Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Τα τοπωνύμια του Περιστερίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Τα τοπωνύμια του Περιστερίου

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού πήρε η περιοχή που μένετε το όνομά της; Γιατί να λέγεται Αρμένικα ή Εκατόδεντρα; Ποιοι το επέλεξαν; Ήταν προϊόν ομαδικής επιλογής των κατοίκων, των «αρχών» του τόπου ή απλά ένα τυχαίο γεγονός; Ή μήπως οι ονομασίες καθορίζονται και διαμορφώνονται από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και των ανθρώπων που κατοικούν εκεί; Για παράδειγμα το Μεταξουργείο πήρε το όνομά του από το εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που είχε οικοδομηθεί εκεί.

Το Περιστέρι, ένας μεγάλος δήμος, με ιστορία, δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα.

Τα τοπωνύμια χάνονται μέσα στην ιστορία του τόπου. Η Life έψαξε την προέλευση των πιο γνωστών περιστεριώτικων τοπωνυμίων και σας τα παρουσιάζει.

   -Ανθούπολη: Έγινε γνωστότερη για τους μη Περιστεριώτες με τη δημιουργία του δεύτερου σταθμού του Μετρό, δίπλα στην οδό Θηβών. Η ονομασία προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής που ήταν κατ’ επάγγελμα ανθοπώλες και εγκαταστάθηκαν εκεί δημιουργώντας έναν μικρό συνοικισμό.

   -Αρμένικα: Η γειτονιά που βρίσκεται μεταξύ της οδού Δωδεκανήσου και της Θηβών. Δημιουργήθηκε από τους Αρμένιους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τους Μικρασιάτες. Σήμερα έχει παραμείνει η αρμένικη εκκλησία, στην οδό Καππαδοκίας και Λεωνίδου.

   -Βέρδη (ή Πεύκα Βέρδη): Η περιοχή πάνω από τον Άγιο Γεώργιο, στην αρχή της οδού Περικλεόυς. Στις αρχές του αιώνα εκεί βρίσκονταν τα κτήματα της οικογένειας Βέρδη, μιας οικογένειας  “τσιφλικάδων”, που έλεγχε την περιοχή.

    -Κολοκυνθού: Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η πρώτη πως το όνομα της περιοχής είναι παρμένο από την οικογένεια Κολοκύνθη, που είχε ως ιδιοκτησία της τη Μονή Αγίων Αναργύρων Αθηνών, μετόχι της οποίας ήταν η Παναγία στη γέφυρα της Κολοκυνθούς. Η δεύτερη (ίσως με μεγαλύτερη δόση αλήθειας) είναι πως την εποχή κατά

την οποία η περιοχή δεν ήταν ακόμα ενταγμένη στο σχέδιο πόλεως (καθαρά αγροτική) υπήρχαν εκεί πολλά περιβόλια με κολοκυθιές.

   -Λευή: Πριν από την ανάπτυξη του δήμου του Περιστερίου, αναφερόταν ως αυτόνομο χωριό και βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το όνομα είναι από τον τότε ιδιοκτήτη του χωριού.

   -Λόφος Αξιωματικών: Η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί οι οικογένειες δυο αξιωματικών ήταν οι πρώτες που εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στο 1940.

   -Άσπρα Χώματα: Η σημερινή περιοχή της Νέας Ζωής. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή εκτεινόταν ο Δήμος Λευκονόης. Το όνομά πιθανόν να οφειλόταν στο λευκό χρώμα του εδάφους και των πετρωμάτων της περιοχής.

    -Μάσχα: Ήταν το όνομα από την εύπορη οικογένεια γαιοκτημόνων, που χάρισε το οικόπεδο στο οποίο έγινε η εκκλησία Ταξιαρχών Μάσχα. Η περιοχή αναφέρεται αλλιώς και Εκατόδεντρα, λόγω των πολλών δέντρων που υπήρχαν εκεί. Παλιοί Περιστεριώτες μου ανέφεραν ότι ως μαθητές πήγαιναν στην περιοχή εκδρομή! Στην κορυφή του λόφου μάλιστα δέσποζε το αρχοντικό Μάσχα, από το οποίο πήρε το όνομά της η γειτονιά γύρω από το κτίσμα, η εκκλησία και η αντίστοιχη εκλογική ενορία. Φαίνεται δε ότι τα πρώτα σπίτια κατασκευάστηκαν από τους αγρότες της περιοχής και τους βοσκούς.

    -Μπουρνάζι: Το Μπουρνάζι, ονομάστηκε έτσι από την παλιά αθηναϊκή οικογένεια Μπουρνάζου, που κατείχε πολλά κτήματα στην περιοχή.

   -Μανιάτικα: Ήταν ο συνοικισμός των Μανιατών, που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Ταξιάρχη.

   -Τσαλαβούτα: Η περιοχή ανάμεσα στην Εθνάρχου Μακαρίου και τη Λεωφόρο Κηφισού, πήρε τ’ όνομά της από τις συχνές πλημμύρες του κοντινού ποταμού Κηφισού, πριν μπαζωθεί και γίνουν τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα.