Της Γιούλης Ηλιοπούλου
Μια επιγραφή στο Μουσείο του Άουσβιτς γράφει: «Όποιος λαός δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».
Η ιστορική μνήμη είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για έναν λαό, αν θέλει να χαρακτηρίζεται από αυτογνωσία και να χρησιμοποιεί τα διδάγματα του παρελθόντος ως πυξίδα για το μέλλον. Η ιστορική μνήμη διαφυλάσσεται και προωθείται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και τα μουσεία.
Στο Περιστέρι στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (προοικονομεί το όνομα) βρίσκεται το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ. Σε ένα παλιό γραφικό κτίριο, στο πολύβουο κέντρο του Περιστερίου, είναι κλεισμένες και αποτυπωμένες οι μνήμες της περιόδου εκείνης, μιας ένδοξης περιόδου που ο λαός έγραψε τη δική του ιστορία. Αυτή την ιστορία ο επισκέπτης του μουσείου έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από τα ποικίλα εκθέματα, άκρως συγκινητικά, αλλά και να διαβάσει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που το μουσείο φιλοξενεί σε μία πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη (η οποία εδράζεται στον ισόγειο χώρο και είναι και δανειστική).
Ανεβαίνοντας τις σκάλες για τον πάνω όροφο, συναντάς το κυρίως μουσείο. Κορνίζες με φωτογραφίες (στην πλειονότητα ασπρόμαυρες ιστορικές) από τους αγωνιστές, από πεδία μαχών, από εξορίες, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, προσωπικά έγγραφα και αρχεία των αγωνιστών (ταυτότητες, αποφυλακιστήρια, γράμματα, ζωγραφιές και σκίτσα από την περίοδο της εξορίας τους), πηλήκια και προσωπικά αντικείμενα, όλα μαζί ζωντανεύουν γοητευτικά την περίοδο της Αντίστασης.
Σκοπός του μουσείου είναι να προαγάγει την ιστορική αλήθεια, να αναδείξει την ιστορία και τον αγώνα των ανθρώπων εκείνων για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, για τα ιδανικά τους, για τα οράματά τους. Άλλωστε όλα αυτά είναι η ιστορία του τόπου. Στο Περιστέρι έζησαν πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, από τους οποίους μάλιστα οι απόγονοι δώρισαν τα αντικείμενα, τις φωτογραφίες κι έτσι το μουσείο εμπλούτισε τη συλλογή του και επεκτάθηκε. Η πλειονότητα των εκθεμάτων είναι από αγωνιστές κυρίως του Περιστερίου ή που αγωνίστηκαν στο δήμο μας. Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν και άλλα σημαντικά αντικείμενα μεγάλης (ιστορικής) αξίας, που έχουν μεταφερθεί σε άλλα μουσεία, όπου φυλάσσονται επαρκέστερα και είναι πιο ασφαλή.
Ψυχή του μουσείου ήταν ο Θοδωρής Αυγέρος, καθηγητής φυσικός του 7ου Λυκείου Περιστερίου. Ο ίδιος άλλωστε ήταν και παιδί αγωνιστών της Αντίστασης. Την κεντρική ευθύνη για το μουσείο την έχει η ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης). Την πρωτοβουλία πήραν σωματεία και φορείς του Περιστερίου το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου 2007, κατέλαβαν τον χώρο που ήταν εγκαταλελειμμένο κτήριο, δίνοντας ζωή με πολύ κόπο, εθελοντική δουλειά και χρήματα που μαζεύτηκαν από τον λαό του Περιστερίου.
Στο μουσείο προσέρχονται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, πολλοί μαθητές από σχολεία, φοιτητές και ερευνητές που μπορούν να βρουν στη βιβλιοθήκη του αρχειακό ιστορικό υλικό πρωτότυπο, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Στον χώρο (ιδιαίτερα στην προ covid εποχή) πραγματοποιούνταν και ποικίλες εκδηλώσεις.
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τετάρτης- 10-2μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα.
Για ραντεβού- πληροφορίες: 210-5730019 κιν 6973310476
Ο Περιστεριώτης Θοδωρής Αυγέρος, πρωτεργάτης του Μουσείου