Run στα δυτικά. Οδηγός επιβίωσης για δρομείς

Run στα δυτικά. Οδηγός επιβίωσης για δρομείς

Επισκεφτήκαμε τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις γύρω από αυτά σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, συζητήσαμε με τον κόσμο που τα επισκέπτεται για να περπατήσει ή να κάνει τζόκινγκ, τα φωτογραφίσαμε και σας τα παρουσιάζουμε. Εσείς θα επιλέξετε ποιο γήπεδο σας ταιριάζει, σίγουρα παίζει ρόλο η απόσταση, αλλά κι αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Πάρτε λοιπόν τα αθλητικά σας και μην ξεχνάτε ότι η άθληση είναι υγεία…

Άλσος Αιγάλεω
Του Αλέξανδρου Λαλάκου
Είναι ο μοναδικός δήμος και ως εκ τούτου και τυχερός, που στην καρδιά του έχει το Άλσος Αιγάλεω. Λέγεται και Μπαρουτάδικο. Ένας χώρος μοναδικός με 2 αναψυκτήρια, ένα θέατρο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ, τένις κλπ. Η πρόσβασή του είναι εύκολη. Μπορείς να κατέβεις στη στάση Αιγάλεω ή Αγία Μαρίνα και με τα πόδια να φτάσεις σε 5 λεπτά. Με το αυτοκίνητο θα δυσκολευτείς να παρκάρεις, μιας και η μια πλευρά του άλσους βλέπει στην Ιερά Οδό. Όμως, αν σταθείς τυχερός και ανάλογα την ώρα και τη μέρα, θα βρεις πάρκινγκ στους πλάγιους δρόμους του άλσους. 
Ο χώρος είναι το παλιό μπαρουτάδικο (κάτω από τη γη, στοές το διαπερνούν από τη μια άκρη στην άλλη, απ’ όπου παλαιά έβγαζαν το μπαρούτι). Μέσα στο πάρκο συναντάς πολλούς περιπατητές όλων των ηλικιών, δρομείς που τρέχουν, άλλους να έχουν βγάλει βόλτα τα σκυλιά τους, κόσμο που το χρησιμοποιεί για πέρασμα, πολλούς φοιτητές που πηγαινοέρχονται στη σχολή τους. Συνάντησα και μία ομάδα αντρών που έπαιζε ντόμινο, προφανώς έχουν κάνει το πάρκο στέκι τους.
Ο χώρος είναι καταπράσινος, με ψηλά δέντρα, μία πραγματική όαση δροσιάς. Αν και το θέμα μας είναι προτάσεις για τζόκινγκ ή περίπατο, πριν φτάσω στο γήπεδο, αναφέρομαι στο πάρκο γιατί είναι ιδανικός χώρος για τρέξιμο, ιδιαίτερα αν είναι μέρα και δεν θες να σε κάψει ο ήλιος. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν προβλήματα, αφού όλες οι λάμπες είναι σπασμένες. Ο δήμος δεν τις αλλάζει, με αποτέλεσμα, μετά τη δύση του ηλίου, να υπάρχει συσκότιση. Είδα αθλητές να κάνουν τζόκινγκ και για φακό να κρατούν στο χέρι τους το κινητό. Απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στην καρδιά του Αιγάλεω. Μπορεί κάποιοι να σπάνε τις λάμπες, όμως με την κατάλληλη φύλαξη αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Όπως μπορεί να αποφευχθεί και το να το διασχίζουν μηχανάκια ή τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στην καθαριότητα.  Γενικότερα θέλει καλύτερη περίφραξη, συντήρηση και φύλαξη, συνδυάζοντας και φωτισμό συνάμα. Για τζόκινγκ είναι ιδανικό, καθώς και για περπάτημα, ενώ υπάρχουν βρύσες κατά μήκος της διαδρομής.
Αν τώρα θέλεις να συνεχίσεις τζόκινγκ στο γήπεδο, κάτι που κάνουν αρκετοί αθλούμενοι, συνδυάζοντας και τα δύο, το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση, καθώς και το ταρτάν, ενώ δίπλα υπάρχουν καινούργιες τουαλέτες με βρύσες και αναψυκτήριο. Αρνητικό: η πόρτα που τρώνε στο στίβο του γηπέδου, μεταξύ 7 και 9 μ.μ. όσοι δεν διαθέτουν κάρτα αθλητικού συλλόγου!!! Για κάποιους αθλητές, με τους οποίους μίλησα, μου είπαν ότι είναι ένα μέτρο που τους εξυπηρετεί, γιατί μπορούν και τρέχουν άνετα, χωρίς τους άσχετους ή τους περιπατητές που καταλαμβάνουν το ταρτάν. Προσωπικά μου φαίνεται υπερβολικό, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, που είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις τζόκινγκ, μιας και ο ήλιος πέφτει και δροσίζει. Ίσως μία λύση ενδιάμεση, όπως το να μοιράζεται το ταρτάν στις μισές διαδρομές για περιπατητές και στις άλλες μισές για τζόκινγκ.
Ο κόσμος πηγαίνει να αθληθεί και να διασκεδάσει, να περάσει μία ώρα ευχάριστα, μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα, αποκτώντας οφέλη για την υγεία του, γυμνάζοντας το σώμα του. Δεν πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος που με μία σφυρίχτρα βγάζει τον κόσμο έξω στις 7 και μετά στην είσοδο δημιουργείται ένταση με αυτούς που δεν έχουν ταυτότητα να μπουν και να αθληθούν, εικόνα που χαλάει την ηρεμία του χώρου. Όσοι έχουν κάνει τζόκινγκ σε οποιοδήποτε στάδιο θα καταλάβουν τι εννοώ.

Γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου
Του Κυριάκου Μιχαλόπουλου
Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι στην πολύ όμορφη περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου έχουν δίπλα στα σπίτια τους ένα ολόκληρο μεγάλο αθλητικό συγκρότημα, αποτελούμενο από 4 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, 2 γήπεδα τένις, το κλειστό γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης», που αποτελεί έδρα της ομάδας μπάσκετ της πόλης Δάφνης Δαφνίου (η οποία διανύει την καλύτερη περίοδο της 50χρονης ιστορίας της, καθώς φέτος κέρδισε την άνοδο για την Α2), και τέλος το Δημοτικό Γήπεδο Χαϊδαρίου «Τάκης Χαραλαμπίδης».
Το συγκρότημα βρίσκεται ψηλά στο Δάσος, δίπλα στο Κ.Ε.Β.Ο.Π. Χαϊδαρίου, ακριβώς στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, κάτι που κάνει την τοποθεσία ειδυλλιακή για άθληση, και ειδικά για τρέξιμο. Το πράσινο που κυριαρχεί είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή εφόρμηση για κάθε αθλητή που προπονείται για τον αγώνα ή πολίτη που διασκεδάζει να τρέχει.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου πριν τις εργασίες που άρχισαν το Μάιο του 2019, διέθετε  φυσικό γρασίδι και όχι χλοοτάπητα, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί χωρίς συντήρηση και δυσκόλευε πολύ το έργο των αθλητών.
Υπάρχουν τουαλέτες πίσω από το αναψυκτήριο που βλέπει στα γήπεδα μπάσκετ, ενώ κάποιες βρύσες που υπάρχουν δίπλα δεν είναι και οι καταλληλότερες προς χρήση, γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφεύγετε. Ο στίβος γύρω από το γήπεδο είναι αρκετά μεγάλος και οι αποστάσεις στις διαδρομές του μεγαλύτερες από το κανονικό. Το ταρτάν ειδικά στα άκρα του γηπέδου, όχι όμως στο κύριο μέρος του στίβου, έχει καταστραφεί από τη φθορά και θα πρέπει να προσεχθεί για τυχόν ατυχήματα.
Η πρόσβαση στο γήπεδο είναι αρκετά εύκολη, και εύκολα εξοικειώνεται κάποιος μη γνώστης με την περιοχή. Με αμάξι καταφθάνει κανείς πολύ γρήγορα από τη Λεωφόρο Αθηνών ακολουθώντας την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και υπάρχει αρκετός χώρος για πάρκινγκ, ενώ οι γραμμές λεωφορείων που εξυπηρετούν είναι οι 731, 803 και Α15.

 

Στάδιο Αγ. Ιεροθέου/Χωράφα – Περιστέρι
Του Κυριάκου Μιχαλόπουλου
Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές μέρος ολόκληρου του Δήμου Περιστερίου για ελεύθερη άθληση, το γήπεδο της Χωράφας προσελκύει καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, πρωί-βράδυ, εκατοντάδες δημότες και ετεροδημότες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι απασχολούν όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο, όπου εκτός από το ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο υπάρχουν: σχολικά συγκροτήματα, ανοιχτό κολυμβητήριο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, ανοιχτά γηπεδάκια ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο ενόργανης-ρυθμικής γυμναστικής, κλειστό γυμναστήριο βόλεϊ, παιδική χαρά και χώρος περιπάτου, κυλικείο και βρύσες με πόσιμο νερό. Περιττό να αναφέρουμε ότι ο χώρος σφύζει από ζωή και ενέργεια.
Πολύ πρόσφατα, έναν περίπου χρόνο πριν, έγινε ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού κομματιού του γηπέδου, με τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, επιδιόρθωση των καθισμάτων και γενικότερα των κερκίδων, και συντήρηση των αποδυτηρίων. Το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιακό και πολύ εμφανές, καθώς οι αλλαγές αυτές ήταν όντως απαραίτητες.
Τη μόνη εκκρεμότητα βέβαια αποτελεί ο στίβος 6 διαδρομών που διαθέτει το γήπεδο, ο οποίος χρησιμοποιείται ανελλιπώς, και τα σημάδια φθοράς είναι εμφανή σε σημεία. Στην ανακατασκευή του γηπέδου δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο ταρτάν του στίβου, που έχει παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μέτρια κατάσταση, χωρίς όμως αυτή να επηρεάζει σημαντικά τις προσπάθειες των αθλητών. Καλό θα ήταν παρόλα αυτά, καθώς ο καιρός περνά και παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη φθορά, οι αθλητές να είναι κάπως προσεκτικοί σε σημεία.
Στη Χωράφα κάποιος μπορεί να συναντήσει κάθε καρυδιάς καρύδι. Από ενήλικους αθλητές και προπονητές σωματείων της περιοχής που απασχολούν κυρίως τον 5ο και τον 6ο διάδρομο, ανήλικους εν δυνάμει αθλητές να προπονούνται κοντά στην είσοδο, μαθητές λυκείου να προπονούνται για τα αθλήματα των Πανελλαδικών στο σκάμμα, μέχρι ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν το στίβο για τον καθημερινό τους περίπατο και νεαρούς που επιδίδονται σε ασκήσεις μονόζυγου που υπάρχει στα άκρα του γηπέδου.
Η πρόσβαση στο γήπεδο γίνεται από την κεντρική οδό Αγ. Ιεροθέου/Αναπαύσεως εάν έρχεστε για πρώτη φορά, ενώ στάσεις των λεωφορείων 748 και Α13 αφήνουν σε πολύ κοντινή απόσταση από το γήπεδο.

 

Άλσος Αγίου Δημητρίου – Πετρούπολη
Του Κυριάκου Μιχαλόπουλου
Τρέξιμο με έπαθλο μια απίστευτη θέα με όλη την Αθήνα «πιάτο». Στις πλαγιές του Ποικίλου όρους βρίσκεται το κεντρικό άλσος του Δήμου Πετρουπόλεως, το Άλσος Αγίου Δημητρίου, ένα μέρος που προσελκύει καθημερινά πάμπολλους λάτρεις της ανοιχτής άθλησης.
Το άλσος είναι το ιδανικό μέρος για χαλάρωση και άσκηση λίγα λεπτά μόλις από τη βαβούρα της πόλης. Ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα στο αχανές πράσινο θα παρατηρήσει κανείς οικογένειες που κάνουν πικνίκ, κόσμο να τρέχει, να περπατά, να διαβάζει. Η φύση σε συνδυασμό με τη θέα δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για επίσκεψη, ακόμα και για κάποιον/-οια που θέλει να βγάλει το κατοικίδιο για μια βόλτα ή να ξεσκάσει για λίγο από τις καθημερινές του σκοτούρες και να κάτσει στις παραπλήσιες καφετέριες.
Καθαρά στο κομμάτι του τρεξίματος, η τεράστια έκταση του μέρους επιτρέπει στον jogger να ακολουθήσει πάρα πολλές και διαφορετικές διαδρομές, είτε μέσω των πλακόστρωτων δρομίσκων που υπάρχουν, είτε πιο «ελεύθερα», δημιουργώντας οι ίδιοι την κατεύθυνσή τους μέσα από το πράσινο. Για τους λάτρεις της στατικής γυμναστικής, ο δήμος έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν μερικά όργανα, ενώ επίσης οι γονείς θα βρουν και κάποιες παιδικές χαρές για την απασχόληση των παιδιών. Όπως προείπαμε, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ανατολική πλευρά του άλσους, για να απολαύσετε την Αθήνα από ψηλά.
Ωστόσο, να τονίσουμε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις νυχτερινές ώρες, καθώς σε ερημικά σημεία έχουν παρατηρηθεί κλοπές. Χρειάζεται κι εδώ επαρκής φωτισμός και γιατί όχι και φύλαξη, ώστε να αποφεύγονται τα παρατράγουδα. Αν αποφύγετε αυτά, λοιπόν, θα μπορέσετε χωρίς καμία έγνοια να απολαύσετε το χώρο.
Αν και οι είσοδοι στο Άλσος είναι πολλές περιμετρικά, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο της Πετρούπολης, την 25ης Μαρτίου/Πετρουπόλεως και φτάνοντας στην κυκλική πλατεία στρίψετε στην Κρήτης, θα βρεθείτε στα νότια άκρα του Άλσους, κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Εκεί μπορείτε να σταθμεύσετε ή να πάρετε προς τα βόρεια την Αναπαύσεως ή την Ηπείρου. Το λεωφορείο 747 εξυπηρετεί την περιοχή, έχοντας στάσεις περιμετρικά του Άλσους, για όσους/-ες επιλέξουν τα Μ.Μ.Μ.