Ανδρέας Βορύλλας: Έτσι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης

ΚΙΝΗΜΑ "ΝΙΚΗ"-Ανδρέας Βορύλλας: Έτσι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης

Οι τρόποι για να επιφέρουμε χτύπημα στην ακρίβεια και να σταματήσουμε την αιμορραγία των εισαγωγών – Γράφει ο Ανδρέας Βορύλλας

Ακρίβεια, φτώχεια, μια ανάπτυξη στην οικονομία που… επιβραδύνεται αντί να επιταχύνεται. Μέσω της επαγγελματικής του ιδιότητας, το μέλος της Νίκης και επιχειρηματίας Ανδρέας Βορύλλας μετά την πρόταση για θωράκισης των βραχονησίδων καταθέτει ακόμα μία για την ελληνική οικονομία.

Το άρθρο – πρόταση ανάπτυξης του Ανδρέα Βορύλλα με βάση την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας που θεριεύει καθημερινά και να μειωθεί η φτώχεια των Ελλήνων πολιτών.

«Το πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ δημοσκοπικά, αλλά και όπως όλα τα στελέχη του αντιλαμβανόμαστε από την αγάπη που δεχόμαστε από τους πολίτες, στις 25 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι το κόμμα της ρωμιοσύνης, της φιλοπατρίας και της πίστης στην Ορθοδοξία. Φυσικά και δε θα αναφερθώ σε όλη αυτή τη συκοφαντική εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει πολλά ΜΜΕ από την 21η Μαΐου, οπότε και συγκεντρώσαμε το ποσοστό του 2,92% των Ελλήνων.

Οι πολίτες που μας ψήφισαν και οι χιλιάδες ακόμη νέοι ψηφοφόροι μας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους επιθέσεις, καθότι είναι οι άνθρωποι που συνειδητά ψηφίζουν ΝΙΚΗ, διαβάζουν και γνωρίζουν τις θέσεις μας. Άλλωστε, οι αξιακές αρχές του Κινήματος μας έχουν αντληθεί μέσω της γνώσης, της παράδοσης, της φιλοπατρίας και της οικογένειας, που όλα αυτά βρίσκονται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ως επιχειρηματίας και επιχειρηματικός σύμβουλος θα ήθελα να σταθώ σε μια επισήμανση που έχω δεχθεί από αρκετούς συμπολίτες μου αναφορικά με το πως η ΝΙΚΗ, αύριο ως πολιτική οντότητα στην Βουλή, θα επιλύσει τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η φτώχεια, η επιβράδυνση της ανάπτυξης – οικονομίας. Παράλληλα, ποιες θα είναι οι προτάσεις μας που θα προσφέρουν ανάσα και ελπίδα μετά από 13 χρόνια κρίσης στη χώρα μας. Μάλιστα, ένας συμπολίτης μας με ρώτησε με δεικτικό τρόπο «να περιμένουμε με τις προσευχές να επαναληφθείς το θαύμα με τους 5 άρτους και τους 2 ιχθύς που μπόρεσαν να χορτάσουν 5.000 ανθρώπους;» σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή.

Και θα αναφερθώ μέσω του άρθρου μου στην απάντηση που έδωσα στον αγαπητό φίλο, ορμώμενος από το θαύμα στο οποίο αναφέρθηκε. Του εξήγησα λοιπόν, ότι για να διαθέτεις σήμερα ακόμη και αυτούς τους 5 άρτους θα πρόκειται περί εισαγόμενων και σε λίγο καιρό, αν δεν γρηγορήσουμε, θα είναι και από μεταλλαγμένο σιτάρι, αφού λίγες εταιρείες είναι αυτές που καθορίζουν την ποσόστωση και την ποιότητα των σπόρων, αλλά και το σε πόσα στρέμματα γης θα καλλιεργηθούν. Άρα, λοιπόν ξεκινάμε από τον πρωτογενή τομέα.

 

 Πρώτο μέλημα να αυξήσουμε τον κλήρο των αγροτών

Το πρώτο μας μέλημα είναι να αυξήσουμε τον κλήρο των αγροτών μας, είτε με νέο αναδασμό και αναδιανομή γης, όπου αυτό επιτρέπεται, είτε με ένα σύγχρονο χωροταξικό σχέδιο -πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον- που θα επαναχαρακτηρίσει ποιες εκτάσεις είναι δασικές εκτάσεις και ποιες αγροτικές.

Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη να στραφούν και προς το επιχειρείν και το εταιρίζεσθε, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες αγροτικές εταιρείες με μετόχους τους ίδιους τους αγρότες, ανάλογα με την περιοχή και την παραγωγή προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο θα προσδώσουμε την αξία που πρέπει να έχει το προϊόν και συγχρόνως θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος. Κάτι που επιτυγχάνεται με την αδειοδότηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή και τη δυνατότητα μεμονωμένες αγροτικές εκτάσεις να παράγουν τη δική τους ενέργεια με φωτοβολταϊκά, τα οποία θα επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, θα δίνεται η δυνατότητα για την παραγωγή κι άλλων καλλιεργειών, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία αλλά και την εμπειρία των δικών μας, Ελλήνων, επιστημόνων που ζουν και επιχειρούν στο εξωτερικό με στόχο αφενός τον επαναπατρισμός τους, αφετέρου τις απολαβές αντίστοιχες μιας σύγχρονης οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, μπορώ να αναφέρω ένα παράδειγμα: Στην Κωπαϊδα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θα μπορούσαν, μέσω της υδροπονίας (με τη μικρότερη κατανάλωση νερού δηλαδή), να μετατραπούν σε έναν απέραντο οπωρώνα, τα προϊόντα του οποίου θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ελάχιστες ώρες από την Ελλάδα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ενός αεροδρομίου cargo με σύγχρονες υποδομές, σύνεγγυς στην περιοχή.

 

Χτύπημα στην ακρίβεια και ποιοτικό προϊόν

Το σχέδιο μας έχει ως προϋποθέσεις την καθετοποίηση του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή, δηλαδή παραγωγή και μεταποίηση, και συγχρόνως την εφαρμογή νέων μεθόδων μάρκετινγκ, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μεταφέρονται στην ελληνική αγορά χωρίς μεσάζοντες (και φυσικά και με τον αποκλεισμό των πολυεθνικών αλυσίδων διατροφής) σε χαμηλές τιμές. Με αυτό τον τρόπο επιφέρουμε χτύπημα στην ακρίβεια, ποιοτικό προϊόν, θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού, αποκέντρωση υπηρεσιών και πολιτών, καθώς και ενίσχυση των εξαγωγών μας, έτσι ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να έχει θετικό πρόσημο. Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η σύνδεση του γεωργο-κτηνοτροφικού προϊόντος με τις τουριστικές μονάδες, βελτιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ποιότητα των εδεσμάτων, αλλά και δημιουργώντας εκατομμύρια πρεσβευτές – τουρίστες, οι οποίοι θα «γνωρίσουν» την καρποφορία της ελληνικής γης.

 

Ως γνωστόν ο πρωτογενής τομέας δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την γεωργο-κτηνοτροφία, αλλά και τα ορυκτά που ο πανάγαθος Θεός χάρισε με γαλαντομία στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να επεκταθώ περαιτέρω αναφέροντας πολλές κατηγορίες, αλλά όλα αυτά θα αποτελέσουν τις πρώτες προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για σχέδια νόμου και τροπολογίες που θα φέρουμε στη Βουλή. Και όπως έχω συνηθίσει να λέω στους νέους επιχειρηματίες, βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επιχείρηση είναι ένα ορθά καταρτισμένο και κοστολογημένο business plan, που θα αποφέρει αμφίπλευρες οικονομικές αποδόσεις. Έτσι θα είναι και οι προτάσεις μας για όλους τους κλάδους της οικονομίας, σε συνάρτηση πάντα με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται. Όπως οι συντελεστές της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 20ετίας, αλλά και οι γρήγορες αποφάσεις της δικαιοσύνης σε θέματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης».