Το επιχειρείν σε κατάσταση ασφυξίας

Τι λένε έμποροι, καταστηματάρχες στην Life
Πώς η επόμενη ημέρα θα βρει την αγορά της πόλης

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πρόσκρουση με έναν τεράστιο μετεωρίτη υπέστη και η αγορά της πόλης του Περιστερίου αλλά και της δυτικής Αττικής. Ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων σε βαθιά απόγνωση. Αβεβαιότητα. Προβληματισμός. Τα ρολά ανοίγουν και κλείνουν σαν βεντάλια. Οι λογαριασμοί και τα έξοδα συσσωρεύονται. 

Ασφυξία. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα είναι στις γνώριμες γωνιές τους, όταν επανέλθει η κανονικότητα. Η χρεωκοπία ήδη χτυπάει την πόρτα. Και πριν λίγες ημέρες που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με το click away, κάποια ήταν σκοτεινά προμηνύοντας την εικόνα της επόμενης ημέρας.
Ωστόσο οι πολίτες αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία πως αγκαλιάζουν την αγορά της πόλης. 
Αυτό επισημαίνουν και όσοι από τους εμπόρους μιλούν στην Life.
Ένα ρεπορτάζ μέσα από το οποίο αποτυπώνεται η εικόνα που επικρατεί στους εμπορικούς κύκλους τον τελευταίο χρόνο.
Η επόμενη ημέρα μετά από αυτή τη συνθήκη σίγουρα δεν θα είναι η ίδια. Το Περιστέρι είναι μια πόλη όπου οι κάτοικοι της λειτουργούν έντονα με το συναίσθημα και στηρίζουν την τοπική αγορά, αφού έμποροι και επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει σχέσεις οικειότητας αλλά και φιλίας όλα αυτά τα χρόνια.

Αλέξης Σταυρούλιας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών δήμου Περιστερίου: Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί και κάνουμε αποτίμηση της ζημιάς
Η πίεση που ασκείται είναι τεράστια.  Φυσικά σε θέμα υγείας, ψυχολογίας αλλά και οικονομίας. Στο Δήμο του Περιστερίου παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί και κάνουμε αποτίμηση της ζημιάς. Το εμπόριο και οι άνθρωποί του πιέζονται αφόρητα. Εμείς από την πλευρά μας θα αναρτήσουμε μια πλατφόρμα στη σελίδα του Δήμου, όπου εκεί οι επιχειρηματίες θα συμπληρώνουν κάποια πεδία που θα αφορούν π.χ. το εμβαδόν του καταστήματος, τις ημέρες που είναι κλειστό κ.α. Από εκεί θα γίνεται και απαλλαγή από οποιαδήποτε επιβάρυνση που θα είχε να λαμβάνει ο Δήμος. Συμπάσχουμε σε αυτήν την τραγική στιγμή και παρακολουθούμε καθημερινά την αγορά και ποιες είναι οι επιπτώσεις από τα μέτρα. Ξέρετε, ένα κατάστημα δεν είναι μόνο ότι το ανοίγεις και το κλείνεις, κάνεις ταμείο και τελείωσε εκεί. Είναι δεκάδες οι παράμετροι, το στοκ, το εμπόρευμα, οι αποθήκες, οι προμηθευτές, οι λογαριασμοί. Εμείς δίνουμε αγώνα για να κρατηθεί όρθιο το επιχειρείν της πόλης μας, το οποίο έδειχνε να βρίσκει ισορροπία μετά από αλλεπάλληλα μνημόνια. Η υγεία όλων μας είναι η προτεραιότητα σαφώς αλλά και η διατήρηση της οικονομίας είναι μια δικλείδα ασφαλείας πολυεπίπεδη.  Ο Δήμος είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και παρακολουθεί διαρκώς όλες τις εξελίξεις. 

 


Μάνος Πετούσης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου: Δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας
«Η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών και των καταναλωτών τηρούν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους είτε με το σύστημα click away είτε με το click in shop για την ένδυση - υπόδηση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να καταφέρουμε η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί, τουλάχιστον με αυτούς τους τρόπους. Να σταθούμε δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να είναι ευκολότερη και ταχύτερη η ανάκαμψη της οικονομίας».

 

Γιάννης Καλαντώνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου: Σανίδα σωτηρίας οι διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μας
«Εμείς εδώ και χρόνια προσπαθούμε να κρατήσουμε μια πολύ μεγάλη αγορά και δεν μιλάω για το κέντρο αλλά και για τις περιφερειακές αγορές της πόλης που βρίσκονται στην Ανθούπολη, στον Άγιο Ιερόθεο, στο Λόφο αξιωματικών, στο παλιό Μπουρναζι. Μέλημά μας είναι να κρατηθούν όρθιες όλες οι αγορές του Περιστερίου. Δυστυχώς, όμως, το άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων μόνο αυτό δεν εξυπηρετεί. Είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να βιώσει ο εμπορικός κόσμος. Με τα σύστημα ακορντεόν η αγορά δεν μπορεί να βρει βηματισμό και οι έμποροι δεν μπορούν να κάνουν πρόγραμμα. Κοιμόμαστε με την αγορά ανοιχτή, ξυπνάμε με την αγορά κλειστή. Και μιλάμε για μια αγορά που βγήκε μετά από ένα 10ετες μνημόνιο. Εκεί που είπαμε «δόξα τω Θεώ» τώρα λέμε «βοήθα Παναγιά». Από την άλλη ο κόσμος δεν έχει την ψυχολογία να ψωνίσει αλλά ούτε την αγοραστική δύναμη. Όταν οι πολίτες που βρίσκονται σε αναστολή προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με τα 534 ευρώ, σίγουρα θα κοιτάξουν τα τρέχοντα έξοδα. Ωστόσο ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη μας στηρίζουν και αυτό -πιστεύω- συμβαίνει εξαιτίας των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε εκπτώσεις μεγάλες γιατί αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κατάστασης. Φοβάμαι ότι κάποια μαγαζιά δεν θα αντέξουν όλη αυτή την κατάστασή. Επιταγές που λήγουν, λογαριασμοί που τρέχουν. Ένα μαγαζί δεν είναι μόνο το ενοίκιό, του είναι δεκάδες πράγματα πίσω από την προθήκη του».

 

Κώστας Μαυροειδής, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Το Λυχνάρι»:  Ταχύτατες μεταβολές
«Το click away δεν εξυπηρετεί ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές. Η κατάσταση είναι τραγική. Ψυχολογία δεν υπάρχει ούτε από εμάς που δεν ξέρουμε πώς θα μας βρει η επόμενη ημέρα αλλά ούτε από τους καταναλωτές από τους οποίους έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη εξαιτίας των συνθηκών. Από την άλλη εξωθούν το εμπόριο να γίνει ηλεκτρονικό, να καταργηθούν οι πιάτσες και ο καθένας να μπορεί από το σπίτι του να… ψωνίζει. Φοβάμαι πως ο τρόπος ζωής που κάνουμε το τελευταίο διάστημα θα δημιουργήσει νέες καταναλωτικές συνήθειες και θα καταργηθούν δικαιώματα όπως τα ωράρια, τα πενθήμερα, το κόστος του μεροκάματου… 40 χρόνια είμαι σε αυτό το πεζοδρόμιο, πρώτη φορά βλέπω τόσες ταχύτατες μεταβολές. 
Το θετικό όμως μέσα σε όλο αυτό είναι ότι ο κόσμος της πόλης μας κάθε φορά που ανοίγουν τα μαγαζιά δίνει το παρόν και ψωνίζει, όπως έχει μάθει τόσα χρόνια. Αυτό δείχνει πως έχουμε ισχυρούς δεσμούς αλληλοσεβασμού και παράλληλα αναδεικνύεται η ποιότητα για τις τιμές που την προσφέρουμε».

 

Τακης Ζαχαρόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου Δάφνη: Τα συνεχόμενα λάθη πάνω στην εστίαση
«Έξι μήνες αδιεξόδου, έξι μήνες κλειστοί. Ακόμη και ο τρόπος που ανοίξαμε  (κάποια στιγμή) ήταν λάθος, δημιουργούσε περισσότερα έξοδα. Δεν είναι μόνο το ενοίκιο, αλλά οι προμηθευτές, η συντήρηση του μαγαζιού αλλά και τα προσωπικά έξοδα και οι προσωπικές υποχρεώσεις του καθενός μας.  Θα ήταν λογικό να μας είχαν ανοίξει τις γιορτές 20 ημέρες να πάρουμε μια ανάσα, για να αντέξουμε τους μήνες που είμαστε με τις κουζίνες μας κλειστές.
Το θέμα που με απασχολεί όταν θα έρθει η ώρα, είναι το πώς θα ανοίξουμε. Θεωρώ πως θα έπρεπε η εστίαση να λειτουργούσε αυτή τη στιγμή με όρους και προϋποθέσεις. Είναι λάθος όχι μόνο οικονομικό που παραμένει κλειστή αλλά θαρρώ πως η εστίαση θα βοηθούσε πολύ στη διευθέτηση της άναρχης μετακίνησης των πολιτών. Δεν θα ήταν αυτό το κύμα κόσμου χωρίς αποστάσεις σε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμους και παραλίες. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει από το σπίτι. Δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στο καβούκι του.  Αν τα τραπέζια είχαν αποστάσεις και τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής, τότε θα ήταν όλα υπό κάποιο έλεγχο. Και φυσικά τα όργανα της τάξης να έκαναν ελέγχους. Και ο κόσμος θα έπινε έναν καφέ ή θα έτρωγε με ασφάλεια και θα έκανε ένα διάλειμμα από τον εγκλεισμό του αλλά και η Πολιτεία δεν θα πλήρωνε τόσα χρήματα για ενοίκια και υπαλλήλους. Αντιθέτως θα εισέπραττε, αφού θα δούλευαν κάβες, μαναβική, ταμεία κ.α.».

 

Αντρέας Κανάκαρης ιδιοκτήτης CVC video club: Η χαριστική βολή
«Το κράτος σε ό,τι αφορά τον δικό μας κλάδο δεν μας προστάτευσε ποτέ από την πειρατεία και τα παράνομα sites. Από τη μία θέλει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και από την άλλη δεν μας προστατεύει, καθώς ο καθένας κατεβάζει από sites όποια ταινία θέλει από το internet. Αυτό είναι κλοπή. Αυτό που με «πνίγει» είναι η αδικία. Γίνεται lockdown και εγώ είμαι υπέρ σε αυτό για να προστατεύσουμε όλοι τη Δημόσια Υγεία. Όχι να ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις και κάποιες όχι. Θα μπορούσαν να ανοίξουν τα videoclub με διαδικασία click away, με sms ή κάπως. Γιατί μια ταινία δίνει κίνητρο στον κόσμο να κάτσει σπίτι να την παρακολουθήσει. Στην Ελλάδα υπάρχουν 400 videoclub αλλά φαίνεται να μας έχουν ξεχάσει. Προφανώς μας έχουν κατατάξει στην ίδια  κατηγορία που είναι κινηματογράφοι, θέατρα και λοιπά θεάματα. Δεν ζητάμε χάρη ως κλάδος ζητάμε μια ίση μεταχείριση. Το ότι είμαστε κλειστοί είναι η χαριστική βολή». 

 


Δόμνα Γεροντοπούλου, ιδιοκτήτρια του Collagen Studios: Ευχή  όλων να ανακάμψει η αγορά
«Για να συζητάμε για την επόμενη ημέρα του lock down, θα πρέπει  να μην ξανασυζητήσουμε για lock down. Δηλαδή, να περάσουμε στην περίοδο που δεν θα ανοίγουμε και θα ξανακλείνουμε και δεν θα ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει κάθε Δευτέρα.
 Τη δεδομένη χρονική στιγμή η φράση «ανάκαμψη της αγοράς», μόνο σαν ευχή μπορεί να ακουστεί. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα προγνωστικά σχετικά με την πορεία της πανδημίας μόνο ευοίωνα δεν είναι, συνειδητοποιεί πόσο μακριά βρισκόμαστε από την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής, άρα και την κανονικότητα λειτουργίας της αγοράς. Από κει και πέρα δεν μπορούμε παρά να ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή η οικονομία θα ανακάμψει. Αυτό, βέβαια, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων με κύριους την τελική διάρκεια της πανδημίας και τη δυνατότητα σοβαρής κρατικής στήριξης των βιώσιμων, ακόμα, επιχειρήσεων.
Όσο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ας μην θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ασφαλώς και μπορεί να κάνει πολλά, πέραν της κλασικής επικοινωνιακής καμπάνιας "στηρίξτε τους επαγγελματίες της πόλης μας". Σίγουρα μπορεί  να βοηθήσει και να απαλύνει τη σκληρότητα των καταστάσεων. Δεν μπορεί όμως όσο και αν το θέλει και όσο και να το απαιτήσουμε, να εξαφανίσει τον ιό, να αποζημιώσει την καταστροφή και να απομονώσει τους πολίτες της, από την παγκόσμια πραγματικότητα».