Το τμήμα πινγκ πονγκ του Α.Ο Ανθούπολης μας συστήνεται

 

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

 

Διασκέδαση και fitness με μία ρακέτα και ένα μπαλάκι

 

Επινοήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 1870 ως δραστηριότητα αναψυχής για μετά το γεύμα. Το 1988 στη Σεούλ έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για το γνωστό μας πινγκ πονγκ ή, πιο επίσημα, επιτραπέζια αντισφαίριση (οι αγγλόφωνοι φίλοι μας το αποκαλούν table tennis).

Ένα εξαιρετικό άθλημα, που κατά τη γνώμη μου, δεν έχει την προσοχή και τη διάδοση που θα του άρμοζε. Αφήστε που στο άκουσμα του συγκεκριμένου αθλήματος ο συνειρμός -του ανδρικού κοινού τουλάχιστον- πηγαίνει στο ΚΨΜ και στις μέρες της στρατιωτικής θητείας. «Α, ναι έπαιζα στον στρατό πινγκ πονγκ. Τι εννοείς έγινε και Ολυμπιακό άθλημα;» Παρόλες λοιπόν τις…«παρεξηγήσεις», οι λάτρεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι πολλοί και οι χώροι που μπορεί κάποιος να μάθει, να εξασκηθεί και να παίξει αρκετοί. Στα δυτικά η Life επισκέφτηκε έναν όμιλο που αγαπά το άθλημα και βρίσκεται για χρόνια στις πρώτες θέσεις των διακρίσεων και των αγώνων. Αυτός είναι ο Α.Ο Ανθούπολης, με το τμήμα του Πινγκ πονγκ. Μίλησα με την Θεοδώρα Κονίτσα, την προπονήτρια στο τμήμα αρχαρίων του Συλλόγου και τον Παναγιώτη Πιερρακέα, τον αρχηγό του ανδρικού τμήματος και ενεργό αθλητή. Κάνω το «σερβίς» και περιμένω τις απαντήσεις. Πάμε να γνωρίσουμε το άθλημα και τον Σύλλογο της Ανθούπολης.

 

Πώς και πότε δημιουργήθηκε ο Σύλλογος; Η «γέννηση» του Συλλόγου (Α.Ο Ανθούπολη) ήταν το 1963, αλλά το τμήμα του πινγκ πονγκ δημιουργήθηκε το ’87-’88. Μετρά ήδη πολλά χρόνια στον χώρο.

Ποιος ήταν ο πρώτος προπονητής στο τμήμα πινγκ πονγκ; Ήταν ο Νίκος Περιτογιάννης.

Πόσα άτομα έχετε; Υπάρχει ανταπόκριση; Το τμήμα μας έχει 15 αρχάριους και 6 στο ανδρικό τμήμα. Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή, ο κόσμος αγαπά το άθλημα. Πέρυσι μάλιστα κάναμε μαθήματα και στα ΚΑΠΗ, με μεγάλη συμμετοχή.

Τι ηλικίες έχετε; Έχουμε μικρά παιδιά από 7 χρονών και φτάνουμε σε μεγάλες ηλικίες. Οι βετεράνοι μας φθάνουν και τα 65 έτη.

Έχετε συμμετοχή σε αγώνες ή κάποιο πρωτάθλημα; Το ανδρικό αγωνιστικό μας τμήμα παίζει στην Α’ Κατηγορία Αττικής. Όλοι οι αθλητές μας συμμετέχουν σε ποικίλα τουρνουά που γίνονται σχεδόν κάθε ΣΚ σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε συμμετοχές σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών. 2 αθλητές μας μάλιστα έχουν κληθεί στην Εθνική ομάδα. Η μεγαλύτερη διάκρισή μας είναι η 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ομαδικό παίδων. Ευελπιστούμε πάντα σε νέες επιτυχίες.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζει κανείς; Το άθλημα δεν είναι δύσκολο. Μπορεί κανείς να εξασκείται όποτε θέλει, δεν επηρεάζεται από εξωτερικές συνθήκες ή τον καιρό. Καλό είναι το παιδί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, 6 με 7 χρονών, και να εξελιχθεί μεγαλώνοντας σε έναν πολύ καλό αθλητή.

Περιγράψτε μας το άθλημα; Τι χρειάζεται για να παίξει κανείς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παίκτη; Το πινγκ πονγκ είναι ένα σχετικά εύκολο άθλημα. Χρειάζεται βέβαια οπτικοκινητικός συντονισμός, μεγάλη συγκέντρωση, καλά αντανακλαστικά και σχετικά καλή φυσική κατάσταση. 

Τι γυμνάζει και τι προσφέρει; Το πινγκ πονγκ προσφέρει σωματική και πνευματική υγεία. Είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, βοηθά στο κάψιμο θερμίδων αλλά και στη μυϊκή ενδυνάμωση. Αυξάνει τη συγκέντρωση, εξασκεί τα αντανακλαστικά και τον συντονισμό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διασκεδάσει κανείς, να ξεφύγει από την καθημερινότητα μέσω του αθλητισμού.   

Υπάρχει η δέουσα προβολή του αθλήματος ή θεωρείτε ότι είναι «παραμελημένο» σε σχέση με άλλα; Παρόλο που είναι πλέον ολυμπιακό άθλημα, δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα, σε σχέση με τα άλλα «δημοφιλή» αθλήματα. Πιο λίγος κόσμος θα επιλέξει ως άθλημα στον ελεύθερο χρόνο του το πινγκ πονγκ. Ιδιαίτερα οι άντρες το έχουν παίξει μόνο στον στρατό και εκεί τελειώνει η επαφή τους με αυτό.

Εσείς πώς ασχοληθήκατε με το άθλημα; Πόσα χρόνια; (Σ.Σ: Η απάντηση δόθηκε από την Θεοδώρα) Το 1989 ξεκίνησα να παίζω πινγκ πονγκ. Και σήμερα ως παλιά αθλήτρια έχω το δικαίωμα να προπονώ αρχάριους. Αυτό κάνω σήμερα. Εκτός αθλητισμού είμαι Ψυχολόγος και διατηρώ γραφείο.

Γενικά η σχέση του κόσμου με τον αθλητισμό σήμερα; Ο κόσμος ασχολείται πολύ περισσότερο σήμερα με τον αθλητισμό. Υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση και προβολή του αθλητισμού και πολλές εναλλακτικές προτάσεις.

Ποια είναι η συνεισφορά – βοήθεια του δήμου; Υπάρχουν υποδομές κλπ; Ο δήμος μας παραχωρεί την αίθουσα στην οποία στεγαζόμαστε αλλά σίγουρα θα θέλαμε πιο έμπρακτη στήριξη στο μέλλον. 

Στις μέρες της πανδημίας πώς λειτουργείτε; Δύσκολα όπως σε όλους τους κλάδους. Τον Μάρτιο ήμασταν κλειστά, ξανανοίξαμε τον Μάιο με περιορισμούς και κανόνες. Μπορούν να παραμένουν μόνο 9 άτομα στον χώρο και υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο, χωρισμένο σε γκρουπ.

Τι χρειάζεται για να γραφτεί κάποιος στον Σύλλογο; Δώστε μας τις απαραίτητες πληροφορίες. Για την εγγραφή χρειάζεται χαρτί καρδιολόγου (κάρτα υγείας για το αγωνιστικό τμήμα) και -τώρα στην εποχή του covid- μία βεβαίωση ότι δεν νοσεί κάποιος. Άλλος εξοπλισμός δεν χρειάζεται. Βρίσκει κανείς τα πάντα ερχόμενος στον Σύλλογο. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή 6 με 10 (6-8 οι αρχάριοι, 8-10 οι προχωρημένοι). Το κόστους συμμετοχής είναι 25 ευρώ τον μήνα και μπορεί κανείς να ξεκινήσει όποτε θέλει.  Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6972440619.

 

Για την ιστορία…

Βήμα – βήμα το άθλημα ξεκινάει τον μεσαίωνα και σιγά –σιγά στα τέλη του 19ου αιώνα διαμορφώνεται ως αυτόνομο «παιχνίδι» και γίνεται μια διασκεδαστική ενασχόληση αρχικά της αριστοκρατικής και της αστικής τάξης της Αγγλίας. Ένα «after dinner game»!

Η παράδοση θέλει την επιτραπέζια αντισφαίριση να προήλθε από τους τενίστες που λόγω του βροχερού καιρού δεν μπορούσαν να παίζουν τένις στο ύπαιθρο. Υποχρεωμένοι να κλείνονται στις λέσχες και στα σαλόνια τους μέχρι να σταματήσει η βροχή και να στεγνώσει το χορτάρι, για να μην πλήττουν και αφού είχαν τις ρακέτες του τένις στα χέρια τους άρχισαν να παίζουν πάνω στα τραπέζια.

Ως παιχνίδι σαλονιού, αποτελείτο από μια στοίβα βιβλία στη μέση ενός τραπεζιού που έπαιζε το ρόλο του φιλέ, με αυτοσχέδιες ρακέτες από βιβλία επίσης. Η μπάλα ήταν του γκολφ.

Ο ξεχωριστός ήχος της celluloid μπάλας, όπως ακουγόταν πάνω στις «πρωτόγονες» ρακέτες, οδήγησε στην ονομασία Ping-Pong, η οποία κυριάρχησε μαζί με το “Table Tennis”. Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι την επικράτηση του Ping-Pong/Table Tennis ήταν: Gossima, Whiff-Waff, Parlour Tennis, Indoor Tennis, Pom-Pom, Pim-Pam, Netto, Royal Game, Tennis de Salon, κ.α.

Το 1926 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στο Βερολίνο. Στο Λονδίνο διοργανώνεται το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το 1988 στη Σεούλ το άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

(πληροφορίες από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης)