Συναγερμός στις υγειονομικές περιφέρειες έχει σημάνει από την επικράτηση ενός μύκητα του candida auris σε πολλά νοσοκομείας της Αθήνας.
Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής Νίκος Σύψας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, με αφορμή το 21ο πανελλήνιο συνέδριό τους.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, μέσα στην πανδημία σημειώθηκε παγκοσμίως -αλλά και στην Ελλάδα- επιδείνωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια, με τις λοιμώξεις αυτές να συμμετέχουν και στους θανάτους ορισμένων ασθενών.
Παράλληλα, ο κ. Σύψας αποκάλυψε ότι ο μύκητας «Candida auris» εντοπίστηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, με τουλάχιστον ένα περιστατικό στο καθένα από αυτά, που ευτυχώς απομονώθηκαν.
Ο μύκητας αυτός άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να εκριζωθεί. Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα είναι ήδη στα νοσοκομεία μας και σκοτώνει κόσμο.
Για τον ανθεκτικό αυτόν μύκητα μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Αυτό το στέλεχος δεν είναι τώρα, το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία εμφανίστηκε πρώτη φορά, μάλιστα η καλλιέργεια έγινε στο αυτί ενός Ιάπωνα. Τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχει αυτο το στέλεχος, όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει γρήγορα να γίνεται η ταυτοποίηση, ώστε να πάρει τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει ο ασθενής για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει», ανέφερε αρχικά η κ. Παγώνη.
Πρόσθεσε ότι το στέλεχος αυτό απαντάται σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγησε πως, παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο, τόνισε πως ο Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, στο εξωτερικό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, 6 στους 10. Εάν όμως η ταυτοποίηση γίνει γρήγορα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γι΄αυτό επιμένουμε στο θέμα της ταυτοποίησης του στελέχους», υπογράμμισε.
Γιατί ο candida auris πρέπει να μας ανησυχεί
Candida auris ο οποίος αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:
1. Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
3. Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
4. Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.
Ο C. auris απομονώθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά). Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε, στελέχη C. auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων C. auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη C. auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.
Στη χώρα μας, απομονώθηκε το 2019.
Άσχημα νέα για την Ελλάδα
Η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τον επιπολασμό να ανέρχεται στο 9% έναντι του 6% στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μεταφράζεται αφενός μεν σε θανάτους αλλά και σε μακρύτερη παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, που σημαίνει τεράστια κόστη για το σύστημα Υγείας και ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν σε αναπηρία.
Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε εν καιρώ πανδημίας, καθώς οι επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έριξαν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό.
Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στην ΕΕ στην κατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στην αντοχή των μικροβίων, Η υπερχρήση αφορά τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην κοινότητα. Τον Ιούνιο του 2020, απαγορεύτηκε με νόμο η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική δημοσκόπηση, το 30% των πολιτών εξακολουθούν να φυλάνε αντιβιοτικά στο σπίτι τους για ώρα ανάγκης. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 65% των αντιβιοτικών συνταγογραφείται από τους γιατρούς και ότι ένα περίπου 15% των πολιτών πηγαίνει στο φαρμακείο, παίρνει αντιβιοτικό χωρίς συνταγή και μετά απευθύνεται στο γιατρό για, πιέζοντάς τον να το συνταγογραφήσει προκειμένου να αποζημιωθεί.
Πηγή: ieidiseis.gr