Φιλαρμονική Περιστερίου. Γεμίζοντας με νότες το Περιστέρι

Παρούσα σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου μας, ντύνει τις «μεγάλες» στιγμές του με νότες και μελωδίες. Είναι η Φιλαρμονική Ορχήστρα Περιστερίου, στις τάξεις της οποίας συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά και μεγάλοι (που μυήθηκαν έτσι στον μαγικό κόσμο της μουσικής). Βρεθήκαμε ένα απόγευμα στις πρόβες της Ορχήστρας, στο κτίριο του ΚΥΒΕ, όπου γνωριστήκαμε με τους μουσικούς και τον μαέστρο και τους φωτογραφίσαμε, με στόχο να κάνουμε αυτό το ρεπορτάζ, για να γνωρίσει το περιστεριώτικο κοινό τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε εκδήλωση του δήμου από τις εθνικές παρελάσεις, μέχρι τα Χριστούγεννα στα στενά του Περιστερίου παίζοντας τα κάλαντα έως τις λιτανείες στους ιερούς ναούς των ενοριών.

Μικρό ιστορικό

Ιδρύθηκε το 1968, με αρχιμουσικό τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μποτετζάγια και  αποτελείτο από περίπου 30 μουσικούς. Παράλληλα δημιουργήθηκε και «ακαδημία» για μικρούς μαθητές, που εξελισσόμενοι θα στελέχωναν κατόπιν την ορχήστρα. Το 1975 η Φιλαρμονική  σταμάτησε δυστυχώς να λειτουργεί αλλά σύντομα επανασυστάθηκε με τους ίδιους μουσικούς και αρχιμουσικό τον Ιωάννη Θανόπουλο. Το 1987 είναι χρονιά σταθμός, αφού η Φιλαρμονική του Δήμου Περιστερίου οδηγείται σε διάλυση, μέχρι το 1994 όταν το Πνευματικό Κέντρο του δήμου αντιλαμβάνεται την έλλειψη και αναθέτει την επανασύστασή της στον αρχιμουσικό Λάζαρο Τσακίρη. Στην αρχή λειτουργεί με μέλη παιδιά από 1215 χρόνων και προϊόντος του χρόνου, κάνει περισσότερες εμφανίσεις και πληθαίνουν τα μέλη της. Όμως ξαναδιαλύεται το 2004 για να επαναλειτουργήσει  σε διαφορετικό πλαίσιο και με τον ίδιο αρχιμουσικό και, όπως παλαιότερα, συμμετέχουν σε αυτή σπουδαστές ωδείων και επαγγελματίες μουσικοί. Το 2010 έως και το 2017 αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής ανέλαβε ο Δημήτριος Γκογκόσης. Από το Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα στη διεύθυνση της Φιλαρμονικής βρίσκεται ο Γεώργιος Ζαρζάνης.

Ο Γιώργος γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1987. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Δίπλωμα Σύνθεσης με καθηγητή τον Λουκά Αδαμόπουλο) και είναι Διπλωματούχος Κλασσικής Κιθάρας, με καθηγητή τον Ευάγγελο Μπουντούνη. Έχει συμμετάσχει ως εκτελεστής σε ορχήστρες κλασσικού και μοντέρνου ρεπερτορίου. Έχει εργασθεί ως ενορχηστρωτής για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα και διδάσκει  Ανώτερα Θεωρητικά και Κιθάρα σε Ωδεία της Αθήνας.

Σε ερώτησή μας για το πώς οραματίζεται το μέλλον της ορχήστρας, μας απάντησε: «Θέλω η φιλαρμονική να ακολουθήσει τα μουσικά ρεύματα της εποχής μας,  εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της με μελωδίες της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής σκηνής, έτσι ώστε να προσεγγίσει το κοινό, το οποίο θα ταυτίσει τα ακούσματά του με τον ήχο της μπάντας».