Μαίρη Τσιώτα: Ανοίγει τα χαρτιά της στη Life για το μεγάλο στοίχημα των βιοαποβλήτων

Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου

 

Επικεφαλής ενός εγχειρήματος που θα γράψει ιστορία στον τομέα του περιβάλλοντος στο Περιστέρι είναι η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητα ζωής Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα. Πρόκειται για το project συγκομιδής των βιοαποβλήτων.

Το Περιστέρι πρώτο στην Αττική και από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που εφαρμόζουν αυτή την ενέργεια, μια ενέργεια με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο καθώς η πρόοδός της θα έχει θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ταυτόχρονα θα θέσει έναν άλλο τρόπο πιο σύγχρονο σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και ιδίως στη Δυτική Αττική που ο ΧΥΤΑ Φυλής εκπέμπει SOS.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής του Δήμου Περιστερίου μιλάει στη «Life» για το μεγάλο στοίχημα -όπως το λέει και η ίδια- τα βιοαπόβλητα, για την καθαριότητα ειδικά την εποχή covid-19 αλλά και για τις επόμενες γενιές και πώς αυτές θα διαμορφώσουν τον περιβαλλοντικό χάρτη, αρκεί να τους δώσουμε από τώρα τα «εργαλεία» και τις δυνατότητες.

 

Η συλλογή βιοαποβλήτων είναι ένα πέρασμα στη νέα εποχή που σέβεται το περιβάλλον;

«Κατά κοινή ομολογία είναι το ουσιαστικότερο ρεύμα ανακύκλωσης. Φανταστείτε πως αν έχουμε κατορθώσει σε 5 ή σε 10 χρόνια να μαζεύουμε το βιοαπόβλητα με τον  σωστό  τρόπο, θα έχουμε περίπου το 50-60% της ανακύκλωσης μόνο από την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Εάν κάποιος δοκιμάσει να κάνει χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και δει τι μένει για να πετάξει στον πράσινο κάδο, θα εκπλαγεί. Ό,τι μπορεί να υπάρξει σε οργανικό, αυτό πηγαίνει στον ειδικό καφέ κάδο. Βέβαια, θέλει πάρα πολύ δρόμο ακόμα για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και για να καταλάβουμε όλοι ότι είναι απαραίτητο να μην πάει τίποτα χαμένο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το βιοαπόβλητο γίνεται και οργανικό εδαφοβελτιωτικό. Οπότε,  καταλαβαίνετε ότι επιστρέφουμε στη γη και ορίζουμε το μέλλον της γης».

Γιατί είναι καινοτόμα αυτή η δράση και τι θα κερδίσουν οι πολίτες του Περιστερίου απ’ αυτή την κίνηση;

«Στην Αττική είμαστε ο πρώτος δήμος που ξεκινά αυτή την προσπάθεια και πανελλαδικά από τους πρώτους. Έχει γίνει περιγραφή στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και νομίζω ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι σ΄ αυτό.  Εμείς καταλάβαμε νωρίτερα ότι αυτό είναι το κύριο ρεύμα χωριστής συλλογής αποβλήτων και το αποδείξαμε γιατί έχουμε πάρει επιχορήγηση από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα (εκεί ήμασταν ο πρώτος πανελλαδικά δήμος) το οποίο ήδη κυλά. Επίσης, έχουμε συμμετοχή και συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Από το 2019  ξεκινήσαμε από τις γειτονιές κι έχουμε κάνει ένα ειδικό τμήμα βιοαποβλήτων το οποίο στελεχώνεται από νέα παιδιά και έχουμε βάλει στόχο ζωής, ένα-ένα σπίτι να μάθει από πολύ κοντά τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να κάνει συλλογή βιοαποβλήτων».

Πόσο εύκολο είναι να μπει ένας καφέ κάδος σε κομβικά σημεία, δεδομένου ότι το Περιστέρι είναι τεράστιος δήμος;

 «Το Περιστέρι είναι ανομοιογενές. Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες δεν έχουν πουθενά χώρο για τον καφέ κάδο και υπάρχουν και άλλες που χωροταξικά μας διευκολύνουν. Συνήθως τον καφέ κάδο τον βάζουμε δίπλα στους άλλους κάδους, στον μπλε και στον πράσινο, για να μπορεί ο κόσμος να ξέρει πού θα πετάξει το βιοαπόβλητό του.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν δυσκολέψει λίγο την ενημέρωση του κόσμου σε αυτό το κομμάτι;

«Οι επικοινωνίες έχουν γίνει εύκολες και μέσω τηλεφώνου και μέσω διαδικτύου έχουμε την απόλυτη επαφή ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες».

Να έρθουμε και στο μεγάλο θέμα που ακούει στη λέξη covid-19. Ποιες είναι οι ενέργειες που λαμβάνει η διεύθυνση καθαριότητας της πόλης για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και θα ήθελα να μου πείτε πώς το Περιστέρι είναι από τις πιο καθαρές πόλεις (κατά κοινή αποδοχή). Τα αντανακλαστικά σας αποκτήθηκαν με μέθοδο και με πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια;

«Εμείς έχουμε βάλει διαχρονικά ένα στοίχημα να έχουμε την πόλη μας λαμπερή. Καθαρή και λαμπερή σημαίνει μια πόλη πλυμένη.  Δεν μαζεύουμε μόνο το σκουπίδι αλλά εμείς πλένουμε. Τα μηχανήματά μας είναι τελειότατα, πλένουν με ατμούς, κρατάμε όλα τα μέτρα των απολυμάνσεων. Οι υδροφόρες μας πλένουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα σημεία αιχμής των ανθρώπων, στάσεις, σχολεία, βρεφονηπιακούς, εκκλησίες, λαϊκές. Με ειδικά απορρυπαντικά, με ειδικά σαπούνια, με μια ένταση που έχει κορυφωθεί από την πρώτη στιγμή του covid-19. Δεν αφήνουμε ούτε το παραμικρό δρομάκι χωρίς να το πλύνουμε».

Η καθαριότητα είναι ένας τομέας νευραλγικός, εσείς και η ομάδα σας κρίνεστε καθημερινά…

«Έχει ένα καθημερινό άγχος ο τομέας της καθαριότητας και όντως εγώ και οι συνεργάτες μου κρινόμαστε καθημερινά, κάθε μέρα και κάθε ώρα. Γενικά έχω γοητευτεί πολύ με το θέμα «περιβάλλον». Η καθαριότητα είναι ζωτικής σημασίας. Εάν καταφέρω και βάλω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα των βιοαποβλήτων είναι ένας εθνικός στόχος. Είναι αδύνατον η Ελλάδα να μείνει στη φάση που είναι τώρα. Θέλω εμείς στο Περιστέρι να είμαστε από τους πρώτους, γιατί εγώ πιστεύω στους Περιστεριώτες. Εμείς έχουμε μια διαπροσωπική σχέση με το Περιστέρι. Θέλω να είμαστε οι πρώτοι που θα ξεφύγουμε από τη σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων».

 

Τα επίπεδα της ανακύκλωσης είναι ικανοποιητικά ή μπορούν να βελτιωθούν κι άλλο; 

«Δεν θεωρώ πως η προσπάθεια που γίνεται φαίνεται σε μια εικόνα, έτσι όπως μας την περιγράφουν οι κεντρικές διοικήσεις. Και τι εννοώ; Στον μπλε κάδο το υλικό που συγκεντρώνουμε και το πηγαίνουμε στα ΚΔΑΙ στα συγκεκριμένα σημεία, το 50% μας το χρεώνουν ως άχρηστο. Αυτό δεν είναι αλήθεια και το επισήμανα προσωπικά στον υπουργό Περιβάλλοντος. Ο κάθε Δήμος κάνει και την ποιοτική συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Εμείς επειδή κάνουμε πολλές φορές διαδρομές και μαζεύουμε τα απορρίμματα, οι κάδοι μας έχουν καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό. Πηγαίνοντάς το όμως και de facto χωρίς να ελέγξουν τίποτα, μας χρεώνουν το 50% σαν βάρος απορριμμάτων, θεωρώ πως μας αδικούν/

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή ενημέρωση. Λέω ενημέρωση, γιατί θέλω να είμαι πάντα καλοπροαίρετη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι σε κάποιον πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για να συμμορφωθεί. Η ανακύκλωση αφορά όλους και κυρίως είναι ο κόσμος που παραδίδουμε στα παιδιά μας».

 

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις νεότερες γενιές είναι σημαντική;

«Η εκπαίδευση στις νεότερες γενιές για εμάς είναι προτεραιότητα. Προ του covid-19 είχαμε 3 προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας για σχολεία, είχαμε τα πρώτα κινητά πράσινα σημεία, στα οποία είναι διακριτά τα ρεύματα ανακύκλωσης, συμμετέχουμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του follow green, με στόχο η απλή υπόθεση του διαδικτύου να γίνει βίωμα στα παιδιά και στην οικογένεια και προσπαθώ με κάθε τρόπο μέσω εκδηλώσεων να βάλω τα παιδιά του σχολείου και ιδιαίτερα του δημοτικού σε μια διαδικασία να μάθουν τι είναι χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη.

 

Στις μεγάλες  πόλεις οι ανάσες «Πρασίνου» είναι ζητούμενο…

«Όπου κάνουμε έργο, η αύξηση του πρασίνου είναι πολύ μεγάλη και αλλάζει πολύ την αρχική εικόνα»

 

Ποια είναι τα highlights της πορείας σας όλα αυτά τα χρόνια που ασκείτε το αξίωμά σας;

«Εγώ θα έλεγα πως ό,τι γίνεται - γίνεται συλλογικά. Δεν θα μπορούσα ποτέ μόνη μου, αν δεν είχα άξιους συνεργάτες και εδώ και στον Πολιτισμό, που τον διαχειριζόμουν 12 χρόνια και στην Τεχνική Υπηρεσία, όπου υπηρέτησα οκτώ  χρόνια, γιατί πραγματικά υπερηφανεύομαι για έργα ορόσημα.

Με μπροστάρη τον Δήμαρχό μας, που μας άνοιγε τις  πόρτες με έναν μοναδικό  τρόπο,  διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε έργα που άλλαξαν στην κυριολεξία την πόλη. Άλσος Περιστερίου- Βιοκλιματικό στο Βόρειο Περιστέρι – κολυμβητήριο Λόφου - Αιμ.Βεάκη –  Ά  Παιδική  Χαρά – Βρεφονηπιακοί – Γήπεδα – Θέατρα – Χώροι  Πολιτισμού κ.λπ.

Να πω λοιπόν, πως είμαι αντιδήμαρχος ενός δημάρχου που έχει ένα λαμπερό όραμα. Όταν αυτός που ηγείται έχει όραμα και έχει κάνει διπλάσια δουλειά από εμένα διαχρονικά, δεν μπορείς να μην ακολουθήσεις αυτόν τον άνθρωπο και να μην προσπαθείς για το καλύτερο καθημερινά».