ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Περιστέρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Περιστέρι

 

Επιμέλεια: Γιούλη Ηλιοπούλου

 

Οι «δεύτερες ευκαιρίες» είναι συνήθως οι πιο σημαντικές. Ξανακάνουμε το βήμα, ξαναμπαίνουμε στη δράση, ξαναπροσπαθούμε για τον στόχο. Και ίσως οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πιο ελπιδοφόρες και πιο επιτυχείς.

Όταν μάλιστα μιλάμε για δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και την παιδεία, τότε ο σκοπός φαντάζει ακόμα σημαντικότερος. Υπάρχει ένας θεσμός που επιτρέπει σε εκείνους που για οποιονδήποτε λόγο σταμάτησαν πριν το τέλος τη σχολική τους εκπαίδευση, αλλά επιθυμούν να τη συνεχίσουν και να τη διεκπεραιώσουν. Αυτό είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ας το γνωρίσουμε, κατανοώντας μέσα από την παρουσίαση αυτή το εξαιρετικά σημαντικό του έργο.

Σε αυτό αρωγός μας θα είναι η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου, κ. Αναστασία Τσαούση, με την οποία είχαμε τη χαρά να επικοινωνήσουμε, ώστε να μας κατατοπίσει σε κάθε μας απορία.

Τι είναι τα Σ.Δ.Ε.;

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί δύο σχολικά έτη. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.2525/1997). Ο θεσμός αποτελεί πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Γιατί θεωρείται το Σ.Δ.Ε. Περιστερίου ένα ιστορικό σχολείο;

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου είναι το πρώτο σχολείο του είδους του που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το έτος 2000.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας;

  • η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω.
  • η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη.
  • η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων.

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα σπουδών των Σ.Δ.Ε.;

Το πρόγραμμα σπουδών των ΣΔΕ είναι ανοικτό και ευέλικτο. Λαμβάνει υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι εμπειρίες των εκπαιδευομένων από τον περίγυρό τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο αξιοποιείται στη μαθησιακή διαδικασία. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί δύο σχολικά έτη, τα οποία διακρίνονται σε δύο εννεάμηνες περιόδους. Το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 25 ώρες (20 ώρες γραμματισμοί, 2 ώρες συμβουλευτικές υπηρεσίες και 3 ώρες σχέδια δράσης με ποικίλη θεματολογία).

 

Τι είναι οι γραμματισμοί;

Οι γραμματισμοί είναι ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα που στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.). Οι γραμματισμοί αποτελούν τον κορμό του προγράμματος ως εξής:

  1. Ελληνική Γλώσσα (3 ώρες εβδομαδιαίως)
  2. Μαθηματικά (3 ώρες εβδομαδιαίως)
  3. Πληροφορική (3 ώρες εβδομαδιαίως)
  4. Αγγλικά (3 ώρες εβδομαδιαίως)
  5. Κοινωνική Εκπαίδευση (3 ώρες εβδομαδιαίως)
  6. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (2 ώρες εβδομαδιαίως)
  7. Στοιχεία Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών (2 ώρες εβδομαδιαίως)
  8. Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή (1 ώρα εβδομαδιαίως)

 

Πώς συμπληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από Συμβουλευτική Προσανατολισμού σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και Συμβουλευτική Ψυχολογία για την καλύτερη υποστήριξη των εκπαιδευομένων σε ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιεί το σχολείο μας σε χώρους πολιτισμού όπως μουσεία, εκθέσεις βιβλίου, κ.ά, καθώς και οι εξωδιδακτικές δράσεις που διοργανώνονται στον χώρο του σχολείου (πχ ομιλίες, παρουσιάσεις, κλπ)

 

Και μετά το Σ.Δ.Ε. τι;

Οι απόφοιτοι του σχολείου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο. Αρκετοί προχωρούν και στο Πανεπιστήμιο!

 

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι;

Η διεύθυνση του σχολείου είναι Κύπρου και Ψαρών 28, Περιστέρι (300 μέτρα από σταθμό μετρό «Άγιος Αντώνιος»).

Πληροφορίες και εγγραφές: Δευτέρα - Παρασκευή 5:00 – 9:00 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5319749