Καύσωνας στην Αθήνα το 1920!

Καύσωνες χωρίς κλιματιστικά..το 1920!

 

Μπορείτε να φανταστείτε την καλοκαιρινή καθημερινότητά σας εν μέσω δεκαήμερου καύσωνα, χωρίς κλιματιστικά, ανεμιστήρες, υψηλές ταχύτητες οδήγησης, ψυγεία, καταψύκτες, δροσερά ντους, γυαλιά ηλίου και θαλασσινά μπάνια; Κι όμως 150 πριν όλα αυτά είναι παντελώς άγνωστα.

Από τον Μάιο που η θερμοκρασία που η θερμοκρασία παίρνει τον ανήφορο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η χώρα μετατρέπεται σε καμίνι χωρίς δίοδο διαφυγής. Ιδίως στα νότια και πεδινά, ακόμα και μια θερμοκρασία 35 βαθμών δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, χωρίς να υπολογίσουμε την υγρασία κάθε περιοχής και την αφόρητη σκόνη που κυριαρχεί παντού.

Σε πλανήτες και άστρα καταφεύγουν οι εφημερίδες της περιόδου ώστε να βρουν απαντήσεις για τους καύσωνες.

Την κατάσταση επιδεινώνει το ντύσιμο της εποχής. Οι αγρότες δουλεύουν τη γη με τα ζώα ιδροκοπώντας κάτω από τον ήλιο, με φαρδιά αλλά σκούρα ρούχα, ο αντρικός αστικός πληθυσμός ασφυκτιά μέσα σε μακρυμάνικα πουκάμισα γιλέκα και σακάκια, ενώ σε τραγικότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες με τα κλειστά φορέματα, τους ψηλούς γιακάδες, τα βαριά αρώματα και, ενίοτε, τους ανυπόφορους κορσέδες. (Ούτε λόγος βέβαια για μπλούζες, κοντομάνικα, κοντές φούστες, σορτς, σαγιονάρες κλπ).

Μόνα μέσα άμυνας βεντάλιες και ομπρέλες για τις κυρίες, ψάθινα καπέλα, που μετατρέπονται σε χειροκίνητους …ανεμιστήρες, για τους κυρίους. Ελπίδα σωτηρίας δεν υπάρχει ούτε από τον Αίολο, γιατί το ζεστό αεράκι σηκώνει τεράστια σύννεφα σκόνης που φέρνουν απελπισία στους κατοίκους. Μη ξεχνάμε ότι στρωμένοι με πίσσα δρόμοι υπάρχουν μόνο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, τα σύννεφα σκόνης μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε Σαχάρα.

Δροσερό χρονογράφημα των αρχών του 20ου αιώνα για τις παρενέργειες του καύσωνα

Τραγικότερες είναι οι συνέπειες του καύσωνα στους τόπους εργασίας και ιδιαίτερα στα εργοστάσια, όπου ανήλικα παιδιά και γυναίκες δουλεύουν από νύχτα σε νύχτα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστική είναι η είδηση που δημοσιεύεται στα μέσα της δεκαετίας του 20, με 16χρονη εργάτρια να επιχειρεί ν’ αυτοκτονήσει μη αντέχοντας την αφόρητη παράλληλη πίεση ζέστης- εργοστασίου: «…επιστρέφουσα εκ της οικίας της εις το υφαντουργικόν εργοστάσιον, προσεβλήθη αιφνιδίως υπό του μεγάλου καύσωνος και ήρξατο να δεικνύει πρωτοφανή συμπτώματα παράκρουσης. Μεταφερθείσα εις την οικίαν της έλαβε ένα ψαλίδι, κατέσχισε δε τα ενδύματά της και εζήτει να αυτοκτονήσει κυριολεκτικώς μαινόμενη»

Κωνσταντίνος Μπορδόκας