Powerwalking, γρήγορο περπάτημα

Powerwalking: Το γρήγορο περπάτημα για υγεία και απώλεια βάρους

Το powerwalking γεννήθηκε στις ακτές της Καλιφόρνια. Είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους. Η τεχνική είναι πολύ σημαντική γιατί, με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να αυξάνεται και η απόσταση. Ή κίνηση των χεριών γίνεται, λοιπόν, απαραίτητη, για τη διατήρηση του ρυθμού και η προπόνηση μειώνει την κούραση.

Πρέπει να φτάσετε τα 6 με 8 χλμ. την ώρα, ουσιαστικά, δηλαδή, να διανύετε 1χλμ. περίπου σε 6-7 λεπτά. Για να το πετύχετε ανοίξτε το βήμα σας, χωρίς, ωστόσο, να κουράζετε τα γόνατά σας. Η απόσταση ανάμεσα στο ένα πόδι και το άλλο πρέπει να ισούται με το μήκος των ώμων. Η κίνηση των άνω άκρων δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, ευνοεί την κίνηση των ποδιών και εξισορροπεί την τάση της λεκάνης να στρέφεται. Η έντονη κίνηση των ώμων, του θώρακα και του πάνω μέρους της πλάτης, καθιστά σταθερότερο το περπάτημά μας και μοιράζει την προσπάθεια στα κάτω άκρα. Με το powerwalking αυξάνετε την ανθεκτικότητα του οργανισμού σας και καίτε τις ίδιες θερμίδες που θα καίγατε τρέχοντας: από 500 και πάνω μέσα σε μια ώρα. Χωρίς, ωστόσο, να υποβάλλετε το σώμα σας στην ταλαιπωρία του τρεξίματος.

Για να διευκολύνεται η κίνηση και η ισορροπία, πατήστε στη φτέρνα με τα δάχτυλα του ποδιού γυρισμένα προς τα πάνω σε γωνία 45 μοιρών περίπου, τα χέρια να ταλαντεύονται μπρος-πίσω, με τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών. Μην σφίγγετε τις γροθιές, γιατί κουράζετε χωρίς λόγο τους ώμους. Η στήριξη του σώματός σας ξεκινά από τη φτέρνα και ολοκληρώνεται με το υπόλοιπο πέλμα, με τη βοήθεια των δακτύλων. Ευθυγραμμίστε το θώρακα και τη λεκάνη, χωρίς να επιτρέπετε υπερβολική σύσπαση των μυών της πλάτης. Μη ρίχνετε τους ώμους, μην καμπουριάζετε και να κοιτάτε ευθεία.

Μετρήστε πόσα βήματα κάνετε σε ένα λεπτό, ο στόχος θα πρέπει να είναι 130 με 140. Αν το ξεπεράσετε αρχίζει να μετράει σαν τρέξιμο.

Ξεκινήστε αρχικά με «βόλτες» 20 λεπτών και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ταχύτητα. Ο στόχος; 1 ώρα περπάτημα, τρεις φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε έναν βηματομετρητή. Διαλέξτε ένα μοντέλο που να αναφέρει και τους καρδιακούς παλμούς. Για να υπολογίσετε απόσταση και ταχύτητα πρέπει να εισάγετε το μήκος του διασκελισμού σας. Για να το μετρήσετε, περιπατήστε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σταματήστε με τα πόδια σας να απέχουν όσο περισσότερο γίνεται το ένα από το άλλο και ζητήστε από έναν φίλο να μετρήσει την απόσταση από τη φτέρνα του μπροστινού στα δάχτυλα του πίσω ποδιού.

Αλλάξτε διαδρομές. Αν μπορείτε, εντάξτε στη διαδρομή σας κάποιες ανηφόρες και κατηφόρες. Στις κατηφόρες, γυμνάζονται εντονότερα τα κάτω άκρα, κινητοποιώντας το κυκλοφορικό. Εκτός από τα ευνοϊκά του αποτελέσματα στο κυκλοφορικό και την καρδιά, το περπάτημα κινητοποιεί τους νευροδιαβιαστές της ευεξίας, δηλαδή της ενδορφίνης και της σεροτονίνης. Ειδικά, αν η άσκηση γίνεται σε ανοιχτό χώρο. Ή κίνηση προκαλεί ευφορία και ένα αίσθημα ικανοποίησης. Πρόκειται, μάλιστα, για μια θεραπεία για να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στην αλλαγή των εποχών.

 

Πολλαπλά τα οφέλη

Το περπάτημα έχει πολλαπλά οφέλη. Βοηθά στην απώλεια βάρους, καίγοντας θερμίδες και αυξάνοντας την αερόβια ικανότητα και την αντοχή.

Μειώνει το στρες καθώς και τα αρνητικά της καθιστικής ζωής. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ευεργετικά του αποτελέσματα στο κυκλοφορικό μας. Προλαμβάνει τη φλεβική στάση χάρη στη σύσπαση των μυών του γονάτου, ευνοώντας την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τονώνει τετρακέφαλους, οπίσθιους μηριαίους, γλουτούς, τα κάτω άκρα και το επάνω μέρος του σώματος και  αυξάνει την ελαστικότητα των μυών. Είναι μια ιδανική άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση και βελτιώνει τη στάση του σώματος. Ενδυναμώνει τα οστά και επιβραδύνει την οστεοπόρωση. Μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπου καρκίνου, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Το γρήγορο περπάτημα βοηθάει γενικότερα στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, ενώ μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αποτελώντας ιδανική μορφή άσκησης για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον μπορεί να εμποδίσει την πρόωρη έναρξη της άνοιας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που ασκούνται σε καθημερινή βάση με γρήγορο περπάτημα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν παρόμοιες νοητικές ασθένειες από όσους ασκούνται λίγο ή καθόλου, επειδή τα άτομα που γυμνάζονται έχουν μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λεκτική μνήμη και τη μάθηση.

Τέλος στο ερώτημα πόσες θερμίδες καταναλώνονται με το περπάτημα, η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από το βάρος σου και το ρυθμό με τον οποίο περπατάς. Κατά μέσο όρο, καταναλώνονται 400 θερμίδες σε μια ώρα.

 

Πηγή: Υγεία Ευεξία.gr