Μαθαίνοντας για τον εθελοντισμό

Μαθαίνοντας για τον εθελοντισμό

Κυριακή πρωί, με αβέβαιες διαθέσεις του καιρού, με βέβαιη διάθεση απόδρασης από το σπίτι αλλά όχι πολύωρης απομάκρυνσης. Γι’ άλλη μια φορά η πόλη μου, το Περιστέρι, δεν θα με απογοητεύσει, καθώς πάντα διαθέτει ποιοτικές αλλά και ανέξοδες επιλογές για μικρούς και μεγάλους. Αν και ο γιος μου ξεκίνησε μάλλον απρόθυμα για το Άλσος Περιστερίου, το σκηνικό που αντικρίσαμε, μας ενθουσίασε και αποκομίσαμε μια εμπειρία γνώσης, ψυχαγωγίας αλλά και προβληματισμού. Η Οργάνωση «ΓΗ» είχε αναλάβει να μας γνωστοποιήσει το έργο, τους στόχους της και να μας παρακινήσει σε δράση και συμμετοχή για έναν καλύτερο πλανήτη. Οι εθελόντριες μας υποδέχτηκαν και μας παρέδωσαν στον Κων/νο Μαχαίρα, ο οποίος μας κατατόπισε για το έργο της Γης και μας ξενάγησε στους πάγκους που υποδέχονταν κυρίως τα παιδιά, για να διασκεδάσουν, γνωρίζοντας και ακουμπώντας κομμάτια της ίδιας μας της φύσης. Ο Οργάνωση Γη, χωρίς κανέναν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ορίζει τους στόχους της, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ, έτσι όπως διατυπώθηκαν το 2015, με τη συμμετοχή 193 χωρών. Οι στόχοι αυτοί βασίζονται σε 3 άξονες:

  • εξάλειψη ακραίας φτώχειας
  • καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων
  • αντιμετώπιση κλιματικών αλλαγών

Ο κ. Μαχαίρας μας εξήγησε πώς μπορούμε ως κοινωνία να ευημερήσουμε, βασιζόμενοι σε μία οικονομία φυσικών πόρων, μη ανεξάντλητων (γι’ αυτό και πρέπει να τους χρησιμοποιούμε με μέτρο) και να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση της ζωής, βασισμένη στην αρμονία με τη φύση, στην προσφορά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Όχι, δεν συνάντησα αυστηρούς οικολόγους, αποστασιοποιημένους από τα κοινωνικά δρώμενα, αλλά ανθρώπους με ευαισθησία, που εκτός από την προστασία του πλανήτη, ασχολούνται με τους ταλαίπωρους κατοίκους του που το έχουν τόσο ανάγκη.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον πάγκο με τους σπόρους, έγινε περιγραφή της αξίας, της λειτουργίας και του ταξιδιού τους. Πόσο εντυπωσιακό ήταν το μέχρι τότε αυτονόητο; Η ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και γεύσεων. Συνεχίσαμε σε έναν χώρο, όπου τα παιδιά μπορούσαν να ασχοληθούν με κατασκευές από φύλλα, σπόρους και χαρτί και είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε χειροτεχνίες και κατασκευές με τα πιο απλά υλικά και τη μεγαλύτερη έμπνευση. Στο τέλος ενημερωθήκαμε για την αξία που έχει το χώμα, που με τα θρεπτικά συστατικά του, το νερό και τον ήλιο είναι πηγή δημιουργίας. Επίσης μάθαμε για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, που είναι η διαχείριση οργανικών απορριμμάτων. Υπάρχει η φυσική κομποστοποίηση που γίνεται από την ίδια τη φύση και η οικιακή που γίνεται από εμάς και παράγει φυσικό λίπασμα. Ο Δήμος Περιστερίου, πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια, ευαισθητοποιεί του πολίτες να αξιοποιήσουν τα δώρα της φύσης για το όφελος του πλανήτη και των κατοίκων του. Η Οργάνωση Γη βασίζεται στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται την ατομική ευαισθητοποίηση και δράση. Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις, επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, καταλήγοντας και δίνοντας σαφώς το μπαλάκι στον καθένα από εμάς, που έχουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ευτράπελο του συγκεκριμένου πρωινού… Αποχωρώντας κι ενώ οι υπεύθυνοι βρίσκονταν ακόμη σε απόσταση άνετης οπτικής επαφής, ο εφτάχρονος γιος μου πετάει θριαμβευτικά ένα πλαστικό μπουκάλι στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση θα έκανα παρατήρηση και θα το περισυνέλεγα… Στη συγκεκριμένη όμως ένιωσα διπλάσια τη ντροπή και την ευθύνη, συνειδητοποιώντας πως τη σκυτάλη θα λάβουν οι επόμενες γενιές, μαζί με όσα καταστρέψαμε αλλά και όσα θα καταφέρουμε να διασώσουμε. Η ώρα πλησιάζει 2.30, ο ουρανός συννεφιάζει επικίνδυνα και οι πρώτες ψιχάλες δροσίζουν τη φύση, η οποία αποχαιρετά την εκδήλωση της Γης (που ευτυχώς τελείωνε στις 3.00) με τις πιο έντονες και αυθεντικές οσφρητικές εικόνες βρεγμένης γης.
Ένα κυριακάτικο μεσημέρι που είχε πολλά να πει και δεν πρέπει να μείνει ανάμνηση αλλά να γίνει επιλογή και δράση.