Κάνοντας αυτό το ρεπορτάζ, διαπίστωσα ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα του δήμου Ιλίου, πιστεύουν ότι τη διαχείριση του πάρκου Τρίτση την έχει ο δήμος Ιλίου. Λίγοι ξέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου, τα τελευταία χρόνια, έχει ζητήσει επανειλημμένα στο Υπουργείο αλλά και σε άλλους φορείς να δοθεί το πάρκο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και φυσικά εισπράττει επανειλημμένα την άρνηση. Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Κακά τα ψέματα, οι δήμοι είναι οι ιδανικοί φορείς να αναλάβουν τη διαχείριση των πάρκων, αυτοί μπορούν να ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα και αυτοί μπορούν να εισπράξουν από τους δημότες τους που επισκέπτονται το πάρκο τα εύσημα ή την απογοήτευσή τους. Και μην ξεχνάμε ότι κάθε διοίκηση του δήμου λογοδοτεί στον λαό που την ψηφίζει. Ο φορέας με την επιτροπή που διόρισε το Υπουργείο, πού θα λογοδοτήσει;
Σίγουρα όχι στους κατοίκους που μένουν δίπλα από το πάρκο και το επισκέπτονται. Σίγουρα, θα πείτε, θα λογοδοτήσει στο αντίστοιχο Υπουργείο, στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και όπως ξέρουμε όλοι, με την γραφειοκρατία και τη βραδύτητα που διακατέχει τον κρατικό μηχανισμό, αυτό φαντάζει αστείο… Ήδη μιλώντας με τον κατά τα άλλα συμπαθή Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Πολύζο, που ανέλαβε επικεφαλής του νέου φορέα, κατάλαβα την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αν αναλογιστούμε και τις αλλαγές προσώπων λόγω εκλογών, καταλαβαίνετε την ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.
Ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αλλιώς -αφού, φυσικά, παίρνει τα αναγκαία χρήματα για τη διαχείριση του πάρκου που παίρνει και ο φορέας- και όπως δηλώνει και ο δήμαρχος Ιλίου στα ΜΜΕ «ο δήμος Ιλίου διαθέτει και την τεχνογνωσία και τα μέσα και το κατάλληλο προσωπικό». Όμως παρόλο που ο δήμαρχος Ιλίου όλα αυτά τα χρόνια έχει αναγάγει σε ύψιστης προτεραιότητας θέμα της διαχείρισης του πάρκου από την τοπική αυτοδιοίκηση, έρχεται τώρα ο νέος φορέας, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος (9 Αυγούστου 2016, που τέθηκε σε ισχύ ο Ν.4414/2016) και ζητά απ’ το δήμο και τα ρέστα.
Μικραίνει ο δήμος Ιλίου
Αφαιρέθηκαν λοιπόν από τον Δήμο Ιλίου και παραχωρήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» αθλητικοί και άλλοι ζωτικής σημασίας χώροι για την πόλη όπως, το Δημοτικό Στάδιο Ιλίου, το Γήπεδο Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών, ο χώρος πρόσβασης των δύο γηπέδων και ο περιβάλλων χώρος, ο χώρος εκδηλώσεων των Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων, το φυτώριο του Δήμου, καθώς επίσης χώροι, που χρησιμοποιούνται από τον Δήμο για περισσότερο από 30 χρόνια όπως, το Γήπεδο Μπάσκετ επί της οδού Ελευσινίων Μυστηρίων, το Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5x5, επί της Λ. Φυλής, ο χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπίμπιζα και Ελευσινίων Μυστηρίων, τον οποίο πριν την εφαρμογή του Ν. 4414/2016 ο Δήμος είχε προτείνει στο ΕΣΠΑ ως πράσινο σημείο ανακύκλωσης και το αμαξοστάσιο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου.
Διορθώστε το λάθος τώρα
Και ο δήμαρχος Ιλίου μου δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα διορθώσει αυτήν την αδικία προς τους πολίτες του Ιλίου και οι παραπάνω χώροι θα επιστρέψουν για χρήση στον Δήμο μας, σύμφωνα και με την 168/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία συμπλέει το σύνολο των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης μας με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τον παραπάνω νόμο η διαχείριση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» επέστρεψε στο αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης του 2002. Παρά τις προσπάθειες του νέου Φορέα και τις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν είναι αντάξια της τεράστιας περιβαλλοντικής του αξίας και του χαρακτήρα του».
Τελειώνοντας το άρθρο εύχομαι κι εγώ η νέα κυβέρνηση να καταλάβει τα λάθη της προηγούμενης και να τα διορθώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Συνάμα όμως να συνειδητοποιήσει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η αρμόδια να διαχειρίζεται το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και όχι μόνο.