ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ: 100.000 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ"

Μαριούπολη: Η "ελληνική" πόλη της Ουκρανίας έχει 100.000 ομογενείς και μία ιστορία αιώνων. Είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέρη του παρευξείνιου Ελληνισμού, και δεκάδες άλλα ελληνόφωνα χωριά, που εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία. Οι Έλληνες εκεί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί, μιας και ζουν σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο των εξελίξεων της ουκρανικής κρίσης.

Η περιοχή γειτνιάζει με την εμπόλεμη ζώνη, την περιοχή που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές (αποτελεί το 7% των εδαφών της Ουκρανίας).

Ρωσικά δίκτυα ήδη ανέφεραν πως σημειώθηκαν συγκρούσεις στο νοτιότερο σημείο της διαχωριστικής γραμμής, κοντά στην Αζοφική θάλασσα στην ίδια ευθεία με τη Μαριούπολη.

 

Μια "ελληνική" πόλη στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη έχει συνολικά 500.000 κατοίκους. Το 1/5 αυτού του πληθυσμού είναι Έλληνες που αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την "ρουμέϊκου γλώσσα", η οποία είναι ελληνική και διαφέρει από χωριό σε χωριό.

Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Αποτέλεσε ξεχωριστή ελληνική διοικητική περιφέρεια από το 1810 έως το 1873. Μέχρι το 1859 απαγορευόταν να εγκατασταθούν στην ελληνική περιοχή της Μαριούπολης άτομα άλλης εθνικότητας.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη καταλήφθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία. Το 1948 η Μαριούπολη μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ από τον Σοβιετικό πολιτικό Αντρέι Ζντάνοφ, που είχε γεννηθεί εκεί το 1896, αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε ξανά η μετονομασία της πόλης σε Μαριούπολη το 1989.

Οι Ελληνες κατάφεραν σε ένα βάθος πολλών ετών να διατηρήσουν την γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιστορικής τους πατρίδας. Η πόλη γεννήθηκε ουσιαστικά όταν έφτασαν εκεί οι Έλληνες που έφυγαν από την Κριμαία, ενώ από το 1824 άρχισε να λειτουργεί ελληνικό σχολείο στη Μαριούπολη.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Έλληνες της Μαριούπολης πραγματοποίησαν μια μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων της Αζοφικής.

"Η Μαριούπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Έλληνες. Αυτό το φεστιβάλ αποδεικνύει ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ενεργός και εξελίσσεται. Σήμερα όμως σ’ αυτή τη γιορτή δεν συμμετέχουν μόνο οι Έλληνες, αλλά όλοι οι κάτοικοι της Αζοφικής. Είναι ένα φεστιβάλ που ενώνει, εμπνέει και συναρπάζει με τη δημιουργική του ενέργεια", είπε ο δήμαρχος Βαντίμ Μπόιτσενκο.

 

Με πληροφορίες: thetoc.gr