Όταν ανακοινώθηκε το σπάσιμο της Β’ Περιφέρειας Αθηνών, μιας περιφέρειας που ξεκινούσε από τα βόρεια προάστια, περνούσε το δυτικά και κατέληγε στα νότια, μιας περιφέρειας που ευνοούσε καταφανέστατα τους «βαρόνους» της πολιτικής, χάρηκα και σκέφτηκα ότι επιτέλους ήρθε η ώρα η δυτική Αθήνα να εκλέξει τα δικά της παιδιά. Και ναι, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, οι 7 δήμοι της δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι- Καματερό) ως μία ενιαία εκλογική περιφέρεια αποφασίζει για τους δικούς της εκλεκτούς στη βουλή. Και εδώ εννοώ ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή, έχουν αγαπήσει τον τόπο τους, ξέρουν τα προβλήματά του και συνεχίζουν να μένουν εδώ, να πονάνε και να παλεύουν γι’ αυτά.
Όταν όμως είδα τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, απογοητεύτηκα. Απογοητεύτηκα γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων των δικών μας, των δυτικών προαστίων, δεν το βλέπει έτσι. Η πλειοψηφία των μηχανισμών των δημάρχων- αντιδημάρχων επίσης δεν το βλέπει έτσι. Φάνηκε ότι από τη μια πλευρά η δύναμη των μεγάλων ΜΜΕ και ιδιαίτερα της τηλεόρασης για τις πιο μεγάλες ηλικίες, οδήγησαν στο να μην εκλέξει δικό της υποψήφιο η δυτική Αθήνα.
Γιατί, κακά τα ψέματα, από μόνο του το Περιστέρι θα μπορούσε να εκλέξει χαλαρά, όχι έναν, αλλά δύο υποψηφίους. Το ίδιο και το Αιγάλεω, το Ίλιον κλπ.
Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτές τις εκλογές.
Ξεκινάμε με τη Νέα Δημοκρατία, όπου πρώτος εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 65.589 ψήφους. Όμως αυτό δεν πιάνεται γιατί ο επικεφαλής του κόμματος βάζει και σε άλλες περιοχές και αντίστοιχα κρατάει την έδρα σε όποια περιοχή επιλέξει. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης κράτησε την έδρα στην περιοχή μας, στα δυτικά. Η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 3 βουλευτές. Ο δεύτερος είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 24.371 ψήφους. Προέρχεται από πολιτική οικογένεια (παππούς, πατέρας) και είναι γέννημα- θρέμμα Γλυφάδας και όχι δυτικής Αθήνας. Πιστεύω ότι όποια περιοχή κι αν επέλεγε, θα εκλεγόταν, γιατί είναι ένα βαρύ χαρτί για τη Νέα Δημοκρατία. Επέλεξε δυτικά και δεν απογοητεύθηκε. Με τη νέα κυβέρνηση έγινε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και μάλλον θα τον ξαναδούμε δυτικά στις επόμενες εκλογές. Τρίτος με 14.669 ψήφους βγήκε ο Γιάννης Λοβέρδος, δημοσιογράφος, γνωστός από τηλεοπτική εκπομπή, Κεφαλλονίτης στην καταγωγή και μένει στον Βύρωνα. Επέλεξε να κατέβει στα δυτικά και δεν διαψεύστηκε. Τέταρτος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος με 14.455 ψήφους. Και ποιος δεν τον ξέρει, βετεράνο στην πολιτική; Δεν μένει και δεν είναι η καταγωγή του από το δυτικά. Με 14.455 ψήφους θα μπορούσε να είχε εκλεγεί, εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατούσε την έδρα στον δυτικό τομέα. Και αμέσως μετά ακολουθούν 4 δικά μας παιδιά, χωρίς μεγάλη διαφορά ψήφων από τον κ. Γιακουμάτο, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, με καταγωγή από Αιγάλεω, όπου και μένει, πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, με 13.846 ψήφους, ο Καραθάνος Χαράλαμπος από το Περιστέρι με 9.281 ψήφους, η Περιστεριώτισσα Σαγιάκου Ουρανία, δικηγόρος, με γραφείο στο Περιστέρι και κόρη του Σαγιάκου με τα γνωστά καταστήματα μόδας στο Περιστέρι με 8.415 ψήφους και τέλος ο Χαιδαριώτης Μαραβέλιας Δημήτρης, πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου, με 7.581 ψήφους.
Οι εκλογές προκηρύχθηκαν ξαφνικά, με αποτέλεσμα όλοι οι υποψήφιοι να έχουν πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν και να γίνουν γνωστοί. Οι 4 πρώτοι είχαν την αναγνωρισιμότητα από τους λόγους που αναφέραμε. Οι 4 με καταγωγή από τα δυτικά δεν πήγαν άσχημα, αν σκεφτούμε το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη μέχρι τις εκλογές, ιδιαίτερα η Ράνια Σαγιάκου που κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφια στις εθνικές εκλογές. Αν αυτοί οι 4 δουλέψουν σκληρά για τα επόμενα χρόνια, τότε στις επόμενες εκλογές στη βουλή, από τη Νέα Δημοκρατία, θα υπάρχουν 4 βουλευτές γέννημα θρέμμα της περιοχής. Και αυτό ισχύει και για τα άλλα κόμματα….
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν πήγε καλά στην υπόλοιπη Ελλάδα, δυτικά εξέλεξε 4 βουλευτές, τον Γιάννη Δραγασάκη, με 25.586 ψήφους, τον Δημήτρη Βίτσα με 23.370 ψήφους, τη Χαρούλα Καφαντάρη με 14.166 και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο με 13.689 ψήφους. Από αυτούς τους 4 μόνο ο Δημήτρης Βίτσας είναι από το Χαϊδάρι, παλιό στέλεχος, με εμπειρία από την τοπική αυτοδιοίκηση και σε υπουργικές θέσεις επί σειρά ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπήρχαν και υποψήφιοι από την περιοχή που δυστυχώς δεν εξελέγησαν όπως η Μίχα Ιωάννα από το Περιστέρι, ο Μπατσής Χρήστος από το Ίλιον, η Μπίζα Αφροδίτη από το Καματερό.
Το κίνημα αλλαγής εξέλεξε μόνο την Γιαννακοπούλου Νάντια εκ Μεσσηνίας μεταγραφόμενη, πρώην βουλευτής στην Μεσσηνία, από οικογένεια πολιτευτών μιας και ο πατέρας της ήταν επίσης βουλευτής Μεσσηνίας. Επέλεξε την Δυτική Αθήνα και με την ανάλογη εμπειρία της από προεκλογικές εκστρατείες εξελέγη πρώτη αφήνοντας δεύτερο τον Μιχάλη Καρχιμάκη, επίσης μεταγραφόμενο εκ Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια είχε δουλέψει αρκετά στη Δυτική Αθήνα. Έτσι, στελέχη από την περιοχή όπως ο Λευτέρης Καπετανάκης από το Χαϊδάρι ή ο Τάσος Δαρσινός από το Περιστέρι δεν είχαν καμία τύχη.
Την ίδια κατάληξη είχαν και τα άλλα 3 πολιτικά κόμματα, το Κομμουνιστικό κόμμα, Η Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση, που εξέλεξαν από ένα βουλευτή, που κανείς δεν έχει σχέση με την περιοχή.
ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Σε αυτές τις εκλογές που η Δυτική Αθήνα έγινε αυτόνομη εκλογική περιφέρεια, 82 υποψήφιοι ζητήσαν την ψήφο μας. Από αυτούς περίπου οι μισοί προέρχονταν από την περιοχή μας. Επί του συνόλου εξελέγησαν 11 βουλευτές. Ξέρετε πόσοι εξελέγησαν με καταγωγή από τη δυτική Αθήνα; ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ. Ο Δημήτρης Βίτσας από το Χαϊδάρι!!! Άντε και εις ανώτερα…
Υ.Γ: Εύχομαι οι εκλεγμένοι στα δυτικά από όποιο κόμμα και να προέρχονται, να μας επισκέπτονται πιο συχνά, όχι μόνο στις γιορτές και στα πανηγύρια αλλά για να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή μας.