Φιλαρμονική δήμου Πετρούπολης: Ντύνοντας με νότες την καθημερινότητα

Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει μια παρέλαση, μια θρησκευτική λιτανεία, μια εκδήλωση του δήμου υπό τους ήχους μιας μουσικής μπάντας, κάποιων μουσικών που συντονισμένοι σε άρτιο σύνολο «ντύνουν» ηχητικά τις εξέχουσες κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι οι φιλαρμονικές ορχήστρες που για κάθε δήμο αποτελούν σημείο αναφοράς, αφού είναι πάντα παρούσες στις σημαντικές στιγμές του και επιπλέον είναι για τους δημότες μια ευκαιρία να μυηθούν στον υπέροχο κόσμο της μουσικής.

Ο δήμος Πετρούπολης δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει την Φιλαρμονική του που ήδη συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Η life επισκέφτηκε την Πετρούπολη, βρήκε την Φιλαρμονική του δήμου, συνάντησε τον μαέστρο της, αρχιμουσικό Δημήτρη Καμαριανάκη, και όλους τους μουσικούς-συντελεστές της και σας τους παρουσιάζει.

 

-κ. Καμαριανάκη, μιλήστε μας για την ιστορία της Φιλαρμονικής σας.

Η Φιλαρμονική του δήμου Πετρούπολης ξεκίνησε τη λειτουργία της περίπου πριν από 50 χρόνια. Μαζί με το Δημοτικό Ωδείο αποτελούν 2 πολύ σημαντικές δομές εκπαίδευσης και πολιτισμού και συμμετέχουν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του δήμου. Σήμερα λειτουργεί ως τμήμα της  Διεύθυνσης Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας, με υπεύθυνη Αντιδήμαρχο την κ. Χρυσάνθη Παχίδου.

-Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις στις οποίες συμμετέχετε;

Υπάρχει μία πληθώρα δράσεων του δήμου, όπως η Φιλαρμονική στις γειτονιές, η παγκόσμια ημέρα μουσικής, τα Χριστούγεννα στην πόλη, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας. Φυσικά συμμετέχουμε σε όλες τις εθνικές επετείους, σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε εορτασμούς ιερών ναών, εκδηλώσεις σχολείων, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης μας. Η Φιλαρμονική μας όμως έχει ξεφύγει και από τα στενά όρια της Πετρούπολης, αφού έχει εμφανιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδηλώσεις στη Νάξο, τη Λευκάδα. Το καλοκαίρι του 2006 έλαβε μέρος σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτιστικής συνάντησης νέων στη Σόφια, σε μία σύμπραξη μουσικών από τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία, προωθώντας την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό.

-Πόσα μέλη έχει η μπάντα;

Σήμερα η μπάντα αριθμεί περισσότερα από 135μέλη που από τα πρώτα μουσικά βήματα μέχρι τη συμμετοχή στον κορμό της μπάντας, έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ ρεπερτόριο συνθέσεων, από συμφωνικά έργα μέχρι σύγχρονες μουσικές φόρμες.

-Πόσο θεωρείτε ότι βοηθά τα παιδιά στις μέρες μας η συμμετοχή τους στη μπάντα;

Θα ξεκινήσω με το ότι έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως η μουσική διευρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Άρα η συμμετοχή τους στην μπάντα δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Πολλά από τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική είναι αριστούχοι μαθητές και σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία στις τριτοβάθμιες σχολές. Αξιοσημείωτη είναι η συνέχιση συμμετοχής τους στη Φιλαρμονική για μακρά περίοδο, κάτι που οδηγεί στη συνύπαρξη  διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, φανερώνοντας τόσο την αγάπη τους για τη μουσική όσο και τον σεβασμό τους στο σύνολο, μέσα στο οποίο που αναδείχθηκαν και καλλιεργήθηκαν ως μουσικοί. Φυσικά και οι ευκαιρίες συμμετοχής σε σημαντικές εκδηλώσει και δράσεις όπως στο Θέατρο Πέτρας στο Διεθνές Φεστιβάλ ή στο Μέγαρο Μουσικής αναβαθμίζουν τη μπάντα και λειτουργούν ως κίνητρο συμμετοχής.

 

-Τι οδήγησε στην αναβάθμισή της όλα αυτά τα χρόνια;

Οι  σπουδές των μελών στα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία εξέλιξης των μουσικών τους δεξιοτήτων και παράλληλης αναβάθμισης του επιπέδου της Φιλαρμονικής. Βέβαια σημαντική δουλεία γίνεται και στο μουσικό σχολείο Ιλίου καθώς όσα από τα μέλη μας φοίτησαν ή φοιτούν εκεί, έχουν αξιόλογη κατάρτιση και βοηθούν στην αναβάθμιση της μπάντας μας.

 

Λίγα λόγια για τον μαέστρο

Ο Δημήτρης Καμαριανάκης ξεκίνησε στην πρώτη γενιά σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Κοντραμπάσου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και στα Ανώτερα Θεωρητικά και Ενοργάνωση- Διεύθυνση πνευστών. Συμμετείχε ως σπουδαστής σε πολλές επιμορφωτικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας- Πολιτισμού δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τις ορχήστρες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, σε φεστιβάλ και περιοδείες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, με καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Λ.Καβάκος, η Α. Μπάλτσα, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Β. Παπαθανασίου και πολλούς ξένους, ερμηνεύοντας έργα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας. Είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του δήμου Πετρούπολης από το 2006.