Fentagin, Ατρόμητος, Περιστέρι

98 χρόνια για την ομάδα σύμβολο του Περιστερίου

 

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

 

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φίλοι του Ατρομήτου με σημαίες, τραγούδια και συνθήματα, περιδιάβαιναν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, γιορτάζοντας τα 98 χρόνια της ομάδας, σε ένα πολύ όμορφο «πάρτι» που έβαψε κυανόλευκο το Περιστέρι, την Κυριακή 31/5/2021. Αυτό το άρθρο λοιπόν αφιερώνεται σε όλους αυτούς, στους φίλους της ομάδας (και σε όσους «έχουν φύγει») που από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα στάθηκαν δίπλα της, σε χαρές και σε λύπες, σε επιτυχίες και αποτυχίες. Παρέα με τέτοιους πιστούς οπαδούς το μέλλον μιας μόνο ευοίωνο μπορεί να φαντάζει. Χρόνια πολλά, Ατρόμητε!

 

Πρώτη ιστορία

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’20 στην Αθήνα, στην πλατεία Βικτωρίας.

Μια παρέα νέων, με αγάπη για το ποδόσφαιρο, σε μία εποχή πολύ δύσκολη, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου. Τα ονόματά τους ήταν Κολομβούνης, Πέτας, Γλυκοφρύδης, Συνοδινός Σταθόπουλος, Σταματόπουλος και ο μαθηματικός Βαγγέλης Σταμάτης, που ήταν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και μαζί με δύο-τρία ακόμη μέλη διαφώνησε και αποχώρησε από την ομάδα των πράσινων. Η ιδέα υλοποιήθηκε επίσημα τον Μάιο του 1923 και πήρε το όνομα «Ατρόμητος».

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, γιατρός από τη Μικρά Ασία. Πρώτη έδρα της ομάδας ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τα ίδια χρόνια, το 1925, σε μια άλλη περιοχή κοντά στην Αθήνα, μία παραγκούπολη που ακόμα δεν ήταν καν δήμος, στο Περιστέρι, ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς, από τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ, με σύμβολο το γνωστό μας αστέρι (αυτό που λίγο καιρό μετά θα κληροδοτήσει ως σύμβολο στην ομάδα του Ατρομήτου). Εκείνη την περίοδο στο Περιστέρι υπήρχαν ακόμη οι ομάδες: «Τόλμη Περιστερίου» (ιδρύθηκε το 1927 από τους Ρ. και Γ. Συνανίδη, Α. Ταξιάρχη και Σ. Γαβαλίδη),η «Αστραπή» και ο «Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1929).

Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου και ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα, γιατί ο Παναθηναϊκός επισκίαζε την πορεία της νέα ομάδας, η οποία δεν είχε επίσημα φιλάθλους και κοινό.

Έτσι πάρθηκε η μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος το 1933 μετεγκαταστάθηκε στο Περιστέρι και η συγχώνευση με τον ντόπιο Αστέρα έγινε πανεύκολα. Το σύμβολο -το αστέρι- μπήκε στη φανέλα της νέας ομάδας με τα χρώματά του, το μπλε και το άσπρο και η επίσημη ιστορία ξεκίνησε.

Πρώτοι προπονητές της νέας ομάδας ο Αντώνης Μηγιάκης και ο Υποφάντης.

Πρώτοι ποδοσφαιριστές οι Μπανανός, Γκότσης (τερματοφύλακας), Καγετζής, Τζουβαλής, Λουρής, Γιαννόπουλος, Φώσκολος, Γεωργίου, αφοί Παπανικολάου και πολλοί άλλοι.

 

Η ποδοσφαιρική διαδρομή

Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Ατρομήτου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε την περίοδο 1924-25 μετέχοντας στο πρωτάθλημα Αθηνών. Η πρώτη μεγάλη στιγμή της ομάδας έρχεται την περίοδο 1950-51 όταν κερδίζει την άνοδο στην Α2 Κατηγορία Αθηνών. Την περίοδο 1958-59 κατακτά την 1η θέση κερδίζοντας για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’ Αθηνών.

Η πολύ μεγάλη στιγμή της ομάδας ήταν τη σεζόν 1971-72 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα με μία ιστορική νίκη στο Ρουφ (1-0 με γκολ του Στολίγκα) και την άνοδο στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η δεκαετία του '70 είναι «χρυσή» για τον Ατρόμητο μέχρι την σεζόν 1980-81 που αγωνίζεται για τελευταία φορά στην Α’ Εθνική.

 

Η πορεία του στη συνέχεια δεν είναι καλή. Πτώση στην Γ’ Εθνική το 1987 και στη Δ’ Εθνική το 1997. Το 2005 ο σύλλογος είναι στη Γ’ Εθνική, με πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα.

Είναι τότε που ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών «ΕΤΕΚΑ», κάνει μια μεγάλη επενδυτική κίνηση. Διαλύει τη Χαλκηδόνα και τη συγχωνεύει με τον Ατρόμητο. Μια δεύτερη συγχώνευση που έδωσε στην ομάδα εξαιρετικές νέες προοπτικές. Έτσι ο Ατρόμητος βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η τελευταία αυτή περίοδος είναι η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ομάδας. Ο Ατρόμητος είναι πλέον μια ομάδα αναγνωρίσιμη, ισχυρή, σταθερή και μετρά δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου (2011, 2012), επτά ευρωπαϊκές εξόδους (2006-07, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2018-19, 2019-20), μία φορά έχει τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος (2013) και πέντε φορές στην 4η (2012, 2014, 2015, 2018, 2019)

 

FENTAGIN: Οι πιστοί οπαδοί

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 οι τότε γενιές των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ταυτίστηκαν με τους Παλαιστίνιους αντάρτες FENTAGIN.

Στα Αραβικά σημαίνει «μαχητής». Αυτοί είναι οι Fentagin οι πιστοί οπαδοί της περιστεριώτικης ομάδας που βρίσκονται πάντα δίπλα της ιδιαίτερα δυναμικά.

Δεν δίστασαν να αναλάβουν ακόμα και τη διοίκηση της ομάδας το 1987 και μάλιστα να την αναδείξουν πρωταθλήτρια στην Γ’ Εθνική. Στις αρχές του ’90 το μπάσκετ ανεβαίνει στην Α1 και οι Fentagin μπαίνουν και στα κλειστά του μπάσκετ, ακολουθώντας την ομάδα του ΓΣΠ.

Τα πρώτα γραφεία έγιναν στην γωνία των οδών Τζουμαγιάς και Μπιζανίου και η ανταπόκριση των Περιστεριωτών ήταν μαζικότατη. Το όνειρο όλων είχε γίνει πραγματικότητα και από τότε οι fentagin είναι μαζί με τις δύο ομάδες της καρδιάς τους με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια, παραμένοντας ενεργοί και σε ευρύτερο επίπεδο, σε δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό αγώνα και κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Πληροφορίες από:

Atromitosfc.gr

Fentagin.gr