O Πολιτισμός στο Χαϊδάρι, ανοίγει ορίζοντες. Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Της Ελένης Χρήστου

 

Ο Πολιτισμός για να ανοίξει ορίζοντες, χρειάζεται μάχιμους υποστηρικτές, που να αφουγκράζονται τις ανάγκες  της κάθε εποχής. Στις ημέρες μας, που η υποκουλτούρα είναι η εύκολη λύση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, ο Χαϊδαριώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης, έχει όραμα και μάχεται για την Πολιτιστική αναβάθμιση του Χαϊδαρίου.

Όπως έλεγε και ο  Franz Kafka: «Τα μυαλά είναι όπως τα αλεξίπτωτα. Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά...»

 

Θέλετε να μας συστηθείτε για τους αναγνώστες μας. Ξεκινήσατε στη Δραματική  Σχολή  Αθηνών του Γ.Θεοδοσιάδη, με δασκάλους όπως τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Τίτο Βανδή και σήμερα σας βρίσκουμε, στην θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού στο Χαϊδάρι. Ποιους θεωρείτε βασικούς σταθμούς σε αυτήν την πορεία;

Είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Λοιπόν, εγώ είμαι ο Μάνος Πετούσης, έχω τελειώσει  όπως προείπατε τη Δραματική Σχολή  Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Είχα την τύχη να έχω δασκάλους, πολύ μεγάλα ονόματα, μεγάλους θεατράνθρωπους στον χώρο της υποκριτικής και όχι μόνο. Έχω δουλέψει πολύ στην ζωή μου στον χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας. Νομίζω ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην καριέρα μου, ήταν η συνάντηση μου με  την Αντιγόνη Βαλάκου. Η σχέση μου με την Αντιγόνη  ήταν εκτός από επαγγελματική, συναδελφική και φιλική. Είχα την τύχη να ζήσω δίπλα της και να γαλουχηθώ μέσα από δικά της λόγια για το θέατρο , την αγάπη της, τη θεατρικότητά της.

Ο δεύτερος σταθμός ήταν η γνωριμία μου με τον αείμνηστο Τίτο Βανδή. Ένας από τους σπουδαιότερους θεατρανθρώπους, με μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό.  Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Τον είχα στο δεύτερο έτος της σχολής δάσκαλο και η φιλία και η σχέση μας, συνέχισε μέχρι που έφυγε από τη ζωή.  

Μου έδωσε τα φώτα του και τις γνώσεις του που και σήμερα αν ζούσε ο Τίτος, νομίζω θα μάθαινα ακόμη από αυτόν. Επίσης δεν θα παραλείψω έναν από τους κορυφαίους θεατρανθρώπους και σκηνοθέτες, που τον είχα και δάσκαλο στο τρίτος έτος τον Γιώργο Θεοδοσιάδη.

 

 

O Πολιτισμός στο Χαϊδάρι, έχει ελπίδες;

Νομίζω ότι θέλει πολλή δουλειά και χρόνο για να μπορέσεις να καταφέρεις να δημιουργήσεις μια κοιτίδα πολιτισμού, έτσι όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου. Σαφώς και πιστεύω πρέπει να κρατάμε ζωντανά στη μνήμη μας τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την παράδοση, τη λαογραφία, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Το θέμα είναι όμως να δημιουργηθούν οι πυλώνες, ώστε να φέρουμε και ένα άλλο κομμάτι του πολιτισμού. Γιατί πολιτισμός είναι και οι σύλλογοι από την περιφέρεια αλλά και η όπερα, ο κινηματογράφος, τα έργα τέχνης. Νομίζω φέτος το Χαϊδάρι είχε την πρωτοπορία, παρόλο που οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες να κάνει αυτό το μικρό άνοιγμα. Μικρό φέτος, καθώς περιοριστήκαμε για τα σπουδαιότερα, αφού δυστυχώς η κατάσταση με τον Covid, το απαγόρευε.

Φέτος για πρώτη φορά το Χαϊδάρι, στην καρδιά του, στη Μονή Δαφνίου, έγιναν παραστάσεις από το Μέγαρο Μουσικής,από τη Λυρική Σκηνή, από το Εθνικό Θέατρο, από την ΕΡΤ. Είχαμε την τύχη να έχουμε για πρώτη φορά τη μεγάλη Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια υπέροχη μουσική βραδιά που  μας χάρισε. Επιμένω, τονίζω, και με ενδιαφέρει αυτό: το πρώτη φορά .Γι’ αυτο και ψάχνω εδώ και έναν χρόνο που βρίσκομαι στη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού να καταφέρω να φέρω στην πόλη πράγματα, που για κάποιο λόγο δεν είχαν καταφέρει να έρθουν. Δεν με ενδιαφέρει ο λόγος, δεν έχει και σημασία. Θέλω να δώσω την ευκαιρία στους Χαϊδαριώτες, αυτούς που πολύ πιθανόν δεν έχουν τον τρόπο να πάνε σε αυτούς τους χώρους, να φέρω τους χώρους αυτούς, στο Χαϊδάρι. Χαίρομαι γιατί όλοι αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου. Το κυριότερο από όλα είναι ότι δώσαμε μια υπόσχεση και ήδη έχουμε κλείσει για το επόμενο καλοκαίρι, καιρού επιτρέποντος  και θεού θέλοντος να κάνουμε ίσως ένα από τα ομορφότερα Φεστιβάλ που έχουνε γίνει στην Δυτική Αθήνα. Ήδη έχουμε κλείσει και μπορώ να σας τα πω, με την ΕΡΤ θα κάνουμε ένα τεράστιο Φεστιβάλ. Επίσης με το Ίδρυμα Τζίνα Μπαχάουερ θα συνεργαστούμε. Έχω την τύχη να έχω μια άριστη σχέση  με τον Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Καράμπελα Σγούρδα.

Του χρόνου όμως το ανακοινώνω τώρα θα γίνει ένα τεράστιο Φεστιβάλ για Νέους Καλλιτέχνες  που ασχολούνται με την κλασσική μουσική. Θα γίνεται ένα στην Κέρκυρα και ένα στο Χαϊδάρι μας. Νομίζω και με τη βοήθεια των ανθρώπων της Διοίκησης και τη βοήθεια του Δημάρχου, Βαγγέλη Ντηνιακού, που μέχρι τώρα οφείλω να ομολογήσω την έχω, νομίζω θα τα καταφέρω. Τελειώνοντας τη θητεία μου, στα τέσσερα χρόνια, θέλω να έχω αφήσει, έστω ένα μικρό λιθαράκι στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

 

Τι σημαίνει για εσάς, πολιτισμός;

Ο Πολιτισμός, δεν είναι μόνο μια  παράσταση θεατρική, μια μουσική συναυλία ή μια έκθεση ζωγραφικής. Πολιτισμός είναι και αυτό που ζούμε κάθε ημέρα, ο τρόπος που θα μιλήσω στον συνάνθρωπο μου, πώς θα συμπεριφερθώ στην πόλη που ζω. Εάν θα ρίξω ένα σκουπίδι κάτω, εάν θα προσέξω να μην παρκάρω, πάνω σε ένα πεζοδρόμιο. Όλα αυτά λοιπόν σε συνάρτηση με ό,τι προείπαμε για όλες τις παραστατικές τέχνες, έρχονται και συγκλίνουν για να δημιουργηθεί αυτή η λέξη που λέγεται πολιτισμός. Πολιτισμός είναι πόσο θα σεβαστείς την  προσωπικότητα του άλλου, τα θέλω του χωρίς να μπαίνεις σε  άλλες διαδικασίες. Όλα αυτά λοιπόν είναι πολιτισμός, που για εμένα είναι κορωνίδα στη ζωή μου ,στον τρόπο που συμπεριφέρομαι, στον Δήμο που βρίσκομαι, σε κάθε δουλειά, στην ευρύτερη πορεία μου.

 

Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ποιο είναι το όραμα σας; Θέλετε να μας πείτε τους βασικούς άξονες της  πολιτιστικής στρατηγικής του Δήμου;

Νομίζω τα είπαμε λίγο και πριν .Ήδη θα ξεκινήσουμε από τώρα να μπορέσουμε να φέρουμε στο Χαϊδάρι θεσμούς και κάποιες συνεργασίες ,αλλά σκοπός είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε και δομές. Όταν λέω δομές, που να έχουν ουσία, όπως είναι π.χ. μια Δραματική Σχολή, όχι με τη στενή έννοιά της που θα βγάζει επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μια Δραματική Σχολή που και ένας άνθρωπος που θέλει ερασιτεχνικά να ασχοληθεί με το θέατρο, τη μουσική να έχει και τη δυνατότητα να μάθει. Βέβαια και κάτι άλλο που δεν ξέρω εάν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, είναι τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά. Οι ενήλικες έχουν και αυτοί αναζητήσεις, όχι μόνο τα παιδιά. Είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους, τις γνώσεις τους, να απασχοληθούν, μην τους ξεχνάμε.  Με τα 30 τμήματα που θα βγάλουμε στον αέρα τώρα αυτές τις ημέρες που μιλάμε, νομίζω ότι θα κλείσει ένας δημιουργικός κύκλος. Ισότιμη ευκαιρία για όλες τις ηλικίες και σε όλους τους Χαϊδαριώτες από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους. Οι δράσεις που θα ξεκινήσουμε, δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς να βρει αυτό που του ταιριάζει, διευρύνοντας τον ορίζοντα, τις γνώσεις του και γιατί όχι απλά για να περάσει και καλά! Ετοιμάζουμε και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχω μιλήσει και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που είναι στο πλευρό μας. Θα συνδράμει και αυτός.

 

Εάν σας ζήταγα να προσδιορίσετε, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος των σπουδών και της ευρύτερης μέχρι σήμερα εργασιακής πορείας σας; Η πολιτική πώς έρχεται να συγκεραστεί με όλα αυτά;

Να ξεκαθαρίσω καταρχάς δεν είμαι πολιτικός με την έννοια του πολιτικού που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος, ένας Χαϊδαριώτης, που ασχολήθηκα με τα κοινά εξαιτίας του Βαγγέλη Ντηνιακού. Δεν έχω πολιτική σκέψη, δεν θα μπω σε μια διαδικασία να σκεφθώ πολιτικά, τι είναι καλό ή όχι καλό. Εγώ πηγαίνω με τη ψυχή, με την καρδιά, έτσι έχω μάθει στην ζωή μου. Δεν μπορώ τώρα στην ηλικία που βρίσκομαι, γιατί δεν είμαι και μικρό παιδί, να αλλάξω. Άρα πορεύομαι βάση της αγάπης γι’ αυτο που κάνω, πρώτα και πάνω από όλα. Θέλω να καταφέρω από τη στιγμή που ξεκίνησα αυτήν την ιστορία, να δημιουργήσω. Πριν τίποτα δεν υπήρχε που να με κρατήσει στο Χαϊδάρι. Θυμάμαι, στο παρελθόν, ως δημότης πάντα, να θέλω να φεύγω, γιατί δεν είχε τίποτα να με κρατήσει. Άρα προσπαθώ να βρω τρόπους που να αρέσει σε εμένα αυτό που συμβαίνει εδώ και κατ’ επέκταση οι πιθανότητες να αρέσει σε ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών να πολλαπλασιάζονται. Θέλω να προσελκύσουμε και κοινό που δεν ζουν στα όρια του Χαϊδαρίου. Είναι κάτι που το μαθαίνουμε στο θέατρο. Εάν η παράσταση που κάνεις σου αρέσει και περνάς καλά σε αυτή, αυτό φαίνεται και εκπέμπεται στον κόσμο, αλληλοεπιδρώντας.

 

Ο πολιτισμός στην Covid  και μεταCovid εποχή, για τον Δήμο Χαϊδαρίου. Μπορείτε  να μας πείτε τα σχέδια σας, κάποιες συνέργιες που είστε περήφανος για αυτές; Τι έχουμε να περιμένουμε;

Ο Πολιτισμός στο Χαϊδάρι. Δυστυχώς είχα την ατυχία να βρίσκομαι στην θέση Αντιδημάρχου Πολιτισμού, μια εποχή που δεν μπορώ να κάνω σπουδαία πράγματα. Παρόλα αυτά όμως νομίζω ότι ήδη έχουμε κάνει αρκετές εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Σαφώς στις μέρες μας, δεν έχεις την ευχέρεια να ανοιχτείς πολύ. Με συνέπεια το έργο σου, δεν μπορεί να φανεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως ήδη ετοιμάζουμε και έχω έρθει σε συνεννόηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου, να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε άλλα κομμάτια όπως είναι το video, η κινηματογράφηση, το διαδίκτυο. Ήδη ετοιμάζουμε διάφορα θέματα που θα βγουν στο διαδίκτυο με ήθη, έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα κάθε ημέρα στύβω το κεφάλι μου, τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μπορέσει να δοθεί στον κόσμο του Χαϊδαρίου, έστω και διαδικτυακά κάτι, για να χαλαρώσει όποια ώρα της ημέρας θα βρει τον χρόνο.

 

Έχετε θέσει κάποιες άμεσες προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού;

Άμεση προτεραιότητά μου, είναι να αρχίσει να μαθαίνεται ο πλούτος της πόλης στην υπόλοιπη Ελλάδα και το δεύτερο είναι να καταφέρουμε να φέρουμε στην πόλη θεσμούς, όπως προείπαμε. Καταρχήν λειτουργούμε με βάση την εξωστρέφεια, έχω ήδη συμφωνήσει και με το καλό θα έρθουν εκθέσεις. Θα έρθει το Σπίτι των Σκιών, μια υπέροχη έκθεση που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Ο φίλος μου, ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης που την έχει στην Ξάνθη, μετά θα μας την μεταφέρει εδώ. Με την αδελφοποίηση που ετοιμάζουμε με το Καστελόριζο, θα έρθουν πολύ σημαντικά πράγματα, όπως το Μουσείο Γρίφων. Ήδη το έχουμε ανακοινώσει, ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται ένα τέτοιο μουσείο και το κάνει ένας από τους πέντε σπουδαιότερους κατασκευαστές  Μάλιστα είναι Έλληνας, ένας Καστελοριζιώτης. Αρχίζουμε να χτίζουμε, να δημιουργούμε αυτό που λέμε πολιτισμό-παιδεία. Αλληλένδετοι είναι αυτοί οι δυο χώροι, το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Το 2021 η γειτονική Ελευσίνα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έχετε σκεφθεί να δρομολογήσετε  κάποια διάδραση μεταξύ του Χαϊδαρίου και της Ελευσίνας;

Ήδη έχουμε κάνει μια πρόταση για την Ελευσίνα, βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή, σε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά εάν και εφόσον τα καταφέρει η Ελευσίνα να κάνει όλες αυτές τις δράσεις.

Από ό,τι έχω μάθει μεταφέρετε, για έναν χρόνο μετά αλλά σίγουρα θα αξιοποιηθούν πάρα πολλοί χώροι του Χαϊδαρίου, όπως είναι ο Διομήδειος Κήπος η Ιερά Οδός. Με την επιτροπή της Ελευσίνας 2021 είμαστε σχεδόν έτοιμοι, να οριστικοποιήσουμε ότι είναι να γίνει σαν διάδραση.