Θεατρική ομάδα Ιλίου

Θεατρική ομάδα Ιλίου

Όταν το θέατρο λαμβάνει χώρο στη ζωή μας, τότε εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι πρωταγωνιστές της, βιώνοντα την κάθε εμπειρία πιο ουσιαστικά και φιλοσοφημένα. Αυτή τη φιλοσοφική διάθεση και την πολύτιμη πείρα διέκρινα αμέσως στον καταξιωμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο θεάτρου Γιώργο Ματαράγκα, ο οποίος με μεγάλη επιτυχία έχει αναλάβει τη θεατρική ομάδα του δήμου Ιλίου. Φαντάζομαι πως η φυσιογνωμία του είναι οικεία από την τηλεοπτική του παρουσία και την έντονη θεατρική του δράση και οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχει χάσει τίποτα από την αίγλη του πρωταγωνιστή που έχουμε γνωρίσει, προστέθηκε όμως πολύτιμη εμπειρία και βαθύς στοχασμός που διακρίνονται έντονα στο καθαρό του βλέμμα.

 

Μιας και η συνέντευξη γίνεται με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία της θεατρικής ομάδας του δήμου Ιλίου θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για το έργο σας και τη συμμετοχή σας στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου.
Έχω αναλάβει εδώ και 5 χρόνια τη θεατρική ομάδα του δήμου Ιλίου και μέσα από αυτή μου τη δράση αισθάνομαι έντονα τη χαρά της προσφοράς και βιώνω τον πολύτιμο ρόλο του δασκάλου. Η πρώτη μου εμπλοκή με την προσφορά σε ομάδες δήμων ήταν στη Μάνδρα Αττικής που είχα στηρίξει τη θεατρική ομάδα ερασιτεχνικά και συνειδητοποίησα το μεγάλο κέρδος που αποκομίζω απ’ αυτό το έργο, τόσο εγώ, όσο και οι δημότες που έχουν μια ξεχωριστή ευκαιρία συμμετοχής στον πολιτισμό. Κάθε θεατρικό έργο που ανεβάζουμε είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση, με άρτιες χορογραφίες, σκηνογραφία και άψογη τεχνική υποστήριξη.

 

Θέλετε να μου μιλήσετε για τις παραστάσεις που έχετε ανεβάσει;
Έχουμε ήδη ανεβάσει αρκετές παραστάσεις με μεγάλη απήχηση στο κοινό και η επιλογή των έργων γίνεται με μεγάλη προσοχή και προσεγγίζουμε με σεβασμό τόσο έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όσο και αρχαίο ελληνικό θέατρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη που ανεβάσαμε φέτος.

 

Έχουμε ακούσει για ιδιαίτερες διακρίσεις και βραβεύσεις που τιμούν όχι μόνο εσάς αλλά και τον δήμο. Θέλετε να αναφερθείτε σε αυτές;
Αν και δεν έχει τόση σημασία, πράγματι έχουμε λάβει πολλά βραβεία Καλύτερης παράστασης, Α’ και Β’ Ανδρικού ρόλου, Χορογραφίας κλπ που μας δίνουν κουράγιο και αισιοδοξία να συνεχίσουμε. Η έδρα μας βρίσκεται στο πάρκο Τρίτση αλλά συμμετέχουμε σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών.

 

Θα θέλατε να περιγράψετε τον ρόλο του δασκάλου που με τόση επιτυχία έχετε αναλάβει;
Μετά από 45 χρόνια στη σκηνή θεωρώ ότι έχω την εμπειρία και τη γνώση να μεταδώσω όσα έχω αποκομίσει στους νέους ανθρώπους. Πρέπει όμως να τονίσω ότι οι μαθητές μας δεν έχουν ηλικιακά όρια και μπορεί να φτάνουν μέχρι την ηλικία των 80 ετών, αρκεί να έχουν δύναμη ψυχής. Μέσα από την επαφή μου με τους μαθητές γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και βιώνω τη χαρά της προσφοράς που αποτελεί και το βασικό κίνητρο ενασχόλησής μου με τον χώρο.

 

Η έννοια της προσφοράς μου δίνει αφορμή να σας ρωτήσω για το γενικότερο έργο που ξέρω ότι παράγετε.
Πράγματι, παραδίδω μαθήματα υποκριτικής σε σχολεία, κάτι το οποίο με γεμίζει χαρά και ζωντάνια. Το έργο των ποιητών και των συγγραφέων μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και το θέατρο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ανθρώπινες σχέσεις.

 

Πώς πιστεύετε ότι το θέατρο έχει λειτουργήσει σε εσάς ως προσωπικότητα;
Με έχει βοηθήσει να έρθω σε ουσιαστικότερη σχέση με τον εαυτό μου, να κάνω την αυτοκριτική μου και να προσπαθώ να γνωρίζω καλύτερα τόσο εμένα, όσο και τους άλλους. Όταν συμπορεύεσαι με το θέατρο, γίνεσαι πιο χρήσιμος και σοφός.

 

Διαπιστώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η παρουσία σας στο δήμο Ιλίου είναι σταθερή, υποθέτουμε πως έχετε μια εποικοδομητική συνεργασία.
Πράγματι ο δήμος Ιλίου έχει δείξει αμέριστη συμπαράσταση και είναι πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Όχι μόνο χρηματοδοτεί τις παραστάσεις, αλλά δείχνει έμπρακτα την ηθική του στήριξη, ενθαρρύνοντας το έργο μας με κάθε τρόπο. Τόσο ο δήμαρχος κ. Ζενέτος, όσο και ο προηγούμενος αντιδήμαρχος πολιτισμού κ.Βασιλόπουλος βοήθησαν αμέριστα στο μέχρι τώρα έργο μας. Η ίδια καλή συνεργασία συνεχίζεται και με τον νέο αντιδήμαρχο, κ. Φραγκάκη που είναι δίπλα στον πολιτισμό και όλοι μαζί προάγουν το έργο του αποτελώντας παράδειγμα και για τους άλλους δήμους.

 

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή στη θεατρική ομάδα και τον τρόπο οργάνωσής της.
Οι μαθητές μας είναι 40 με 50 άτομα και γίνεται πολύ καλή δουλειά. Όλοι εντάσσονται στην παράσταση και παίρνουν ρόλους. Οι νέοι ξεδιπλώνονται και διαπιστώνουμε αλλαγή στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους. Άνθρωποι που έρχονται με επιφυλακτικότητα και εσωστρέφεια, σταδιακά γίνονται πιο επικοινωνιακοί και μεταμορφώνονται στη σκηνή.

 

Κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα;
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή μετά τις 8 και Κυριακή πρωί. Συνήθως είναι τρίωρα αλλά για εμάς δεν υπάρχει περιορισμός χρόνου και όταν υπάρχει υλικό δημιουργίας και διάθεση, το ωράριο παραβιάζεται και καθόμαστε μέχρι αργά. Τα πρώτα κείμενα δίνονται τα Χριστούγεννα και έπειτα δρομολογούνται οι μεγάλες καλοκαιρινές μας παραστάσεις. Το ποσό που καταβάλλεται από τους μαθητές είναι εικονικό, γιατί θέλουμε τη συμμετοχή όλων όσοι διαθέτουν δημιουργικότητα, φαντασία και όρεξη για ζωή.

 

Με αυτές τις  λέξεις ολοκληρώθηκε η ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Γιώργο Ματαράγκα. Είναι σημαντικό πως ο δήμος Ιλίου στέκει αρωγός και συμπορευτής σε αυτή την πορεία, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους δήμους να στηρίξουν ουσιαστικά ανάλογες προσπάθειες. Οι εντυπώσεις που αποκόμισα από το Πνευματικό Κέντρο Ιλίου ήταν θετικότατες, καθώς κυριαρχούσε ευγένεια και χαμόγελο σε όλους. Όσον αφορά στον Γιώργο Ματαράγκα, οφείλω να ομολογήσω ότι η διαδικασία αυτογνωσίας και προσφοράς έχει επιδράσει καθοριστικά στην προσωπικότητά του, χαρίζοντάς του επάξια τον τίτλο του δασκάλου, χωρίς να χάνει τη γοητεία του ζεν πρεμιέ.