Η διοίκηση στον καιρό της πανδημίας, οι οικονομικές δυσκολίες, το πράσινο στοίχημα, η «ανοιχτή» πληγή του ΧΥΤΑ αλλά και οι διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας και η δικαίωση…
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Ο Στέφανος Βλάχος ο δήμαρχος της Πετρούπολης οραματίζεται μια νέα εποχή για την πόλη του. Ο ίδιος γιατρός στο επάγγελμα και συγκεκριμένα καρδιολόγος θέλει να δώσει στην Πετρούπολη την αίγλη που της αναλογεί και να την κάνει να «αναπνέει» βαθιά για πολλά χρόνια.
Μιλάει στη Life εφ’ όλης της ύλης. Για τη διακυβέρνηση εν μέσω covid-19, για την ανάγκη δημοτικής στέγης, για την ανοιχτή πληγή, όπως χαρακτηρίζει το ΧΥΤΑ, για το στοίχημα πρασίνου και ανακύκλωσης μα και για τους πολίτες της πόλης. Αναφέρεται και στο αγκάθι δεκαετιών που δεν είναι άλλο από τις διεκδικήσεις της μονής Λαμίας στις εκτάσεις της πόλης. Ένας αγώνας που κερδίζεται –έως τώρα- στις δικαστικές αίθουσες.
Κρατάμε την ανθρώπινη πλευρά, αυτή που ο δήμαρχος θέλει να επαναλάβει την πρωτοβουλία που είχε πάρει κατά την προηγούμενη θητεία του, την δωρεάν καρδιακή εξέταση που έκανε ο ίδιος στα παιδιά της πόλης. Covid-19 επιτρέποντος θα είναι μια πολύ όμορφη και ανθρώπινη κίνηση όταν γίνει ξανά. Η καρδιά του Στέφανου Βλάχου χτυπά δυνατά για την αγαπημένη του Πετρούπολη.
Μια θητεία στη σκιά του covid-19, επιπρόσθετες δυσκολίες στην διοίκηση, ποια είναι η καθημερινότητα;
«Το μεγαλύτερο μέρος έως τώρα της διοίκησης μας ουσιαστικά συμβαδίζει με την πανδημία και σίγουρα το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην λειτουργία μας και σε ότι αφορά την εκτέλεση του έργου μας. Μέλημα μας πρώτιστο είναι μπορέσουμε να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας αλλά και των εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας (όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά συνεργεία κλπ)
Παράλληλα προσπαθούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Τρίτση, η Πετρούπολη έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά τα έργα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας. Δεν διαθέτουμε καν ιδιόκτητο δημαρχείο. Οι υπηρεσίες μας είναι διεσπαρμένες . Όλα αυτά στο μέσο της πανδημίας συνθέτουν έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Μέχρι στιγμής ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της εποχής».
Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνετε κατά του covid-19;
«Η προσπάθειά μας συγκλίνει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες από την πανδημία και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διενεργούμε rapid tests σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους κατοίκους της Πετρούπολης, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στην πόλη.
Παράλληλα πήραμε μια απόφαση για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί κυρίως για τα καταστήματα εστίασης να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη την περίοδο που ήταν κλειστά ,
Επιπλέον «τρέχουμε» και ένα δίκτυο προστασίας για ευπαθείς ομάδες των συνδημοτών μας. Υπάρχει μια υπηρεσία στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής όπου επιλαμβάνεται των ανθρώπων που ζουν στο όριο (αλλά και από αυτό) της φτώχειας. Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ για εσάς! Κανείς δεν είναι μόνος σ’ αυτή την κρίση…» η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στην δημιουργία μιας νέας «Δομής Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής φροντίδας και Αλληλεγγύης».
Παράλληλα «τρέξαμε» δύο ακόμη νέες Υπηρεσίες μέριμνας για τους πολίτες, την «Γραμμή ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους ιατρούς του Δήμου» και την «Γραμμή Ψυχοκοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης».
Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος πραγματοποιούσε με εντατικούς ρυθμούς και σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού».
Τα έργα υποδομής που έχετε θέσει στόχο να υλοποιήσετε ποια είναι;
«Η Πετρούπολη είναι μια σύγχρονη αστική πόλη που έχει ένα πλεονέκτημα που ταυτοχρόνως είναι και μειονέκτημα. Είναι μια πόλη αμιγούς κατοικίας. Από την μία είναι πλεονέκτημα γιατί ο κόσμος την διαλέγει για να ζει. Είναι μια πόλη να ζεις. Από την άλλη δεν υπάρχουν επιχειρήσεις πολλές και καταστήματα με αποτέλεσμα τα έσοδα του δήμου να είναι λιγοστά σε σχέση με τους γειτονικούς δήμους. Αυτό έχει συνέπεια στα οικονομικά του δήμου μας. Γιατί ο κόσμος απαιτεί -και καλά κάνει και απαιτεί- αλλά από την άλλη μεριά όταν δεν έχεις έσοδα δεν μπορείς να προσφέρεις κιόλας. Δεν μπορείς να δίνεις από αυτά που δεν έχεις. Από την άλλη οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες την σημερινή εποχή
Χρειαζόμαστε επειγόντως μια δημοτική στέγη για καλύτερη διοίκηση αλλά και για εξοικονόμηση πόρων, κοιτάμε να ολοκληρωθούν τα έργα στο εθνικό στάδιο στην Αγία Τριάδα και να βελτιώσουμε τις υποδομές στους αθλητικούς χώρους όπως και τους κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν αυτή την στιγμή (παιδικές χαρές, πλατείες). Για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο σε καλαίσθητες, σύγχρονες και χρηστικές εγκαταστάσεις».
Ποιοι είναι οι άξονες της κοινωνικής πολιτικής σας
«Ο Κορωνοϊός μας πήγε πίσω γιατί ετοιμαζόμασταν για πολλές δράσεις σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική. Είχαμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε προγράμματα προληπτικής ιατρικής, προγράμματα συνταγογράφησης αλλά και προγράμματα για τους απόρους. Μια ανθρωποκεντρική πολιτική με γνώμονα την υγεία και την ευημερία των πολιτών.
Στην προηγούμενη μου θητεία έκανα ένα πρόγραμμα ελέγχου καρδιολογικού, είχα εξετάσει τουλάχιστον 1500 παιδιά και σκόπευα να το επιχειρήσω ξανά αυτό το πρόγραμμα.
Μάλιστα από αυτή την δράση σωθεί αρκετά παιδιά και αυτό μου έχει μείνει μέσα στην συνείδηση μου ως μια σημαντική προσφορά σε αυτόν τον τόπο.
Αυτή την στιγμή «τρέχει» μια υπηρεσία στο δήμο μας «Είμαστε εδώ για εσάς» όπου οι άνθρωποι της κοινωνικής υπηρεσίας παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε παρόντες να βοηθήσουμε αυτούς που πάσχουν, αυτούς που είναι σε ανάγκη και κυρίως τους πιο αδύναμους».
Το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, ποια είναι τα σχέδια σας γι’ αυτό;
«Εμείς θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση στο θέατρο Πέτρας, επιθυμούμε να το βελτιώσουμε την εμφάνιση του γενικά να αναδιαμορφώσουμε την είσοδο και κάποιους χώρους. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος ούτως ώστε να υπάρχει μια τέτοια διαδικασία. Από το θέατρο Πέτρας έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες. Εμείς θα το λειτουργήσουμε φέτος το θέατρο Πέτρας τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας κατά του covid-19.Το θέατρο Πέτρας είναι μια γωνιά Πολιτισμού σε μια περιοχή η οποία είναι παραμελημένη απ’ όλους τους κυβερνώντες».
Το πράσινο είναι ένα στοίχημα για τον δήμο
«Η Πετρούπολη είναι ένας δήμος ο οποίος διαθέτει μεγάλο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εκτός από το αστικό πράσινο πρέπει να διαφυλάξουμε και το περιαστικό πράσινο είναι μια ανάσα ζωής. Είναι ένας πνεύμονας ζωής όχι μόνο για την Πετρούπολη αλλά για την Αττική ολόκληρη. Το πράσινο είναι προτεραιότητα όπως και οι πλατείες. Στην προηγούμενη θητεία μου είχα κατορθώσει να κατοχυρώσω ελεύθερους χώρους πάρα πολλά στρέμματα. Επί θητείας μου έγινε η κεντρική πλατεία, διαμορφώσαμε την στρογγυλή πλατεία, φτιάξαμε την πλατεία κάτω από το Άπολις. Τώρα θέλουμε να ανακαινίσουμε αυτές τις πλατείες, όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι να τους κατοχυρώσουμε και βέβαια να εμπλουτίσουμε το υπάρχον πράσινο της πόλης».
Η ανακύκλωση είναι μια μεγάλη πρόκληση
«Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο έχει σχέση με το μέλλον όχι μόνο της πόλης μας αλλά και το μέλλον και της δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρης του λεκανοπεδίου. Πρέπει να αποκτήσουμε μια καινούργια κουλτούρα στο θέμα των απορριμμάτων. Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στον τομέα της ανακύκλωσης. Άλλωστε είμαστε από τους πρώτους δήμους που έβαλαν μπλε κάδους. Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει κομμάτι Παιδείας και νοοτροπίας όλων μας. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε για τα παιδιά μας».
Η χωματερή (ΧΥΤΑ) είναι μια ανοιχτή πληγή και για την Πετρούπολη; Την επηρεάζει;
«Η χωματερή είναι μια ανοιχτή πληγή για την Πετρούπολη αλλά και για όλη την δυτική Αθήνα. Το καλοκαίρι εμείς βιώνουμε τις «οσμές», δηλαδή έντονη δυσοσμία από την καύση των απορριμμάτων.
Αυτή τη στιγμή μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις μας, μας διαβεβαίωσαν πως φέτος δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό το οποίο κάθε καλοκαίρι μας επιβαρύνει.
Με την ανοχή όλων των διοικήσεων της περιφέρεια ς η χωματερή επεκτεινόταν και κάποια στιγμή σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα λατομεία που είναι γύρω-γύρω από την πόλη. Αυτή η πρόταση για την ώρα έχει αποσυρθεί από το τραπέζι και ελπίζω να μην επανέλθει ποτέ ξανά.
Για το πώς την επηρεάζει την πόλη σας εξήγησα και τονίζω πως η χωματερή (ΧΥΤΑ) της Φυλής απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Πετρούπολης. Επί σειρά ετών στην χωματερή αυτή συλλέγονται τα απορρίμματα όλης της Αττικής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μακροχρόνια έλλειψη περιφερειακού αλλά και κρατικού σχεδιασμού, σωρεύει μεγάλο πλήθος αρνητικών συνεπειών τόσο για τους κατοίκους της Πετρούπολης όσο και για την Δυτική Αθήνα γενικότερα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά συμφέροντα από αυτή την κατάσταση τα οποία είναι σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στην δυτική Αθήνα».
Δικαιωθήκατε στο εφετείο στην υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας…
«Η ατολμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από όλες τις κυβερνήσεις στο να ξεκαθαρίσουνε τις δημόσιες από τις ιδιωτικές περιουσίες. Με μία νομοθετική ρύθμιση όλο αυτό το θα είχε τερματίσει αντί να σερνόμαστε επί δεκαετίες στις δικαστικές αίθουσες. Τον Οκτώβριο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2021, το Διοικητικό εφετείο εξέδωσε δύο αποφάσεις σταθμούς για την προστασία του περιαστικού πρασίνου, όπου δικαιώνεται ο Δήμος Πετρούπολης έναντι των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας. Αν και οι νίκες αυτές δεν ανήκουν σε πρόσωπα, νιώθω πολύ τυχερός που επιτεύχθηκαν επί των ημερών μου, καθώς αποτελούν μια συνέχεια των προηγούμενων τριών ανατροπών δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είχαν επιτευχθεί κατά την προηγούμενη θητεία μου ως Δήμαρχος Πετρούπολης το 2004».