Η εκπαίδευση είναι μία διαδικασία ατέρμονη, χωρίς όρια και περιορισμούς. Η φλόγα της επιθυμίας για μάθηση θα πρέπει να καίει μέσα μας για πάντα με την ίδια ισχύ. Μία σύγχρονη πόλη λοιπόν που σέβεται την επιθυμία αυτομόρφωσης των κατοίκων της, επιβάλλεται να τους δίνει τα εφόδια για να την πραγματώνουν. Το Περιστέρι κάνει αυτό ακριβώς και προσφέρει σε όσους το επιθυμούν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση της προαναφερθείσας διά βίου μάθησηςΟ τόπος; Αρκαδίου 25, περίπου 400 μέτρα από την Πλατεία Δημαρχείου.
Φυσικά γίνεται λόγος για το Δημόσιο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (εφεξής ΔΕΑΠ), το οποίο δανείζεται τους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, που με τη σειρά του βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Όπως διαβάζουμε στο προσφάτως ανακοινωθέν πρόγραμμα, το εαρινό εξάμηνο ξεκινά στις αρχές Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι και τα μέσα Μαΐου. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και ώρες 19:00–21:00 οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν διαλέξεις κάτω από την «ομπρέλα» 2 διαφορετικών θεματικών, Τεχνολογία-Περιβάλλον-Αειφόρο Ανάπτυξη κάθε Δευτέρα και Ιατρική-Βιολογία-Ψυχολογία-Διατροφολογία κάθε Τετάρτη.
Επικοινωνήσαμε με την Αντιδήμαρχο Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, εμπνεύστρια της ιδέας του ΔΕΑΠ, η οποία μας ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης.
Όπως μας είπε, το πανεπιστήμιο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε το 2010, με αρχικές βλέψεις για συμμετοχή 50 ατόμων. Πολύ σύντομα όμως, καθώς η ανταπόκριση ξεπέρασε κατά πολύ αυτό το νούμερο, έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για τη διεύρυνσή του, με αποτέλεσμα σήμερα οι εγγραφές να έχουν φτάσει τις 250 και να υπάρχουν επιπλέον λίστες αναμονής, για Περιστεριώτες που θέλουν να συμμετέχουν.
Η σπουδάστρια Ιωάννα Κυρίτση έδειξε ενθουσιασμένη από την εμπειρία της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο:
«Παρακολουθούσα τα μαθήματα του Πανεπιστημίου καθώς είναι ένας εύκολος, άμεσος και δωρεάν τρόπος να κρατήσω το μυαλό μου σε εγρήγορση, να γνωρίσω άτομα και να διευρύνω τους ορίζοντές μου σε θέματα που ανέκαθεν με αφορούσαν. Μου άρεσε η ποικιλία θεμάτων και η παρουσίασή τους από τους εκάστοτε επιστήμονες».
Και συνεχίζει η κυρία Τσιώτα: «Οι υπηρεσίες του ΔΕΑΠ είναι εντελώς δωρεάν, καθώς η δράση του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την εθελοντική προσφορά των διδασκόντων καθηγητών, που προέρχονται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θέματα των παραδόσεών του Πανεπιστημίου αλλάζουν από το χειμερινό στο εαρινό εξάμηνο, εξ ου και η ποικιλία που αναφέραμε λίγο νωρίτερα. Στο χειμερινό εξάμηνο θα πληροφορηθείτε για «θεωρητικά, φιλοσοφικά μαθήματα, θέματα ψυχικής υγείας και πολλά εκπαιδευτικού τύπου προγράμματα», ενώ στο εαρινό για τα θέματα περιβάλλοντος και ιατρικής. Ο κάθε ενδιαφερόμενος σπουδαστής/σπουδάστρια καλείται να επιλέξει τον κλάδο που τον/την ενδιαφέρει και να προβεί σε μια πολύ απλή εγγραφή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ώστε να δηλώσει το ενδιαφέρον του/της. Βέβαια, εάν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει λίγα μαθήματα και δεν έχει τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης, υπάρχει λύση. Μπορεί να παρευρίσκεται σε κάποια μαθήματα ως παρατηρητής.
Όσοι και όσες έχουν ανησυχία για το θέμα των εξετάσεων, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ΔΕΑΠ δεν είναι πανεπιστήμιο με την παραδοσιακή ερμηνεία των εξετάσεων και απόκτησης ειδικότητας. Οι σπουδαστές συμμετέχουν για τη χαρά και την εμπειρία της γνώσης και όχι για τον βαθμό και τον ανταγωνισμό των εξετάσεων.
Βεβαίως, ως ενθύμιο δίδονται στο τέλος του κάθε εξαμήνου, τιμητικοί τίτλοι σπουδών στον κάθε συμμετέχοντα.
Η διαδικασία της συμμετοχικότητας είναι, ακόμα, πρωτίστης σημασίας, ειδικά σε έναν τέτοιο χώρο του πνεύματος και της διανόησης. Οι φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά, να διατυπώνουν απορίες, να συζητούν εποικοδομητικά τα θέματα, να έρχονται σε τριβή με το αντικείμενο.
Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, ιδεολογιών, διαφορετικού φύλου συναντώνται εδώ, με έναν και μοναδικό σκοπό, τη γνώση και τη συμμετοχή. Αξιοσημείωτη είναι και η ενεργή παρουσία πολλών ανθρώπων από την τρίτη ηλικία, γιατί η ανάγκη για γνώση δεν έχει ηλικιακή όρια.
Η κα Τσιώτα-Μάρκου μας αποκάλυψε, επίσης, και κάποιες μελλοντικές ιδέες για το ΔΕΑΠ. Συγκεκριμένα, στα σκαριά είναι σχέδια για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και αναμένουμε με ενδιαφέρον την πραγματοποίησή τους.