ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

 

Μετά από πολλές καταγγελίες αναγνωστών, φίλων και γνωστών, επισκεπτών και χρηστών των παιδικών χαρών του Περιστερίου, η LIFE Περιστερίου αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και να το παρουσιάσει στους αναγνώστες. Άλλωστε εξ’ ορισμού κάτι τέτοιο προκαλεί εύλογα ερωτήματα και απορίες.

Ας έρθουμε στο προκείμενο: Υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα για καταστροφές και βανδαλισμούς σε πολλές παιδικές χαρές του δήμου Περιστερίου. Σπασμένα παιχνίδια κυρίως, σε πράξεις χωρίς καμία λογική και αιτιολόγηση. Γιατί κάποιος να σπάσει ένα παιχνίδι της παιδικής χαράς; Ποιο το όφελος; Ούτε πολιτική πράξη αποτελεί, ούτε κάποιο όφελος προκύπτει για τον δράστη. Επισκεφτήκαμε ενδεικτικά τις αναφερθείσες παιδικές χαρές και όντως διαπιστώσαμε την αλήθεια των καταγγελιών. Θα τις δουν οι αναγνώστες μας και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο.

Συναντήσαμε λοιπόν την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο, κυρία Μαίρη Τσιώτα, που αντιμετωπίζει το ζήτημα και μας ενημέρωσε σχετικά (με ιδιαίτερη λύπη και απογοήτευση) για το μέγεθος του προβλήματος, τη συχνότητά του και το πώς ο δήμος το αντιμετωπίζει.

«Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε» μας είπε η Αντιδήμαρχος «είναι πως ο δήμος Περιστερίου έχει σχεδόν όλες (μόνο 3-4 δεν είναι ακόμη) πιστοποιημένες τις παιδικές χαρές. Και τι σημαίνει αυτό. Οι παιδικές χαρές, με έναν νόμο από το 2010 περίπου, καλύπτονται από έναν πάρα πολύ αυστηρό νόμο- και πολύ ορθά συνέβη αυτό- που αφορά την ασφάλεια των παιδιών. Η πιστοποίηση απαιτεί τα αντίστοιχα τετραγωνικά, τις αντίστοιχες αποστάσεις ανάμεσα στα παιχνίδια και τα όργανα, απαιτεί το σωστό πάχος του δαπέδου ανάλογα με το όργανο και πολλά ακόμη. Έχει γίνει λοιπόν μια ‘’τιτάνια’’ προσπάθεια στον δήμο μας να επιτευχθούν τα παραπάνω. Οι παιδικές χαρές μας να είναι πολύχρωμες, με γερά και ασφαλή όργανα και παιχνίδια, κατάλληλα για τα παιδιά, ελκυστικά και για τους γονείς που εμπιστεύονται την κάθε παιδικά χαρά για τα παιδιά τους. Η διαδικασία είναι η εξής: Φτιάχνεται πρώτα η παιδική χαρά, μετά ένας αρμόδιος πιστοποιητής επισκέπτεται τον χώρο και κάνει τις παρατηρήσεις του, τις οποίες ο δήμος πρέπει να ακολουθήσει και να διεκπεραιώσει. Αφού γίνει αυτό μια τριμελής επιτροπή από μηχανικούς ελέγχουν την παιδική χαρά και πιστοποιούν με υπογραφές ότι είναι εντάξει. Αυτή η πιστοποίηση πηγαίνει στο Υπουργείο και έτσι η παιδική χαρά λαμβάνει το αντίστοιχο σηματάκι καταλληλόλητας. Υπάρχουν επιπλέον και νόμοι και κανόνες που πρέπει να ισχύουν μέσα στις παιδικές χαρές. Για παράδειγμα δεν υπάρχει παιδική χαρά για παιδιά 12 ετών και άνω. Δυστυχώς, οι ζημιές γίνονται από παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, που μόλις φεύγουν τα μικρά από την παιδική χαρά, αργά το βράδυ».

Ποιοι είναι όμως οι κανόνες που ισχύουν για τις παιδικές χαρές; ρωτήσαμε την Αντιδήμαρχο. «Μέσα στον χώρο απαγορεύονται τα ζώα, τα ποδήλατα και είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν βρύσες». Και συνεχίζει με απογοήτευση: «Δεν υπάρχει βρύση που να μην έχουν σπάσει επίτηδες με αποτέλεσμα το νερό να πετάγεται σαν πίδακας. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες φθορές. Αλλά και άλλου είδους βανδαλισμούς, όπως γραψίματα, βαψίματα στους τοίχους, σπασμένες μπύρες, πεταμένα γυαλιά κάτω. Βανδαλισμοί των οργάνων με κάθε τρόπο. Όσο πιο όμορφη είναι μία παιδική χαρά, τόσο ελκύει να την καταστρέψουν, να την κακοποιήσουν». Σε ερώτησή μας σε ποιες παιδικές χαρές συμβαίνουν βανδαλισμοί η κυρία Τσιώτα απάντησε ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές του δήμου. «Πηδάνε από τη μάντρα ή τα κάγκελα, όταν κλείσει ο χώρος και κάνουν όποια ζημιά μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα η παιδική χαρά της οδού Σπετσών, με ένα πολυόργανο μοναδικό στην Ελλάδα, βανδαλίζεται καθημερινά. Και δεν υπερβάλλω με το ‘’καθημερινά’’. Το συνεργείο του δήμου που έχει αναλάβει τη συντήρηση των παιδικών χαρών κάνει τακτικές επισκέψεις για διόρθωση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά και σημειώνονται όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται. Και οι παρατηρήσεις είναι απογοητευτικές! Η παιδική χαρά στην οδό Κωστή Παλαμά είναι η πρώτη στην οποία έγινε ένας χώρος για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Κάθε δύο μέρες αυτό το παιχνίδι είναι κατεστραμμένο! Οι μεγάλες φθορές γίνονται τη νύχτα από μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, 15, 16, 17 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι γονείς με τα μικρότερα παιδιά εγκατέλειψαν την παιδική χαρά για την ασφάλεια των παιδιών τους, αφού τα μεγαλύτερα έπαιζαν με δύναμη μπάλα ή έκαναν ποδήλατο- και τα δύο απαγορεύονται- με κίνδυνο να τραυματιστούν τα μικρά. Γίνεται λοιπόν μιας διαρκής προσπάθεια να τις κρατήσουμε σώες και ασφαλείς για τα παιδιά».

Ρωτήσαμε την κυρία Τσιώτα για το πότε κλείνουν οι παιδικές χαρές και αν υπάρχει η σκέψη για κάποια φύλαξη το βράδυ: «Κανονικά κλείνουν με τη δύση του ήλιου, 5.30 με 6.00 τον χειμώνα και 9.30 με 10.00 το καλοκαίρι. Δεν γίνεται να βάλουμε φύλαξη, επειδή είναι ανοιχτές κάθε μέρα όλον τον χρόνο, θα έπρεπε να είχαμε 350 φύλακες για να καλύπτουν Σαββατοκύριακα, ρεπό κλπ. Αυτό δεν είναι δυνατό για κανένα δήμο. Σε κανένα μέρος της γης δεν φυλάνε τις παιδικές χαρές για να μην βανδαλιστούν. Είναι ‘’ιεροσυλία’’ αυτό που συμβαίνει!».

Η κ.Τσιώτα έκλεισε το ομολογουμένως θυμωμένο ξέσπασμά της λέγοντας: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη μεγάλη κοινωνική αξία που έχουν οι παιδικές χαρές. Μία παιδική χαρά υποδέχεται τα παιδιά, όχι μόνο για να περάσουν απλά την ώρα τους εκεί αλλά για να εκτονωθούν, να ψυχαγωγηθούν, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, κάτι που φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό προϋπέθετε μια τέλεια και ενδεδειγμένη ανακαίνιση όλων των παιδικών χαρών. Ο δήμος Περιστερίου έχει γύρω στις 70 παιδικές χαρές, πολύ μεγάλος αριθμός αναλογικά, τόσες περίπου έχει και ο δήμος Αθηναίων. Είναι ασφαλείς, προσπαθούμε καθημερινά να τις έχουμε άψογες, αλλά πρέπει να μας βοηθήσει και λίγο η κοινωνία για να γίνει αυτό!  Κάποιες από τις παιδικές χαρές τις έχει αναλάβει η κάθε γειτονιά, αφού και οι γονείς τις απολαμβάνουν, και με συνεννόηση των γειτόνων αναλαμβάνουν να τις ανοίξουν το πρωί και να τις κλείσουν το βράδυ. Μακάρι να γινόταν αυτό για όλες τις παιδικές χαρές».