Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλες τις κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
O ορισμός της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές (π.χ. ψυχολογική/λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική βία), οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την ιστορικά επικρατούσα αντίληψη περί κατώτερης θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και μία προφανή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια η βία κατά των γυναικών έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση. Τα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ωστόσο δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της απειλής. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων που δεν θέλει ή που δεν είναι σε θέση να φτάσει σε επαφή με τις υπηρεσίες υποστήριξης. Είναι βέβαιο ότι δεν φτάνουν όλες οι περιπτώσεις στις Αρχές, κάτι που είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο, όταν πρόκειται για βία που ασκείται μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας (με την ευρεία έννοια). Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι γίνονται περισσότερες καταγγελίες.
Πλέον η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να συζητά ανοιχτά για το πρόβλημα αυτό. Ήδη η Πολιτεία έχει πάρει περισσότερα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πράξεων βίας (π.χ. θέσπιση νέων διατάξεων και αυστηροποίηση νομοθεσίας, δημιουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας κ.τ.λ.). Η πρόληψη της βίας απαιτεί μια πολιτική, υπηρεσιακή και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού. Απαιτεί την συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Ασφαλώς, πρέπει να υπογραμμιστεί και η σημαντική συμβολή εξειδικευμένων δομών, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου, που μπορούν να παράσχουν πολύπλευρη στήριξη (ΔΩΡΕΑΝ κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη/συμβουλευτική) σε γυναίκες θύματα βίας.
Ο τερματισμός της βίας
- Η βία στις ερωτικές σχέσεις δεν είναι εντάξει
- Η ζήλεια ΔΕΝ είναι εκδήλωση αγάπης
- Ο Σεβασμός και η Αμοιβαιότητα θεμελιώνουν υγιείς σχέσεις
- Η επικοινωνία είναι το μέσο για υγιείς σχέσεις και τη διευθέτηση συγκρούσεων
Διεύθυνση: Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 16:00
Τηλέφωνο: 2105783265
E-mail: skg@peristeri.gr