Το καλοκαίρι έφτασε και η ανάγκη του air condition είναι επιτακτική, όμως οι λογαριασμοί ρεύματος φέρνουν απόγνωση στους καταναλωτές.
Τι είναι το «πλαφόν θερμοκρασίας» στο κλιματιστικό και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα και χρήματα και να κρατήσουμε δροσερό τον χώρο.
Ο τεχνικός κλιματιστικών και ψυκτικός, Ευάγγελος Κόνναρης, μίλησε σήμερα σε πρωινή ενημερωτική εκπομπής, αποσαφηνίζοντας αρχικά ποια είναι τα ενεργοβόρα κλιματιστικά που ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλαχθούν με την ευκαιρία της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργοβόρα κλιματιστικά είναι τα παλαιού τύπου, τα οποία έχουν έναν συμπιεστή που είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Τα τύπου inverter αυξομειώνουν την ψυκτική και τη θερμική ενέργεια, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Αυτό λοιπόν εξοικονομεί ρεύμα, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει συντήρηση στα κλιματιστικά.
Τι είναι το πλαφόν θερμοκρασίας
Ο κ. Κόνναρης προτείνει, εκτός από ετήσια συντήρηση της συσκευής, να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 27 βαθμούς, την οποία χαρακτηρίζει «μια ικανοποιητική θερμοκρασία για καλοκαίρι». Μια δεύτερη επιλογή για μειωμένη κατανάλωση είναι να επιλέξουμε μια μικρότερη ταχύτητα, δηλαδή όχι το «high», αλλά τη μεσαία ή ακόμα και τη μικρή ταχύτητα.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος:
«Μπορεί να έχουμε μικρότερη παροχή αέρα, όμως έχουμε μεγαλύτερη απόδοση στο κλιματιστικό, δηλαδή ο αέρας βγαίνει πιο κρύος.»
Βέβαια, υπογραμμίζει πως για την απόδοση παίζει ρόλο και πόσο μεγάλος είναι ένας χώρος.
Σημαντική επίσης θεωρεί την ανανέωση του αέρα, δηλαδή να ανοίγουμε πόρτα και παράθυρο για 5-10 λεπτά για να μη γίνεται μόνο ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 6 με 8 βαθμούς πιο κάτω από ό,τι έξω, μέσα στο σπίτι. Δηλαδή, αν έξω έχει 35 βαθμούς, τότε στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε χώρο, πρέπει να το έχουμε στους 28 βαθμούς.
Πηγή: www.ieidiseis.gr