Aν περπατήσετε στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως κατευθυνόμενοι προς το δημαρχείο, λίγο πριν, στο δεξί σας χέρι, θα βρείτε το γνωστό «Αίσιο», ένα από τα πρώτα καφέ του πεζόδρομου. Εκεί στο βάθος του μαγαζιού, σε έναν από τους καναπέδες του, θα δείτε τον Γιάννη Καλογερά, που τις προηγούμενες δεκαετίες, ο αθλητικός τύπος εξυμνούσε ως τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη χρυσή εικοσαετία του Παναθηναϊκού. Εκεί στο μαγαζί του γιου του, Τάσου Καλογερά, τον συνάντησα απόμαχο πλέον των γηπέδων, διατηρώντας όμως έντονες τις μνήμες από τα παλιά, αλλά και τη διάθεση για κριτική στα κακώς κείμενα.
Ο Γιάννης Καλογεράς ήταν ο πιο γνωστός Έλληνας «σκάουτερ» στη δεκαετία του ‘80 και το δεξί χέρι όλων των προπονητών της πράσινης ομάδας. Και δεν ήταν μόνο αυτό, η κατασκοπία των αντιπάλων του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα (κατέγραφε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και τα ιατρικά και οικονομικά μυστικά της αντίπαλης ομάδας), αλλά ήταν υπεύθυνος και της αγωνιστικής τακτικής των πρασίνων. Οι φίλαθλοι τον θυμούνται με εκτίμηση και σεβασμό, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν από τους πιο πετυχημένους Έλληνες προπονητές-manager και θρυλικό κατάσκοπο, την πιο σταθερή αξία στο έμψυχο δυναμικό, που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην ανεπανάληπτη πορεία του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μικρό βιογραφικό
Αγωνίστηκε ως παίκτης (1950-1963) και βοηθός προπονητή (1965-1967) του Ατρομήτου Περιστερίου, με ένα ενδιάμεσο διάστημα που αξιοποίησε φοιτώντας στη Σχολή Προπονητών. Για κάποια χρόνια διέπρεψε στη μακρινή Αυστραλία (προπονητής σε ομάδες του Σίδνεϋ, κατέκτησε μάλιστα και το πρωτάθλημα Αυστραλίας) και επέστρεψε στην Ελλάδα το ’74. Τη σεζόν 1980-1981, ο Στέφαν Κόβατς, διάσημος προπονητής της εποχής, έθεσε ως όρο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, την πρόσληψη του Γιάννη Καλογερά στη θέση του βοηθού- μάνατζερ. Από τότε ξεκίνησαν όλα και εργάστηκε ως υπεύθυνος της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟ έως τις 31-12-1999.
Ο κ. Καλογεράς μου εξήγησε: «Παρακολουθούσα τα παιχνίδια των αντιπάλων ομάδων και συγκέντρωνα στοιχεία είτε για κάθε παίκτη ξεχωριστά, είτε για το σύνολο των αντίπαλων συγκροτημάτων και ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων καθόριζα την αγωνιστική τακτική της ομάδας μας. Ήμουν επίσης υπεύθυνος για το σύνολο των μεταγραφών από το ’81-’90. Μετά από δικές μου εισηγήσεις αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι: Μαυρίδης, Σαραβάκος, Λαλίνγκ, Τσινός, Ζάετς, Χριστοδούλου, Καλατζής και άλλοι.»
Ο κ. Καλογεράς- διατελεί και επίτιμος αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων προπονητών- είναι επίσης αποκαλυπτικός σχετικά με την κατάσταση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: « Η πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου και η αδυναμία του να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις οφείλεται στην ανάμειξη οικονομικών κυρίως παραγόντων, με μηδαμινές ή ελάχιστες γνώσεις, που επιμένουν να κατευθύνουν το ποδόσφαιρο προπονητικά, μεταγραφικά, αγωνιστικά και μάλιστα με τη συνεργασία συναδέλφων προπονητών.
Ο προπονητής πρέπει να ξεκινάει από τα χαμηλά, να μορφώνεται επαρκώς, αφού αποκτήσει εμπειρία στη Γ’ Κατηγορία, να ανέρχεται μετά από το πέρασμα κάποιων σχολών στη Β΄ Εθνική, να κάθεται να δουλέψει για 4-5 χρόνια σε αυτό το πόστο και στη συνέχεια, αφού περάσει από κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια και εξετάσεις, να αποκτά το δικαίωμα εργασίας στην Α’ Κατηγορία. Αυτό το σύστημα είναι καθεστώς σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία».
Έφυγα από το Αίσιο ευχαριστώντας τον κ. Καλογερά για αυτό το ταξίδι στο τόσο πλούσιο παρελθόν του. Νομίζω ότι οι παλαιότεροι φίλοι του Παναθηναϊκού θα αναγνωρίσουν μέσα από τις φωτογραφίες τον άνθρωπο που σημάδεψε τα χρυσά χρόνια του τριφυλλιού και θα αναπολήσουν τις στιγμές εκείνες, κομμάτι των οποίων ήταν και ο δικός μας, Περιστεριώτης, Γιάννης Καλογεράς.