Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για το σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο, που οδήγησε σε τρεις παραιτήσεις – του διευθυντή, του υποδιευθυντή και του υπεύθυνου για τις ελληνικές συλλογές, αφού πάνω από 2000 αντικείμενα εκλάπησαν.
Όπως δήλωσε σήμερα, Σάββατο (26/8) ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, περίπου 2.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο κατά τη διάρκεια ετών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων αλλά και των ίδιων των αντικειμένων.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί από το Μουσείο ότι μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού έγινε γνωστό ότι αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα εκλάπησαν από χώρο αποθήκευσης.
Ο 60χρονος Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του μουσείου από το 2016, υπέβαλε χθες Παρασκευή την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε την αμέλειά του σε ό,τι αφορά την έρευνα για την κλοπή αυτών των αντικειμένων.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη (24/8) ότι ανέκρινε αλλά δεν συνέλαβε άνδρα, σχετικά με τις κλοπές αυτές.
Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι είχε γίνει καταγγελία για πωλήσεις αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου στο eBay, οι υπεύθυνοι τις αγνόησαν.
Όπως αναφέρεται στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, ένας ειδικός σε αρχαιότητες με έδρα το εξωτερικό είχε μετατραπεί σε ντετέκτιβ και είχε ανακαλύψει πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα που εμφανίστηκε στο eBay με τιμή πώλησης 40 λίρες, ήταν ένα κομμάτι που απεικονιζόταν στον διαδικτυακό κατάλογο του μουσείου.
Ενημέρωσε το Βρετανικό Μουσείο και ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού τον διαβεβαίωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί.
Πρόκειται για ειδικό στις αρχαιότητες που είδε το ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, κατανόησε την αληθινή αξία του και επικοινώνησε με την Telegraph. Ήξερε ότι ήταν κομμάτι που απεικονίζεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βρετανικού μουσείου το οποίο και ειδοποίησε τον Ιούνιο του 2020.
Όμως, όπως λέει ο ίδιος, επί τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο κι ακολούθησε η απόλυση του Πίτερ Τζον Χιγκς, επιμελητή για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου.
Πληροφορίες: ieidiseis.gr