Κραυγή επιστημόνων για το κλίμα: «Τα μέτρα αποτυγχάνουν, οδεύουμε στην καταστροφή»

Κραυγή επιστημόνων για το κλίμα: «Τα μέτρα αποτυγχάνουν, οδεύουμε στην καταστροφή»

Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν πλέον πως η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς εντός του αιώνα και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Οι νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, που προκύπτουν από σχετική έρευνα του Guardian, έρχονται την ώρα που το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus διαπιστώνει νέο ρεκόρ ζέστης τον Απρίλιο.

Το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα, όλοι μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προβλέπει πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς κελσίου, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν άνοδο τουλάχιστον 3 βαθμών. Μόνο το 6% εκτιμά πως ο κόσμος θα καταφέρει να πετύχει τον συμφωνημένο στόχο του 1,5 C.

 

Λιμοί, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί από τους επιστήμονες προβλέπουν ένα «ημιδυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση εξαιτίας των καυσώνων, των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των καταιγίδων. Όλα τα φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι υψηλότερης έντασης και συχνότητας, το επόμενο διάστημα.

Η πλειονότητα των επιστημόνων δηλώνει «απελπισμένη», «εξοργισμένη» και «φοβισμένη» από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται. Ο στόχος του 1,5C είχε επιλεγεί ως ένα εξαιρετικά κρίσιμο όριο για να αποτραπούν τα χειρότερα από την κλιματική κρίση. Οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές οδηγούν τον κόσμο σε ένα δρόμο για μια αύξηση θερμοκρασίας κατά περίπου 2,7 βαθμούς κελσίου.

 

«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «Θα υπάρξει ένας κατακλυσμός από ακραία γεγονότα και η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον», πρόσθεσε.

Στο σύνολό τους οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως παρά την διαγραφόμενη αποτυχία, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική κρίση θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς κάθε κλάσμα περιορισμού της θερμοκρασίας μεταφράζεται και σε περιορισμό του ανθρώπινου πόνου. «Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5 C. Είναι ήδη εδώ. Και δεν θα τελειώσει όταν περάσουμε τους 2C, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί», δήλωσε ο Peter Cox από το Πανεπιστήμιο του Exeter, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη βαθιές πηγές στις ζωές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με αύξηση μόλις 1,2 C κατά μέσο όρο στην παγκόσμια θερμοκρασία, υπογραμμίζει στον Guardian ο Jesse Keenan, στο Πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ και προσθέτει: «Αυτή είναι μόνο η αρχή: Προσδεθείτε…». Η Nathalie Hilmi, από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, αναμένει άνοδο 3C. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από 1,5C», τονίζει.

 

 «Ζούμε σε μια εποχή ανόητων»

Οι ειδικοί, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Guardian, είναι ξεκάθαροι για τους λόγους της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τρεις στους τέσσερις επισημάναν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ το 60% επέρριψε επίσης μεγάλη ευθύνη και στα οικονομικά - εταιρικά συμφέροντα, όπως η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Πολλοί ανέφεραν επίσης την ανισότητα και την αποτυχία του πλούσιου κόσμου να βοηθήσει τους φτωχότερους, που υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις. «Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον με πόνο και ταλαιπωρία για τους ανθρώπους του παγκόσμιου νότου», υπογράμμισε Νοτιοαφρικανός επιστήμονας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα είναι κατακριτέα. Ζούμε σε μια εποχή ανόητων».

«Εάν ο κόσμος, απίστευτα πλούσιος όπως είναι, δεν σταθεί δίπλα και κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα δεινά των φτωχών, θα χάσουμε όλοι τελικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιπάκ Ντασγκούπτα, από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων στο Νέο Δελχί.

 

Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου

https://www.ieidiseis.gr/