Οι «Ζυμοπλάστες» του Περιστερίου

Οι «Ζυμοπλάστες» του Περιστερίου

Για όσους σκεφτούν πως ο τίτλος είναι λίγο υπερβολικός, πράγματι έχουν δίκιο. Όμως πριν πολλά χρόνια όταν ήμουν πρωτοετής φοιτητής, μου συνέβη το παρακάτω. Είχα πάρει ένα ταξί από το κέντρο της Αθήνας και του ζήτησα να με μεταφέρει γωνία Θηβών με Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική. «Κατάλαβα, κοντά στο Σερραϊκό θέλετε να πάτε». Το θυμήθηκα μετά από πολλά χρόνια και όταν αποφάσισα να πάρω συνέντευξη στους ανθρώπους, που τόσο καιρό, με ένα ευγενικό χαμόγελο, με έκαναν να απολαμβάνω την πιο νόστιμη τυρόπιτα που έχω φάει ποτέ. Το κατάστημα αυτό που βρίσκεται γωνία Θηβών και Παναγή Τσαλδάρη, είναι ένα απλό, παλιάς κοπής, τυροπιτάδικο και εργαστήριο συνάμα. Μπορεί να περνάς καθημερινά από εκεί και να μην το έχεις προσέξει ποτέ. Από τη στιγμή όμως που θα φας κάποιο από τα προϊόντα του, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξεκολλήσεις.

 

Ιδιοκτήτες του μαγαζιού είναι ο Γιώργος και ο Σταύρος, οι αδελφοί Τσομαρίδη, που επί 33 χρόνια, ανελλιπώς, καθημερινά, ταΐζουν τους Περιστεριώτες και όχι μόνο, με γευστικές τυρόπιτες, μπουγάτσες και άλλα παρόμοια προϊόντα. Ο Γιώργος είναι η ψυχή του μαγαζιού. Σε υποδέχεται πάντα με έναν καλό λόγο, με ένα όμορφο κομπλιμέντο για τις γυναίκες κι ένα πείραγμα για τους άντρες πελάτες του μαγαζιού.

 

Ο Σταύρος δουλεύει στο βάθος με το φύλλο, κάτι που θέλει ιδιαίτερη τεχνική και όταν δεν είναι απασχολημένος, ο Γιώργος σπεύδει να τον βοηθήσει. Κατάφεραν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα αχτύπητο δίδυμο, με φρέσκα προϊόντα που κατασκευάζονται και ψήνονται εκείνη την ώρα, μπροστά στα μάτια του πελάτη. Όταν τους επισκέφτηκα, για να πάρω τη συνέντευξη, δούλευαν τη ζύμη, πάνω στο μεγάλο μαρμάρινο πάγκο του μαγαζιού. Δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να δουλεύουν, όσο μου απαντούσαν στις ερωτήσεις τους. Περισσότερο απαντούσε ο Γιώργος, ενώ ο Σταύρος παρενέβαινε, όποτε το θεωρούσε απαραίτητο.

 

Πόσα χρόνια έχετε το εργαστήρι;

Το ανοίξαμε από το 1985 και από τότε βρισκόμαστε πάντα στο ίδιο σημείο. Στην Παναγή Τσαλδάρη 64. Σκέψου ότι όταν ήρθαμε στην περιοχή, όλα τα μαγαζιά γύρω μας ήταν άδεια. Μπορούσαμε να επιλέξουμε. Μόνο ένα μικρό βιβλιοπωλείο βρισκόταν δίπλα μας. Με το πέρασμα των χρόνων, σιγά σιγά, άνοιγαν κι άλλα καταστήματα, μετά και η alpha bank, πέρασαν χρόνια και φτάσαμε μέχρι σήμερα, που απέναντι μας λειτούργησε το μετρό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ.

 

Από πού κατάγεστε;

Η καταγωγή μας είναι από το Σκούταρι Σερρών. Ένα κεφαλοχώρι δίπλα στις Σέρρες και γι΄ αυτό όταν ήρθαμε Αθήνα και ανοίξαμε το μαγαζί, δώσαμε το όνομα «Σερραϊκό».

 

Γνωρίζατε την τέχνη της τυρόπιτας από τις Σέρρες;

Εννοείται ότι ξέραμε τη δουλειά και τα μυστικά της.

 

Μιας και μιλάμε για μυστικά, ποιο είναι το μυστικό της καλής τυρόπιτας;

Το μυστικό είναι η μαστοριά, η ποιότητα των υλικών –εδώ παρεμβαίνει ο Σταύρος: «Όλα παίζουν ρόλο, ακόμα και το αλεύρι, πώς θα το δουλέψεις και τέλος και το ψήσιμο».

 

Τελικά πόσα κομμάτια πουλάτε την ημέρα και ποια προϊόντα παράγετε;

Δεν μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια, μου λέει ο Γιώργος, αλλά περίπου φεύγουν 300 κομμάτια από τυρόπιτες, μπουγάτσες, ζαμπονοτυρόπιτες και πίτσες, ενώ έχουμε και μπουγάτσες με τυρί.

 

Επειδή είμαι λάτρης της μικρής τυρόπιτας, τον ρώτησα εάν είναι το προϊόν που φεύγει περισσότερο απ’ όλα.

«Εννοείται ότι η μικρή φεύγει σφαίρα, όχι μόνο για τη γεύση της, αλλά είναι και πιο ελαφριά και η πιο φθηνή απ’ όλες. Κάνει μόνο 1,20.»

 

Έβλεπα τον Γιώργο να έχει μια ιδιαίτερη επαφή με τους πελάτες και γι΄ αυτό τον ρώτησα αν πιστεύει ότι είναι σημαντική η προσωπική επικοινωνία μαζί τους.
«Όσο σημαντική είναι η καλή ποιότητα του προϊόντος και το σωστό ψήσιμο, άλλο τόσο είναι και η επαφή με τους πελάτες. Πολλούς τους ξέρω χρόνια. Να σκεφτείς ότι οι περισσότεροι πελάτες όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθεροί (πάνω απ’ το 70%!)».

 

Σχέδια για το μέλλον;

Τα σχέδιά μας είναι ότι… δεν αλλάζουμε. Παραμένουμε οι ίδιοι, προσφέρουμε την ίδια ποιότητα. Εξάλλου εγώ είμαι 58 χρονών και ο αδελφός μου 57. Μέχρι να βγούμε στη σύνταξη, την ίδια δουλειά θα κάνουμε.

 

Χαιρετώντας τον ρώτησα αν έχει κάτι να προσθέσει.

Με το χαρακτηριστικό στιλ (όσοι τον γνωρίζουν, θα καταλάβουν) μου είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Περιστεριώτες, όλους τους πελάτες μου. Το Περιστέρι έχει τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Περάσαμε ωραία χρόνια μαζί και θα συνεχίσουμε εδώ».