Χρυσάνθη Σπυροπούλου -Σπανού, Περιστέρι

Χρυσάνθη Σπυροπούλου -Σπανού: Μια γυναίκα σύμβολο, που τιμά το Περιστέρι

 

Της Ελισάβετ Σταματίου

 

Δεν είναι τυχαίο πως στο άκουσμα του ονόματος Χρυσάνθη Σπυροπούλου- Σπανού σημαντικά άτομα της πόλης μας και των δημοτικών αρχών δείχνουν σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση.

Συναντήθηκα για πρώτη φορά με την κ. Χρυσάνθη στο Άλσος Περιστερίου, τέλη Αυγούστου και διαπίστωσα πόσο γλυκός και καλλιεργημένος άνθρωπος είναι. Εντυπωσιάστηκα πως στα λόγια της δεν επέμεινε τόσο στο λαμπρό της έργο, όσο στην προσωπική της ιστορία, που πράγματι είναι γεμάτη εμπειρίες, έντονες συγκινήσεις και δράση.

Μεγάλος σταθμός της ζωής της η γνωριμία της με τον σύζυγο, η πλατωνική τους σχέση, η αναχώρησή του για Γερμανία αλλά και η τήρηση της υπόσχεσής του να επιστρέψει για να την πάρει μαζί του και να παντρευτούν, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα. Με σκληρή δουλειά στη Γερμανία αλλά και με πίστη στο όνειρο και τους στόχους της κατάφερε να γίνει νηπιαγωγός, έχοντας ήδη γεννήσει τον γιό της και ξεπερνώντας πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα σπούδασε στο Λίμπουρκ Κοινωνιολογία- Παιδαγωγική και κατέκτησε τον τίτλο της Παιδαγωγού, εκπληρώνοντας έτσι τη βαθιά παιδική της επιθυμία να σπουδάσει νηπιαγωγός. Εργάστηκε για μία πενταετία ως νηπιαγωγός σε γερμανικό νηπιαγωγείο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το 1978 έως το 2007 συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα της νηπιαγωγού, σε δημόσια νηπιαγωγεία του Περιστερίου, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες από το εξωτερικό και διοργανώνοντας γιορτές για τις οποίες ακόμα μιλά όλο το Περιστέρι.

Η κυρία Χρυσάνθη Σπυροπούλου Σπανού έχει εκφωνήσει αξιομνημόνευτες ομιλίες, έχει μεγαλώσει αμέτρητα παιδιά με αξίες και ιδανικά και έχει συγγράψει 36 βιβλία που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, καταθέτοντας την πλούσια φαντασία της, τον μεστό της λόγο, την προσωπική της άποψη και την εμπεριστατωμένη της γνώση.

Το τελευταίο της βιβλίο «Περιστέρι, μια πόλη ζηλευτή» είναι αφιερωμένο στην πόλη μας και έχει σημαντικές πληροφορίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σπάνια ντοκουμέντα που όχι μόνο προβάλλουν το Περιστέρι, αλλά και δείχνουν τη μακραίωνη ιστορία του και το λαμπρό παρόν του.

-Κυρία Χρυσάνθη, πώς εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο βιβλίο;

«Μετά από μία ομιλία που μου ανατέθηκε για το Περιστέρι, μετά από πολλή σκέψη, δέχτηκα την πρόταση να συμπεριλάβω το υλικό που συγκέντρωσα σε ένα βιβλίο, το οποίο διαρκώς εμπλούτιζα με νέες πληροφορίες, μέχρι να φτάσει στην τωρινή του μορφή».

 

-Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας;

«Περιγράφει την πορεία του Περιστερίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Υπάρχει μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά από τα κλασικά χρόνια, συνεχίζει στα ελληνιστικά, παρακολουθεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στέκεται στη Μικρασιατική καταστροφή και την αποκατάσταση των προσφύγων στο Περιστέρι. Σημαντική είναι η συμβολή του κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής αλλά και ο ρόλος του στη δεκαετία του εξήντα.

 

-Παρατηρώ ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και εξελίξεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πόλη μας.

«Πράγματι, θεωρώ καθήκον μου να αναφερθώ στους δημάρχους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με το έργο τους και στις δράσεις που ανύψωσαν την πόλη μας και της έδωσαν τη σημερινή της αίγλη».

-Εκτενής είναι και η αναφορά σας στο παρόν και μάλιστα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που το αναδεικνύει.

«Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο ελπιδοφόρο παρόν της πόλης μας σε όλους τους τομείς. Στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στις υποδομές, στις συγκοινωνίες και τα κτίρια που την κοσμούν. Είμαι περήφανη για το Περιστέρι, παρακολουθώ στενά κάθε εξέλιξη και δράση στον δήμο μας και συμπαρίσταμαι στο έργο των αρχών με κάθε τρόπο.

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Το Περιστέρι, μια πόλη ζηλευτή» έκανε μια σημαντική πορεία και έχει εξαντληθεί. Ήδη ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο, με αναφορές στη μυθολογία αλλά και, όπως πάντα, με μηνύματα για μικρούς και μεγάλους».

 

Η συζήτηση με την κ. Χρυσάνθη ήταν πολύ πιο ουσιαστική και πλούσια απ’ ό,τι μπορεί να καταγραφεί σε ένα αφιέρωμα. Για μένα αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας, επιμονής, θέλησης και προσήλωσης στους στόχους. Όλα αυτά χωρίς να χάνει καθόλου τη γλυκύτητα και την τρυφερότητα που ως συγγραφέας και ποιήτρια διαθέτει. Σε μια ομιλία της αφιερωμένη στο χαμόγελο, που το χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τα λόγια του Καζαντζάκη, «σπόρο της σοφίας και ξαθέρι της ζωής» μας προτρέπει να χαμογελάμε, ακόμα και με απλά πράγματα και να δείχνουμε έμπρακτα τη θετική μας διάθεση, με μια κουβέντα ή «μια φιλότιμη ενέργεια» προς τον συνάνθρωπο. Αυτή η έμπρακτη αγάπη σηματοδότησε τη ζωή της και δόθηκε απλόχερα στα παιδιά που είχαν την τύχη να γίνουν μαθητές της. Οι κριτικές που έχει δεχτεί για τα βιβλία της είναι συχνά διθυραμβικές και τονίζουν το έργο της και τη συνεισφορά της στον πολιτισμό. Έχει τιμηθεί με το Β’ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και έχει βιώσει την καταξίωση χωρίς να χάνει τίποτα από την απλότητα και την ανθρωπιά της. Η συμμετοχή της σε εκδηλώσεις του δήμου και όχι μόνο έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα, ενώ τα λόγια της καρποφορούν ακόμη σε ψυχές μικρών και μεγάλων.

Το τελευταίο της βιβλίο «Περιστέρι, μια πόλη ζηλευτή» έχει χαρακτηριστεί ως άξιο να διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα ως απαραίτητο εγχειρίδιο των μαθητών του Περιστερίου. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η πρώτη έκδοση έχει ήδη εξαντληθεί (νιώθω τυχερή που έχω ένα από τα τελευταία αντίτυπα στα χέρια μου) και αναμένουμε την επόμενη έκδοση, γνωρίζοντας ότι είναι ένα πολύτιμο δώρο, που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του κάθε Περιστεριώτη και όχι μόνο.

Κυρία Χρυσάνθη, συνεχίστε το ανεκτίμητο έργο σας!