Τον Μάιο του 2015 ερωτηθείς ο Ουμπέρτο Έκο για το ίντερνετ και αν αυτό «διαστρέφει τα πνεύματα» απάντησε: «Πρέπει να είσαι οπλισμένος για να το χρησιμοποιήσεις. Είναι σαν ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που πρέπει να ξέρεις να οδηγείς. Αλλιώς πας κατευθείαν στον τοίχο». Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χαλάσουν πλήθος μελανιού, για να καταγράψουν στις μελέτες τους την παρουσία ή μάλλον την κυριαρχία του διαδικτύου και των εφαρμογών του τη σημερινή εποχή. Αυτή η κυριαρχία προφανώς έχει μεταβάλει τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε. Και λόγω ακριβώς αυτής της διείσδυσης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οι αφορισμοί κατά του μέσου είναι πολλοί και όχι πάντα αδικαιολόγητοι. Οι κίνδυνοι από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου είναι υπαρκτοί και είναι πολλοί, ιδιαίτερα για τις μικρότερες ηλικίες που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις σωστές άμυνες απέναντι στις «κακοτοπιές» που μπορεί να συναντήσουν στον ψηφιακό κόσμο και που υπερβάλλουν στη χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι υπεύθυνη αντιμετώπιση και ουσιαστική ενημέρωση για τη χρήση των νέων μέσων. Αυτό ακριβώς κάνει η «ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ», η πρώτη εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία για πρόληψη και ενημέρωση παιδιών- εφήβων και γονέων για τον ηλεκτρονικό εθισμό. Όταν διάβασα για αυτόν τον φορέα, εντυπωσιάστηκα από την αρτιότητα στην οργάνωσή του και από την ποικιλία των δράσεων που πραγματοποιεί.
Έτσι συναντήθηκα με τον Πρόεδρο, κ. Σταύρο Θεοδωρακόπουλο, για να αντλήσω περαιτέρω πληροφορίες, να τις παρουσιάσω μέσω της εφημερίδας και να συμβάλω απ’ τη μεριά μου στη διάδοση αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος με ενημέρωσε ότι το 2011 ήταν το έτος ίδρυσης του φορέα και το 2014 απέκτησε πλήρη νομική υπόσταση. Με τη συμμετοχή 33 ατόμων συναφών ειδικοτήτων (παιδοψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών κ.α) πραγματοποιούν ποικίλες δράσεις που στοχεύουν σε αυτό που ήδη προανέφερα: την πρόληψη και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τον ψηφιακό εθισμό. Δεν κάνουν αποθεραπεία, προλαμβάνουν το φαινόμενο. Φυσικά ο κ. Θεοδωρακόπουλος δεν δαιμονοποίησε τη χρήση των νέων μέσων, μία χρήση ορθολογική και συνετή, αλλά τόνισε πως –και λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, στην οποία πολλοί γονείς υπερεργάζονται και λείπουν ώρες από το σπίτι ή στερούνται εντελώς ελεύθερου χρόνου- τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο «καρφωμένα» μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, των tablets και των κινητών. Δεν μπορούν να διοχετεύσουν αλλιώς την ενεργητικότητά τους και έτσι εθίζονται σιγά σιγά με τον ψηφιακό κόσμο.
Εκεί πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση. Και εκεί ακριβώς στοχεύει η δράση της «ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ». Ο πρόεδρος του φορέα μου απαρίθμησε –προς μεγάλη μου ευχάριστη έκπληξη- τις δεκάδες και πολύπλευρες δράσεις τους. Πολυάριθμες επιστημονικές ομιλίες (αναφέρω ενδεικτικά «Το διαδίκτυο στη ζωή μας- Θετικές και αρνητικές συνέπειες του φαινομένου»), επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση παιδικών παραστάσεων και παραστάσεων Καραγκιόζη, διασκέδαση στο ALLOU FUN PARK, αθλητικές εκδηλώσεις (5επί5), ομιλίες με συγγραφείς και πολλές άλλες. Με εντυπωσίασε η πρόσκληση σε διάσημους αθλητές ( όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης ) για την προβολή του αθλητισμού ως αντικινήτρου για τα παιδιά, ως μία εναλλακτική πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο τους. Παράλληλα πραγματοποιούνται και εξειδικευμένα δωρεάν σεμινάρια σε γονείς και άλλους ενδιαφερομένους. Ρώτησα τον κ.Θεοδωρακόπουλο εάν υπάρχουν κάποια «σημάδια» που θα έπρεπε να ανησυχήσουν τους γονείς. Μου απάντησε ότι προφανώς κάθε περίπτωση χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση αλλά ανέφερε μερικά όπως διαταραχή στις ώρες του ύπνου, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του παιδιού, αλλαγή στις ενδυματολογικές του συνήθειες (παραμέληση της εμφάνισης ή υπερβολική προσοχή σε αυτήν), διαρκής επιθυμία για ενασχόληση με τον υπολογιστή και το παιχνίδι του και συχνές έντονες εκρήξεις θυμού. Κλείνοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμβολή του Δήμου Περιστερίου, ο οποίος στέκεται αρωγός όλης της προσπάθειάς τους, με τις κοινωνικές υπηρεσίες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και όχι μόνο.
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ανακαλύψουν τα πάντα σχετικά με τη «ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ» και μέσα από τη σελίδα της –πού αλλού;- στο διαδίκτυο (www.amke-diadrasis.gr) και στη σελίδα στο Facebook.