Ο κ. Κρίτων Αρσένης εξελέγη βουλευτής στην «νέα» περιφέρεια της δυτικής Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της ΜΕΡΑΣ25. Ειδικότητά του είναι τα θέματα οικολογίας και γι’ αυτό όταν υπήρξε ευρωβουλευτής ψηφίστηκε το 2010 από τους 754 συναδέλφους του στην ευρωβουλή ως ο πρώτος καλύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας και τον Νοέμβριο του 2011 «καλύτερος ευρωβουλευτής στον τομέα της προστασίας των δασών».
Έχει επίσης βραβευθεί για την εκστρατεία «Αειφόρο Αιγαίο» και γενικά για τη δράση του σε θέματα αλιείας. Δεν είναι μόνο αυτά αλλά επιπλέον δράσεις του στο ευρωκοινοβούλιο αφορούσαν τη γεωργία και τα μεταλλαγμένα προϊόντα.
Συναντηθήκαμε γι’ αυτή τη συνέντευξη απέναντι από τη Βουλή, στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Την εμφάνισή του και το όλο στυλ δεν τα συναντάς σε άλλους βουλευτές. Με τα μακριά μαλλιά και το ντύσιμό του θυμίζει πιο πολύ μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης, παρά βουλευτή με την κλασική έννοια. Λιτός, σεμνός, δεν καπνίζει, δεν πίνει, τρέφεται υγιεινά, δηλώνει ιδεολόγος και δε διστάζει να υπερασπιστεί τις απόψεις του, έστω κι αν έχει δεχτεί επιθέσεις από άλλους συναδέλφους του, ιδιαίτερα για την αντίθεσή του στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
-Από ευρωβουλευτής, βουλευτής δυτικής Αθήνας. Πώς προέκυψε;
Το επεδίωξα. Αν και πολλοί με ρωτούσαν αν θα κατέβω στη Θεσσαλονίκη, επειδή είναι από εκεί η καταγωγή μου, όμως με εξίταραν τα πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, που αντιμετωπίζει η δυτική Αθήνα. Τελικά με επέλεξε ο λαός της και είναι τιμή μου να τους υπηρετώ.
-Είσαι vegan;
Κατά διαστήματα υπήρξα, όμως αυτή την περίοδο όχι. Επειδή έχω δυο μικρά παιδιά και θέλουν να φάνε κρέας, τρώω κι εγώ. Όμως τρώω μόνο βιολογικό, ελευθέρας βοσκής, μία φορά το μήνα ή σπανιότερα, ενώ αποφεύγω το κρέας από τις μεγάλες φάρμες με τις απαράδεκτες συνθήκες που μεταχειρίζονται τα ζώα.
-Έχω διαβάσει ότι καλλιεργείς τα δικά σου προϊόντα. Είναι αλήθεια;
Ναι, βεβαίως. Μάλιστα παράγω και λάδι και είμαστε σε διαδικασία να το εξάγουμε. Δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ, λόγω του γεμάτου προγράμματός μου, αλλά μου αρέσει πολύ και γι’ αυτό ένα σαββατοκύριακο κατέβηκα στην Κρήτη να μαζέψω τις ελιές.
-Το προφίλ σου μέχρι τώρα ταιριάζει περισσότερο με αυτό των Οικολόγων Πράσινων. Η παρουσία σου στο Ευρωκοινοβούλιο σημαδεύτηκε από παρεμβάσεις σου για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά έχει εκλεγεί ως ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και τώρα βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη ΜΕΡΑ25.
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, με συνεπήρε ένας πολιτικός τότε, που μίλησε για τη συμμετοχική δημοκρατία, ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και για την πράσινη οικονομία. Ήταν δύο θέσεις πρωτόγνωρες για το πολιτικό σύστημα. Είμαι ιδεολόγος, δεν μπορώ να κάνω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά οι δρόμοι μας χώρισαν, ήρθε το μνημόνιο και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές, όπως εκποίηση δημόσιας περιουσίας, κάτι που μου ήταν πολύ δύσκολο να δεχτώ. Στη συνέχεια βρέθηκα στο να είμαι ενεργός σε όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα, όπως στις Σκουριές και έπειτα συμμετείχα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πίστευα ότι είχα ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνω στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν εξελέγην (ήμουν αναπληρωματικός), όμως αυτό μπορεί να λειτούργησε και για καλό, γιατί έτσι είχα περισσότερο χρόνο (η δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εξοντωτική) να κάνω οικογένεια, κάτι που δεν θα κατάφερνα αν ήμουν εκεί. Με αυτή την έννοια, ήμουν τυχερός. Άρχισα να κάνω πράγματα που πάντα ήθελα, όπως να καλλιεργώ τη δική μου τροφή, να παράγω βιολογικά, να εγκαταστήσω φωτοβολταικά στο σπίτι μου και άλλα. Γνώρισα και τη γυναίκα μου στη γιορτή των σπόρων στο Πελίτι και κάναμε 2 πανέμορφα παιδάκια. Για ένα χρονικό διάστημα μετά έμεινα «άστεγος» πολιτικά, γιατί διαφώνησα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της μεταστροφής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αργότερα που δημιουργήθηκε η ΜΕΡΑ25, βρήκα έναν πολιτικό χώρο που με κάλυπτε, σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά.
-Είσαι κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης είσαι καταγγελτικός στο ότι η Ελλάδα προσδένεται «άρμα» των ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου στην περιοχή. Τι διαφορετικό προτείνεις;
Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι πολύπλοκο. Δείτε τι συμβαίνει τώρα με την Τουρκία. Οι εξορύξεις θα μας βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες. Καταρχάς από παλιά μαζί με την Κύπρο δώσαμε όλες τις περιοχές μας προς εξερεύνηση στις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου. Δεν νομίζω ότι το πετρέλαιο είναι το μέλλον αυτής της χώρας και ούτε είναι προς τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Τα έσοδα είναι ελάχιστα, μερικές δεκάδες εκατομμύρια μόνο.
-Τι εννοείς τα έσοδα είναι ελάχιστα; Πού πάνε τα χρήματα;
Τα χρήματα πάνε στις μεγάλες πολυεθνικές και μόνο το 5% του κέρδους πηγαίνει στη χώρα, εφόσον φυσικά η εταιρεία βγάλει όλα τα έξοδά της και μας πει τι κερδίζει. Αλλά ένα ατύχημα σε μια χώρα σαν τη δικιά μας που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό, θα μας κοστίσει πάνω από 5 δις σύμφωνα με διεθνή μελέτη. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και άλλη φορά και να έχουμε μείον και άλλα 5 δις. Τέλος, οι εξορύξεις μας είναι πάρα πολύ ακριβές, αφού γίνονται σε θάλασσα, σε 5 και 7 χιλιάδες μέτρα βάθος. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Και όλα τα μέτρα που θα έρθουν στην Ε.Ε. κατά του πετρελαίου, όπως υψηλή φορολογία, θα καταστήσουν ασύμφορες τις εξορύξεις. Είναι ανεύθυνο αυτό που γίνεται. Κάποιοι έχουν στήσει πολιτική καριέρα «πουλώντας» ελπίδα για τα πετρέλαια. Και μην ξεχνάμε ότι το κάνουν εξορύξεις και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Ήπειρο, στα Ζαγοροχώρια, στη Θεσπρωτία, δίπλα σε πηγές, χωρίς να σκέφτονται το περιβάλλον. Ένα άλλο είδος που απειλείται από τη δραστηριότητα αυτή είναι οι φάλαινες της Κρήτης.
-Υπάρχουν φάλαινες στην Κρήτη;
Βεβαίως και επειδή η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη έχει μεγάλο βάθος, υπάρχουν περίπου 200 φάλαινες εκεί. Κινούνται σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά γεννούν εκεί, στο σημείο που προορίζεται για να γίνουν οι εξορύξεις. Καταλαβαίνεις ότι για πολύ καιρό θα «βομβαρδίζουν» με τα σόναρ το σπίτι τους και κανείς δεν ξέρει αν θα επιβιώσουν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από όλο αυτό για την ποιότητα των υδάτων αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
-Ας μιλήσουμε για τους σπόρους. Οι πολυεθνικές έχουν σαν στόχο να ελέγξουν την πρωτογενή παραγωγή, παράγοντας μεταλλαγμένους σπόρους, δήθεν ανθεκτικούς, και πουλώντας τους στον παραγωγό, με αποτέλεσμα ο αγρότης να εξαρτάται από την πολυεθνική. Είχες ασχοληθεί με αυτό στο ευρωκοινοβούλιο και με ψήφισμα δεν επετράπη να κυκλοφορούν στην Ε.Ε.
Δυστυχώς, οι πολυεθνικές θέλουν να «πατεντάρουν» τη ζωή. Παίρνουν το προϊόν που είναι φτιαγμένο από τη φύση, αλλάζουν το dna του και το πατεντάρουν, βάζοντας την υπογραφή τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να ελέγξουν την τροφή μας. Ευτυχώς στην Ευρώπη δεν έχουν περάσει τα μεταλλαγμένα, με εξαίρεση ίσως την Ισπανία, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο δυστυχώς κυκλοφορούν. Εμείς έχουμε καταφέρει να μπορούν οι πολίτες να καλλιεργούν δικούς τους σπόρους και αγωνιζόμαστε να αποκρούσουμε τα νέα πατενταρισμένα προϊόντα των πολυεθνικών. Θα σας αναφέρω εδώ ένα περιστατικό που συνέβη στον Καναδά. Σε ένα χωράφι καλλιεργούσαν μεταλλαγμένο καλαμπόκι, δίπλα σε συμβατική καλλιέργεια καλαμποκιού. Επιμολύνθηκε το καλαμπόκι του συμβατικού καλλιεργητή από το μεταλλαγμένο της MONSANTO και η MONSANTO τον πήγε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να πληρώσει αποζημίωση. Αντί να δεχτεί ο ίδιος αποζημίωση που μολύνθηκε το καλαμπόκι του από το μεταλλαγμένο!
-Μιας και η εφημερίδα είναι της δυτικής Αθήνας, ας προχωρήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την περιοχή. Πρόσφατα καλέσατε τους βουλευτές της δυτικής Αθήνας να κάνετε ένα κοινό μέτωπο για τα προβλήματα της περιοχής. Υπήρξε ανταπόκριση;
Ήδη 3 βουλευτές εξέφρασαν τη διάθεση για συνεργασία και κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτό και σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν. Πάντως η μάχη συνεχίζεται. Τελευταία είχαμε μια επιτυχία σε συνεργασία με το «δυτικό μέτωπο». Καταφέραμε να αναγκάσουμε τον δήμαρχο Φυλής, τον κ Παππού να ανακοινώσει επιτέλους τις μελέτες που έκρυβε για 5 χρόνια στα συρτάρια του για τη ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών .
-Πώς το καταφέρατε αυτό;
Με καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και με επίκαιρη ερώτησή μου στον Υπουργό. Να ξέρετε ότι υπάρχουν πλέον ποινικές ευθύνες για όποιον αδρανεί, γιατί αυτή η ανεξέλεγκτη χωματερή στη Φυλή επιδρά αρνητικά στην υγεία των πολιτών της δυτικής Αθήνας και όλης της Αθήνας.
-Σχετικά με τη μονή Λαμίας; (Σ.Σ: Για όσους δεν το ξέρουν, η μονή Λαμίας, με «φιρμάνια» προηγούμενων αιώνων, διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι από το Ποικίλο όρος, φθάνοντας στο σημείο να διεκδικεί και από τον δήμο Περιστερίου και Πετρούπολης κατοικημένες περιοχές)
Είμαστε στο Εφετείο για τις υποθέσεις αυτές. Όταν λέμε μονή Λαμίας, μιλάμε για τον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαμίας. Διεκδικεί 7500 στρέμματα στο Ποικίλο Όρος και 250 στρέμματα σε Πετρούπολη και Περιστέρι κατοικήσιμα. Πιστεύω ότι δεν είναι ηθικά σωστό για μια μητρόπολη να διεκδικεί τα σπίτια των πολιτών, το δάσος, να διεκδικεί τα σχολεία. Αυτά τα θέματα θέσαμε (Σ.Σ: ο ίδιος με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Βαρουφάκη) και στον μητροπολίτη. Αυτός είπε ότι δεν θέλει να κινηθεί κατά των πολιτών, όμως η δίκη προχωράει.
-Έχεις εκλεχτεί βουλευτής χάρη στις ψήφους των κατοίκων της δυτικής Αθήνας και είσαι ο βουλευτής που κάνεις τις περισσότερες επερωτήσεις έως τώρα στη Βουλή. Θα συνεχίσω ρωτώντας σε και για δήμους που δεν έχουμε μιλήσει ως τώρα (η μονή Λαμίας αφορά τον δήμο Πετρούπολης και Περιστερίου). Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα στο Χαϊδάρι;
Έχω κάνει ερωτήσεις για όλα τα προβλήματα στο Χαϊδάρι, έχω συναντηθεί με τον δήμαρχο κ. Ντηνιακό όπως εξάλλου και με τους περισσότερους δημάρχους. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου, άλλη ήταν σχετικά με το στρατόπεδο Χαϊδαρίου και την παραχώρηση στους κατοίκους. Επίσης για το τουριστικό περίπτερο στη μονή Δαφνίου που είναι σημαντικό για τα έσοδα του δήμου και γενικά για τα οικονομικά προβλήματα του δήμου Χαϊδαρίου. Γενικότερα υπάρχει μια καλή συνεργασία με τον δήμαρχο και μαζί μπορούμε νομίζω να διεκδικήσουμε και άλλα πολλά.
-Στον δήμο Ιλίου, ποια προβλήματα υπάρχουν;
Είχα πρόσφατα συνάντηση με τον δήμαρχο Ιλίου, τον κ. Ζενέτο. Συζητήσαμε πάρα πολλά ζητήματα που θα δείτε άμεσα να προχωράνε. Ιδιαίτερα για το πάρκο Τρίτση και το στρατόπεδο που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους αλλά συνορεύει με το Ίλιον. Είναι σημαντικό να αποδοθούν οι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται στους δήμους, να γίνουν χώροι πρασίνου και δραστηριοτήτων. Αλλά μια και φτάσαμε στον δήμο Αγίων Αναργύρων, θέλω να σας πω ότι έχω ασχοληθεί με το αμαξοστάσιο. «Ανάγκασα» και τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε δέσμευση ότι θα το αποδώσει στην τοπική κοινωνία.
-Ας πάμε σε έναν άλλο μεγάλο δήμο, τον δήμο Αιγάλεω.
Και το Αιγάλεω έχει πολλά προβλήματα. Ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκα είναι οι σχολικές υποδομές, που έχουν καταρρεύσει, σχολεία που συστεγάζονται σε προβληματικά κτίρια, έλλειψη αιθουσών, γενικά μια εικόνα χάους. Και, όπως και στην Πετρούπολη για το ίδιο θέμα, είχα τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα προχωρήσει στην αποδέσμευση περισσότερων χρημάτων για τα σχολεία και για τους 2 δήμους.
Επίσης να τονίσω ότι αν εξαιρέσεις τον δήμο Περιστερίου και Αιγάλεω που εξυπηρετούνται από το ΜΕΤΡΟ, η δυτική Αθήνα έχει μεγάλο πρόβλημα με τη συγκοινωνία. Μίλησα λοιπόν με τον Υπουργό συγκοινωνιών και του ζήτησα να πάμε μαζί στον ΟΑΣΑ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μου απάντησε ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα μιας και ο ΟΑΣΑ είναι το πρόβλημα.
-Σε προηγούμενο τεύχος η εφημερίδα μας έκανε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για το πάρκο Τρίτση και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια. Η νέα κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, υποσχέθηκε ότι το πάρκο θα αποδοθεί στους δήμους και στην Περιφέρεια. Ποια είναι η άποψή σου;
Κάτι πάρα πολύ σημαντικό πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δημοπράτηση έργων, είναι η στεγανότητα των λιμνών. Υπάρχει επίσης πρόβλημα στη διαθεσιμότητα του νερού. Δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά στις λίμνες. Είναι σαν να έχουμε έναν τρύπιο κουβά, τον οποίο συνέχεια πρέπει να γεμίζουμε. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να στεγανοποιηθούν οι λίμνες και μετά να δούμε τι άλλο νερό χρειαζόμαστε.
-Πώς γίνεται η λίμνη να χάνει νερό;
Να πούμε ότι αυτές οι λίμνες είναι τεχνητές και από την κατασκευή τους έχουν τεχνικά λάθη. Η μεμβράνη στεγανοποίησης σε κάποια σημεία έχει διαλυθεί εντελώς. Υπάρχει και η ιδέα βέβαια του δημάρχου Ιλίου, αφού γίνει στεγανοποίηση, να μεταφερθεί νερό από τις 2 ενεργές γεωτρήσεις που υπάρχουν στο πάρκο. Είναι μια πολύ καλή ιδέα. Εγώ προσωπικά θα στηρίξω μια τέτοια πρωτοβουλία. Το πάρκο Τρίτση είναι ένα εξαιρετικό πάρκο, απ’ τα καλύτερα πάρκα της Αθήνας. Εγώ το επισκέπτομαι συχνά και καλώ και όλους να το επισκεφτούν.
-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.