Καταγγελία: «Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι»

Καταγγελία: «Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι»

Την προστασία, στήριξη και αναβάθμιση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Δήμο Περιστερίου, ζητούν, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη,  βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου, καταγγέλλοντας παράλληλα την εγκατάλειψη, την υποστελέχωση, την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στο Περιστέρι.

Η αποστολή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο Περιστερίου είναι σημαντική γιατί καλύπτει τις ανάγκες και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως ανέργων, ηλικιωμένων, παιδιών, ανασφάλιστων, εξυπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες πολιτών άλλων Δήμων της Δυτικής Αθήνας”. Η συστηματική απαξίωσή της από την κυβέρνηση “εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής και των επιλογών της κυβέρνησης που στοχεύουν στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος των πολιτών”, σημειώνουν οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στα δύο Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ του Δήμου Περιστερίου, ύστερα από επιτόπου ενημέρωση μελών της 3ης ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Περιστερίου, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα. Οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αφού υπογραμμίσουν ότι ισχυρό ΕΣΥ σημαίνει ισχυρή ΠΦΥ και ότι  στην ήδη υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα οι δημόσιες δομές υγείας βρίσκονται από το 2019 σε τροχιά απαξίωσης, ρωτούν τον κ. Υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες, συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η αναβάθμιση, σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών των απαξιωμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δυτικής Αθήνας και η ασφαλής και υψηλής ποιότητας λειτουργία τους προς όφελος όλων των πολιτών;

 

Αναλυτικά η Ερώτηση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ανάγκη άμεσης στήριξης των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στο Δήμο Περιστερίου

 

Εγκατάλειψη, υποστελέχωση, υποβάθμιση. Το τρίπτυχο αυτό χαρακτηρίζει την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον Δήμο Περιστερίου. Ένα τρίπτυχο που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής και των επιλογών της κυβέρνησης που στοχεύουν στην απαξίωση και διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος των πολιτών.

Ειδικότερα στο 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, στο πλαίσιο επίσκεψης που οργάνωσε ο Τομέας Υγείας της 3ης Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στο Περιστέρι, ύστερα από ενημέρωση από τη Διοίκηση, διαπιστώθηκαν κρίσιμες ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές. Συγκεκριμένα, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά το ΚΥ (εξυπηρέτηση πολιτών σε εύλογο χρόνο, διενέργεια εξετάσεων κα), διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του με βασικές ειδικότητες, όπως πνευμονολόγου, γυναικολόγου καθώς και κάλυψη κενών θέσεων με μόνιμους καρδιολόγους και παθολόγους  οι οποίοι σήμερα “μοιράζονται” μεταξύ των 2 ΚΥ της πόλης. Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη στελέχωσης προκειμένου να γίνει δυνατή η λειτουργία των υπαρχόντων μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα αυτά για ΩΡΛ περιστατικά που είναι σήμερα σε αχρηστία λόγω έλλειψης γιατρού. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, με την απόκτηση για παράδειγμα νέου υπέρηχου. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η έλλειψη προσωπικού εμποδίζει, αν και υπάρχει χώρος και εξοπλισμός, να λάβουν χώρα φυσικοθεραπείες ή  βραχύχρονες νοσηλείες.

 

Σε ό,τι αφορά στην 1η ΤΟΜΥ (στην οδό Χρ. Λαδά), ενώ σύμφωνα με το νόμο οι ΤΟΜΥ πρέπει να διαθέτουν τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς και έναν παιδίατρο, η συγκεκριμένη διαθέτει μία μόνο γενική ιατρό που έχει αναλάβει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ασθενών – 2.000! Η ίδια κατάσταση διαπιστώθηκε και στη 2η ΤΟΜΥ (Αγίου Ιεροθέου) που και αυτή διαθέτει μόνο έναν οικογενειακό γιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μη εύρυθμη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Την ίδια κατάσταση απαξίωσης και αποδυνάμωσης της ΠΦΥ από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει και η περίπτωση του 2ου Κέντρου Υγείας Περιστερίου : από τους 130 γιατρούς έχουν μείνει... 40, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μη αντικαταστάσεων, με αποτέλεσμα είτε να απουσιάζουν εντελώς ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος είτε άλλες ειδικότητες να παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις.

 

Όπως ήδη έχει επισημανθεί σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η εμμονή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπέρ του ιδιωτικού τομέα και κατά ενός ισχυρού δημόσιου ΕΣΥ με την ΠΦΥ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημόσια υγεία, είναι πέρα από αυταπόδεικτη. Ακόμη κι αν πέρασαν 4 χρόνια πανδημίας και υπήρχε εν εξελίξει (από το 2018) χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Αττικής επί Διοίκησης της Δύναμης Ζωής (2014 – 2019), η κυβέρνηση ΝΔ πάγωσε το ΕΣΠΑ για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στις 54 ΤΟΜΥ της Αττικής.

 

Επειδή η υγεία των πολιτών δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο, κοινωνικό αγαθό,

Επειδή ισχυρό ΕΣΥ σημαίνει ισχυρή ΠΦΥ,

Επειδή στην ήδη υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα οι δημόσιες δομές υγείας βρίσκονται από το 2019 σε τροχιά απαξίωσης,

Επειδή τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ του Περιστερίου καλύπτουν τις ανάγκες και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως ανέργων, ηλικιωμένων, παιδιών, ανασφάλιστων,

Επειδή τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ του Περιστερίου εξυπηρετούν και πολίτες άλλων  Δήμων της Δυτικής Αθήνας,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε ποιες άμεσες, συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η αναβάθμιση, σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών των απαξιωμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δυτικής Αθήνας και η ασφαλής και υψηλής ποιότητας λειτουργία τους προς όφελος όλων των πολιτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ρένα (Ειρήνη)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Πούλου Παναγιού

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ρένα Δούρου

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αθήνα Β2 Δυτικός Τομέας

Τομεάρχισσα Εξωτερικών

Β' Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων