ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

 

Η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, μιλά με τον εκδότη της LIFE Αλέξανδρο Λαλάκο:

 

 

1.         Ενδοοικογενειακή βία- κακοποίηση γυναικών: Τι θα συμβουλεύατε το θύμα;

Τα στόματα πλέον έχουν ανοίξει στην Ελλάδα. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Εμείς συμβουλεύουμε τα θύματα να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές στις αρμόδιες αρχές και να ζητούν βοήθεια από τις δομές μας. Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και τις βοηθάμε να ξεπεράσουν τα τραύματά τους.

2.         Υπάρχουν δομές στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες και ποια βήματα θα ακολουθήσει το θύμα για να απευθυνθεί σε αυτές;

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν. Τη Γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά βίας και συμβουλεύουν τα θύματα για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας, αλλά και τρίτα πρόσωπα σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας.

Στο Δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμη 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και μπορούν να φιλοξενήσουν γυναίκες – θύματα και τα ανήλικα παιδιά τους.

3.         Θεωρείτε ότι οι δομές είναι επαρκείς;

Οι δομές της χώρας μας είναι επαρκείς. Καμία γυναίκα που επιθυμούσε να φιλοξενηθεί στους ξενώνες μας δεν έχει μείνει εκτός. Ωστόσο, πέραν των δομών και των υπηρεσιών μας, ο σχεδιασμός για τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνει επίσης δράσεις που στοχεύουν στην επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών. Διότι καμία γυναίκα που φοβάται για την επόμενη μέρα δεν είναι εύκολο να πεισθεί ότι μπορεί να σπάσει τον κύκλο της βίας για την ίδια και τα παιδιά της.

4. To panic button που θα τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα θα βοηθήσει τις κακοποιημένες γυναίκες; 

Το panic button θα τεθεί άμεσα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε λειτουργία, κάνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο θέμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά άμεσα βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Η Αστυνομία θα λαμβάνει το μήνυμα και θα επεμβαίνει άμεσα για την απομάκρυνσή της γυναίκας και την προστασία της. Με το panic button μπορούμε να προλάβουμε την επόμενη γυναικοκτονία, μπορούμε να σώσουμε τη φίλη μας, τη μητέρα μας, την αδερφή μας, την κόρη ή την ανιψιά μας και να προσφέρουμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.

5.         Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς»;

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων. Στόχος του προγράμματος είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτιώνουμε την καθημερινότητα των γονέων. Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και μέσω της εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, προωθούμε την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση. 

6.         Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο επιμελητής/η επιμελήτρια; Υπάρχει όριο ηλικίας και ποιο είναι το ωράριο εργασίας;

Η κατ’ οίκον φροντίδα των παιδιών περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις υπηρεσίες: φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, παροχή τροφής στο παιδί σύμφωνα με το διατροφικό πρόγραμμα που έχουν ορίσει οι γονείς, προετοιμασία των γευμάτων του παιδιού, τήρηση του προγράμματος ανάπαυσης/ύπνου του παιδιού που έχουν ορίσει οι γονείς, φροντίδα για την επαρκή ένδυση του παιδιού, οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ένταξη στο Μητρώο Επιμελητών. Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες καλούνται να δηλώσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, τη διαθεσιμότητα των ωρών τους ανά ημέρα. Το ωράριο απασχόλησης θα είναι αυτό που θα συμφωνηθεί με τους γονείς με τους οποίους θα συνάψουν ιδιωτικό συμφωνητικό.

7.         Ποιοι γονείς μπορούν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Οι γονείς που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι γονείς που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, αίτηση στο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν και μητέρες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ως άνεργες.

8.         Σε ποιους δήμους της δυτικής Αθήνας θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 61 δήμους της χώρας. Στη δυτική Αθήνα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους δήμους Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της χώρας.

9.         Έχετε αναλάβει δράσεις με στόχο την ενημέρωση - εκπαίδευση της ελληνικής οικογένειας και του σχολείου για την ισότητα των φύλων και την ενδοοικογενειακή- έμφυλη βία;

Τα περιστατικά βίας αποτελούν ένα διαχρονικό, σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή τους είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας, κοινωνίας και πολιτείας. Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Πραγματοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης κατά της βίας, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζουμε δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία. Έχουν ξεκινήσει ήδη τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και το διδακτικό προσωπικό καθιστά ξεκάθαρο στα παιδιά ότι οι διακρίσεις με βάση το φύλο και η βία κατά των γυναικών είναι μη αποδεκτές.

Παράλληλα σχεδιάζεται μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας που αποτελεί ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Με τη βοήθεια του νέου Εργαλείου που θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας, οι επαγγελματίες θα αξιολογούν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και θα προχωρούν άμεσα στη λήψη κατάλληλων μέτρων. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου για την επανεμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συντονισμένη και αποτελεσματική προστασία τους. Έτσι η πολιτεία θα παρεμβαίνει έγκαιρα και θα σώζει ζωές.

10.       Προστατεύεται σήμερα η εργαζόμενη γυναίκα από περιστατικά παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο;

Η προστασία και στήριξη των εργαζομένων από περιστατικά σεξουαλικής βίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τον νέο εργασιακό νόμο, κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, καλύπτοντας και προστατεύοντας τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος.

Διασφαλίζουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν μία βίαιη συμπεριφορά, δεν θα έχουν δυσμενείς συνέπειες. Πλέον προστατεύουμε τα θύματα βίας ή παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους με τη θέσπιση απαγόρευσης απόλυσης, αντιποίνων και δυσμενούς μεταχείρισής τους. Νομοθετήσαμε αυστηρότερες διαδικασίες και ποινές για όσους τελούν τα αδικήματα της βίας και παρενόχλησης, αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίσαμε διαδικασία για την άμεση και ταχεία εξέταση των σχετικών καταγγελιών.

11.       Στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθείτε στη δυτική Αθήνα. Γνωρίζετε τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής;

Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη δυτική Αθήνα, πέρα από μεγάλη τιμή για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο μου, ένιωσα και μεγάλη ευθύνη. Την ευθύνη να σταθώ αντάξια μπροστά στους πολίτες της δυτικής Αθήνας, στις γειτονιές που μεγάλωσα, στους φίλους και την οικογένειά μου που με στηρίζει. Η ευκαιρία να προσφέρω στις περιοχές που έζησα με την οικογένειά μου είναι σπουδαία.

Γνωρίζω καλά ότι η δυτική Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Πλέον, όλα αυτά τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί. Μιλάω καθημερινά με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη δυτική Αθήνα, ακούω τους προβληματισμούς τους και θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο.