Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ψηφίστηκε για να κρατήσει τη γερμανική πολιτική σκηνή... «βαρετή». Παρουσίασε τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας και κληρονόμο της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν στην εξουσία στη Γερμανία για 16 χρόνια, παρέχοντας ισορροπία σε όλο και πιο ασταθείς καιρούς.
Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Σολτς. Η γερμανική πολιτική είναι τώρα πιο εύθραυστη και φορτισμένη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, με τη χώρα να κατακλύζεται από διαμαρτυρίες και απεργίες, τα οικονομικά προβλήματα να έρχονται και τη γερμανική ακροδεξιά να ανεβαίνει.
Οι Γερμανοί βλέπουν με τρόμο τη βαθιά πολωμένη πολιτική της Αμερικής. O υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ των Πρασίνων μίλησε για ένα «επικίνδυνο» χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου στη γερμανική κοινωνία, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει «συνθήκες σαν αυτές» στις ΗΠΑ.
«Οι άνθρωποι δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους. Δεν πιστεύουν πλέον ο ένας τον άλλον και κατηγορούν ο ένας τον άλλον για όλα τα κακά του κόσμου. Στόχος είναι να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη», είπε ο Τζεμ Οζντεμί.
Η νέα πολιτική διαμάχη της Γερμανίας έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας και της προοπτικής μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να μεταβάλει ριζικά την αρχιτεκτονική ασφαλείας η οποία επηρεάζει και την Ευρώπη.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους φόβους για μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν, η ΕΕ μπορεί να χρειάζεται την ηγεσία της Γερμανίας περισσότερο από ποτέ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Με άλλα λόγια: Είναι μια κακή στιγμή για τη γερμανική πολιτική να γίνει δυσλειτουργική.
Τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί από μια σειρά απεργιών των μηχανοδηγών με αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαήμερης απεργίας, η οποία έχει σταματήσει επιβατικά και εμπορικά τρένα, διαταράσσοντας περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού. Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Γερμανίας χαρακτήρισε τη δράση «απεργία κατά της γερμανικής οικονομίας».
Όπως αναφέρει το Politico, την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κυρίαρχων κομμάτων να αντιμετωπίσουν τα τρομερά προβλήματα της χώρας υποχωρεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λαϊκή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς μειώνεται κατακόρυφα: Μόνο το 13% των Γερμανών δηλώνει πλέον ότι εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σημάδι της συρρίκνωσης του πολιτικού κέντρου της Γερμανίας από την άνοδο του AfD.
Τις τελευταίες ημέρες, οι Γερμανοί που θεωρούν το κόμμα ως σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία έχουν βγει στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις. Καταλύτης των διαδηλώσεων ήταν ένα δημοσίευμα που περιγράφει λεπτομερώς μια μυστική συγκέντρωση ακροδεξιών εξτρεμιστών -συμπεριλαμβανομένων πολιτικών του AfD- σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ για να συζητήσουν ένα «γενικό σχέδιο για την απέλαση αλλοδαπών και μη αφομοιωμένων πολιτών».
Η έκθεση κινητοποίησε τη γερμανική κοινωνία όσο λίγες φορές μετά την επανένωση και προκάλεσε την καταδίκη πολιτικών και δημόσιων προσώπων από τον Σολτς και κάτω. Σε συνέντευξή του, ο Hendrik Wüst, ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποκάλεσε το AfD «ναζιστικό κόμμα».
Το βασικό ερώτημα τώρα, ωστόσο, είναι αν η καθυστερημένη αναταραχή μπορεί να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 21% σε εθνικό επίπεδο, ελαφρώς μειωμένο από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά το κόμμα παραμένει στη δεύτερη θέση πίσω από την κεντροδεξιά συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.
Στις περιφέρειες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου εδρεύουν πολλοί από τους πιο ακραίους πολιτικούς του AfD και όπου θα διεξαχθούν τρεις εκλογές στα κρατίδια τον Σεπτέμβριο, το κόμμα εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο πυρήνας των υποστηρικτών του, ιδίως στα ανατολικά προπύργιά του, είναι απίθανο να αποστατήσει παρά τις επικλήσεις του φρικτού ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.
Ακόμη και ο Σολτς, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η υποστήριξη του AfD θα «λιώσει». «Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι», είπε.
Η συνεχιζόμενη υψηλή υποστήριξη του AfD υποδηλώνει ένα βαθύ χάσμα που καθιστά τη διακυβέρνηση της χώρας όλο και πιο δύσκολη. Ο πολιτικός κατακερματισμός επιδεινώνεται από την άφιξη νεόκοπων λαϊκιστικών κομμάτων, όπως η Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόκειται για ένα κόμμα που συνδυάζει τις παραδοσιακές αριστερές θέσεις αλλά με περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου ενώ υποστηρίζει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.
Το κόμμα σχεδιάζει να συμμετάσχει στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις εκλογές των κρατιδίων στην ανατολική Γερμανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια τρομερή νέα πολιτική δύναμη στη χώρα, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στο πολιτικό της τοπίο.
Πηγή: Politico