Στο προηγούμενο τεύχος είχα κάνει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το Πάρκο Τρίτση, όπου περιέγραφα το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει ο νέος φορέας διαχείρισης, μιας και η προηγούμενη κυβέρνηση του εξασφάλισε επαρκή χρηματοδότηση, αλλά συγχρόνως του έδενε τα χέρια αφού δεν του έδινε δικαίωμα να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα. Έτσι ο φορέας διαχείρισης του πάρκου κατέφευγε για βοήθεια στον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας) για οποιαδήποτε εργασία χρειαζόταν να πραγματοποιήσει, είτε αυτή ήταν απλές μελέτες, είτε το να προσλάβει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Και το περίεργο είναι ότι το πάρκο πέρασε από αρκετές διοικήσεις στο παρελθόν, με διαφόρους τίτλους όπως «Οργανισμός Αθήνας», στη συνέχεια Μητροπολιτικός φορέας και μετά ανέλαβε ο ΑΣΔΑ, χωρίς όμως χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καθόλου, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι, να κοπεί το νερό, το ρεύμα κλπ.
Όταν δημιουργήθηκε ο νέος φορέας, το 2017, με πρόεδρο τον κ. Πολύζο, καθηγητή του Πολυτεχνείου, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δόθηκε το ποσό των 700.000 ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του πάρκου, πολλοί θεώρησαν ότι λύθηκε το πρόβλημα. Όμως η νομοθετική αδυναμία να μην μπορεί να διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα, όπως εξηγούμε και παραπάνω, οδήγησε ώστε το πάρκο Τρίτση να συνεχίζει να έχει την ίδια εγκατάλειψη που είχε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ένα πάρκο περίπου 750 στρεμμάτων (το σύνολο είναι 1200 στρέμματα, όμως πολλά από αυτά έχουν διεκδικηθεί από τους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων, για να δημιουργήσουν δημοτικές εγκαταστάσεις) χρειάζεται προσωπικό να καθαρίσει τα χόρτα, να περιποιηθεί τη βλάστηση, να καθαρίσει τις λίμνες του, χρήματα για να δημιουργήσουν υποδομές για επάρκεια νερού κ.λπ. Αντί αυτού κυριάρχησε το τέλμα και η στασιμότητα.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, στα όρια του οποίου βρίσκεται αυτή η δημόσια έκταση, διαμήνυε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το πάρκο πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέσα στον Αύγουστο πολλά site και μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα, με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Αρχές Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τους δημάρχους Ιλίου Νίκο Ζενέτο και τον καινούργιο δήμαρχο Αγίων Αναργύρων- Καματερού Σπύρο Τσίρμπα, επισκέφθηκε το πάρκο και υποσχέθηκε πως θα καταθέσει τροπολογία, ούτως ώστε τη διαχείριση του ταλαιπωρημένου πάρκου Τρίτση να την αναλάβει η περιφέρεια. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «Γενικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά τη μεταφορά όλων των φορέων που διαχειρίζονται προστατευόμενες περιοχές στις περιφέρειες».
Δήλωσε ακόμη:
«Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες αξιοποίησης του πάρκου, προκειμένου να γίνει ένα λειτουργικό και όμορφο πάρκο για την Αττική και τους πολίτες της» και «Οι όμοροι δήμου Ιλίου και Αγίων Αναργύρων- Καματερού θα συμμετέχουν στη διαχείριση, ενώ -το πιο σημαντικό- η όλη προσπάθεια θα στηριχθεί χρηματικά από το Υπουργείο».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε τον κύριο Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά, μιας και η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει την πρόθεση για πραγματική αποκέντρωση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα, παρέχοντας πόρους και αρμοδιότητες. Τόνισε τέλος ότι μαζί με τους όμορους δήμους θα διαμορφώσουν ένα σχέδιο για την αναβάθμιση του πάρκου Τρίτση προς όφελος των πολιτών. Το ίδιο ικανοποιημένος δήλωσε και ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων- Καματερού Σταύρος Τσίρπας. Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Χατζηδάκης υποσχέθηκε έναν νέο φορέα διαχείρισης. Ελπίζω σε κάτι καλύτερο προς όφελος του πάρκου και των κατοίκων της περιοχής».
Επιμύθιο
Αν πράγματι ο κύριος Χατζηδάκης και η κυβέρνηση τηρήσουν αυτά που υποσχέθηκαν, να περάσει δηλαδή η διαχείριση στην περιφέρεια Αττικής και στους όμορους δήμους, με επαρκή χρηματοδότηση και όχι διάφορα προσκόμματα που έβαζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τότε θα έχουμε ένα νέο κεφάλαιο στο πάρκο Τρίτση. Και εφόσον η περιφέρεια και οι δήμοι συνεργαστούν και διαχειριστούν σωστά το πάρκο, τότε τα προβλήματα θα είναι παρελθόν, με στόχο ένα πάρκο λειτουργικό, ένα πάρκο χώρο αναψυχής, ένα πάρκο κέντρο εκπαίδευσης για τους μαθητές και όλους τους κατοίκους της δυτικής Αττικής και όχι μόνο.