κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ανάσχεσης υδάτων στους 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας

Σύσκεψη για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ανάσχεσης υδάτων στους 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας

Η εκπόνηση ενός πακέτου μελετών που θα επιτρέψουν το σχεδιασμό και θα υποδείξουν τους τρόπους υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου για την Δυτική Αθήνα, το οποίο υπολογίζεται να αλλάξει συντριπτικά το μοντέλο θωράκισης των 7 Δήμων της απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης σύσκεψης στην Περιφέρεια Αττικής υπό τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και  με τη συμμετοχή δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πιο συγκεκριμένα, τη σύσκεψη απασχόλησε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και  Αγίας Βαρβάρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα  Αθηνών Α. Λεωτσάκος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων Θ. Κατσιγιάννης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλεξ. Καλογερόπουλος,  οι Δήμαρχοι Ανδρ.  Παχατουρίδης, Λ. Μίχος, Στ. Τσίρμπας, Ευάγγ. Ντηνιακός,  Γ. Γκίκας, αντιδήμαρχοι, στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου και εκπρόσωποι της ομάδας που εκπονεί τη μελέτη.

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική» 2014 -2022, είναι μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά για την περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα. 

Παράλληλα, με την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων,  το  έργο θα συμπεριλαμβάνει και την δημιουργία μικρών ανασχετικών έργων μέσα στα ρέματα αλλά και δεξαμενές ανάσχεσης κάτω από ελεύθερους χώρους και επιπλέον την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Κατά τη συνάντηση, οι αρμόδιοι για την σύνταξη της μελέτης ενημέρωσαν τους δημάρχους για την πορεία υλοποίησης της, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα να υπάρξει συστηματική συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκπόνησης των μελετών.

Με αφορμή την συνάντηση ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

« Με συστηματικό τρόπο η Περιφέρεια και οι Δήμοι συνεργαζόμαστε καθημερινά για την αντιμετώπιση κάθε μικρού και μεγάλου ζητήματος που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών της Αττικής. Σήμερα, η Περιφέρεια και οι 7 Δήμοι της Δυτικής Αθήνας καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι για να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός  ενιαίου σχεδίου αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.  Είναι ένα πρόβλημα με υπερτοπικά – διαδημοτικά χαρακτηριστικά και για αυτό το λόγο προκρίνουμε μια ολιστική αντιμετώπισή του. Μαζί με τους δημάρχους, τους ειδικούς και τις τεχνικές υπηρεσίες, καταρτίζουμε βήμα – βήμα το σχέδιο δράσης μας, προκειμένου να αποδώσουμε στην Δυτική Αθήνα ένα έργο – σταθμό για την πρόληψη και την θωράκιση απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και δυστυχώς, η πίεση που ασκεί η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες συνέπειές της, επιβάλλουν την άμεση και συντονισμένη κινητοποίησή μας για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, τα οποία θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή ασφάλειας για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».