Γράφει η Γιούλη Ηλιοπούλου
Ποιος θυμάται τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή; Για όσους δεν είναι και τόσο καλοί στη Μυθολογία, τον υπενθυμίζω. Η «Κόπρος του Αυγεία» ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πάρα πολλά χρόνια (κατά πολλούς περισσότερα από 30). Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή.
Η παραπάνω ιστορία μου ήρθε στη μνήμη με το άκουσμα της είδησης για το καθάρισμα του Κηφισού. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, ξεκίνησε τον Αύγουστο η επιχείρηση για τον καθαρισμό των υπόγειων, πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων.
Διαβάζουμε και το αντίστοιχο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια: «Απομακρύνουμε τόνους από μπάζα και απορρίμματα, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η σχετική επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Βασίλης Λώλος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους. Η Περιφέρεια Αττικής με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά αποδεικνύει και πάλι στην πράξη την προσήλωση της που αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου με παρεμβάσεις που είχαν χρόνια να γίνουν και ήταν επιβεβλημένες. Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από δεκαετίες καθαρίζονται όλα τα σκεπασμένα τμήματα του Κηφισού ποταμού παρά τις σημαντικές δυσκολίες καθώς υπάρχει έλλειψη αερισμού και φωτισμού σε αρκετά σημεία, το υπόστρωμα είναι βουρκώδες, ενώ έχουν καταπέσει μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος».
Η σχετική επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της Περιφέρειας, για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ. Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),
από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).
Γεμάτο δυσκολίες το εγχείρημα!
Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής που έχουν αναλάβει την αποπεράτωση του έργου χαρακτηρίζουν τις συνθήκες «απελπιστικές» στο υπόγειο τμήμα του ποταμού που διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας πριν καταλήξει στη θάλασσα, αφού είναι γεμάτο με μπάζα, φερτά υλικά, σκυρόδεμα, νεκρά ζώα και σκουπίδια. Μάλιστα, η παρουσία νερού σε βάθος έως και ενός μέτρου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των εργαζομένων.
Σε ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, μίλησε ο Μιλτιάδης Κύρκος, διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής και είπε τα εξής:
«Ήταν μια κατάσταση πραγματικά αποκαρδιωτική. Δεν έχει γίνει καθαρισμός των πλακών και των τμημάτων του Κηφισού ποταμού μέχρι σήμερα, οπότε ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά τμήματα των υδατορεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής κάνει συνεχείς καθαρισμούς. Υπάρχουν πολλά μπάζα και σκουπίδια. Όσο προχωράμε και πιο μέσα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες» μιλώντας για το τμήμα του Κηφισού στο ύψος της Αγίας Άννης που φτάνει τα 7,5 χλμ. «Αν δεν διατηρηθεί η ροή του ποταμού καθαρή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών με σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο κ.Κύρκος.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έχει αναφέρει σχετικά με το έργο στον Κηφισό:
«Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας».
Fotos: Menelaos Myrillas, SOOC