας ασφυξία με το γόνατό του, τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ.

Ο πρώην αστυνομικός, 46 ετών, ήδη καταδικάστηκε να εκτίσει 22,5 χρόνια κάθειρξη από τη δικαιοσύνη στην πολιτεία Μινεσότα. Έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.

Η ομοσπονδιακή ποινή για «παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων» του μαύρου σαραντάρη είναι τελεσίδικη, είναι εξάλλου αποτέλεσμα συμφωνίας που προέβλεπε ο κ. Σόβιν να ομολογήσει την ενοχή του.

 

Θα την εκτίσει ταυτόχρονα με την άλλη ποινή, διευκρίνισε ο δικαστής Πολ Μάγκνουσον του δικαστηρίου της Σεντ Πολ, ενώ θα συνυπολογιστούν οι επτά μήνες που έχει περάσει προφυλακισμένος.

«Δεν ξέρω γιατί το κάνατε αυτό, αλλά το να βάζεις το γόνατό σου στον σβέρκο κάποιου ώσπου να πεθάνει είναι λάθος. Και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθείτε αυστηρά», εξήγησε στον κατηγορούμενο ο δικαστικός, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια σύντομης τοποθέτησής του, ο Ντέρεκ Σόβιν ευχήθηκε στα παιδιά του Τζορτζ Φλόιντ να «τα καταφέρουν στη ζωή». Δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε εξέφρασε την παραμικρή μεταμέλεια.

Η μητέρα του διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν είναι ρατσιστής κατά βάθος, προτού προσθέσει ότι «όλες οι ζωές μετράνε, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος», προφανώς αναφερόμενη, για να το αντικρούσει, στο σύνθημα και στο κίνημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του εκλιπόντα, που κλήθηκε να καταθέσει από την έδρα, ζήτησε να επιβληθεί «η βαρύτερη ποινή» σε βάρος του Ντέρεκ Σόβιν, τονίζοντας ότι μετά την τραγωδία δεν μπορεί να κοιμηθεί.

 

Γιγαντιαίες διαδηλώσεις

Την 25η Μαΐου 2020, ο βετεράνος της αστυνομίας της Μινεάπολης παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον σβέρκο του Τζορτζ Φλόιντ για περίπου δέκα λεπτά, αδιαφορώντας για τα εξοργισμένα σχόλια διερχόμενων και αυτοπτών μαρτύρων και για τις εκκλήσεις του θύματός του να τον αφήσει να αναπνεύσει.

Η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στην πολιτεία Μινεσότα, που είχε μεγάλη προβολή, την άνοιξη του 2021, ο συνήγορος του πρώην αστυνομικού υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών που συνδυάστηκε με άλλα προβλήματα υγείας και διαβεβαίωσε πως ο Ντέρεκ Σόβιν έκανε δικαιολογημένη χρήση βίας.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε για φόνο και του επιβλήθηκε ποινή 22 ετών και έξι μηνών κάθειρξης, για την οποία εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης της υπεράσπισης.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη διενεργούσε δική της έρευνα και του άσκησε δίωξη, όπως και σε άλλους τρεις πρώην συναδέλφους του, για «παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων» του Τζορτζ Φλόιντ, πιο συγκεκριμένα «το δικαίωμα να μη γίνει θύμα υπέρμετρης και παράλογης βίας από αστυνομικό».

Αυτές οι «διπλές» διώξεις είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ, όμως η συγκεκριμένη αντανακλούσε τη σημασία της υπόθεσης, που αναζωπύρωσε τον ήδη πικρό και τεταμένο διάλογο για το ρατσιστικό παρελθόν της χώρας.

 

 

Πηγή: https://www.koutipandoras.gr/