Της Γιούλης Ηλιοπούλου
Σε μία έκταση άνω των 5 στρεμμάτων, πίσω από το ΚΥΒΕ στο Περιστέρι, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Περιστερίου βρίσκεται το περιστεριώτικο πάρκο σκύλων.
Ο χώρος του πάρκου βρίσκεται υπό την άριστη διαχείριση του φιλοζωικού συλλόγου «Dog’s school Club» (ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2014) μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου, με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη όλων των αντιδημάρχων.
Είναι περιφραγμένος, έχει κάδο απορριμμάτων, βρύση με νερό, με δωρεάν είσοδο, που βελτιώνεται καθημερινά, ώστε, εκτός από τη βόλτα τους οι σκύλοι να απασχολούνται και δημιουργικά, στις κατάλληλες κατασκευές και παιχνίδια που βρίσκονται εντός του χώρου.
Έτσι, μία Κυριακή απόγευμα, πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή –δυστυχώς δεν έχω σκύλο, για να είμαι πιο ταιριαστή στον χώρο- και επισκέφτηκα το πάρκο. Το πάρκινγκ πολύ εύκολο, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του πάρκου. Υπάρχει εκεί και περίπτερο για να πάρει κανείς τις απαραίτητες προμήθειες σε φαγητό και ποτό, όση ώρα ο τετράποδος φίλος του θα τρέχει γύρω γύρω και θα διασκεδάζει. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι το διπλό επίπεδο ασφάλειας του πάρκου. Μετά την είσοδο στην πρώτη σιδερένια πόρτα, υπάρχει ένας επιπλέον μικρός χώρος, που αν ανοιχτεί η εσωτερική του πόρτα, αρχίζει ένας δυνατός προειδοποιητικός ήχος, σημάδι πως η πόρτα είναι ανοιχτή και πρέπει σύντομα να κλείσει. Όπως ενημερώθηκα αργότερα από τον Πρόεδρο, αυτό έγινε γιατί πολλοί, ανεύθυνα, άφηναν την πόρτα ανοιχτή φεύγοντας και αναγκάζονταν να κυνηγούν τα σκυλάκια στον παράδρομο του Κηφισού, κάτι όχι και τόσο ασφαλές για τα ίδια. Έκλεισα την πόρτα πίσω μου, ο ήχος σταμάτησε και με την είσοδό μου δέχτηκα το ευγενικό καλωσόρισμα ενός λευκού πανέμορφου σκύλου που ήρθε να με προϋπαντήσει. Αφού με μύρισε και ..γνωριστήκαμε, προτίμησε την παρέα των υπόλοιπων ομοειδών του.
Συνάντησα τον κ. Σπύρο Μάντζιο, Πρόεδρο του Συλλόγου, την κ. Μαρία Σιμπώνη και τον κ. Μίλτο Δήμα, άνθρωποι με πραγματική αγάπη για τα ζώα, που προσφέρουν προσωπική φροντίδα, κόπο και χρόνο για να παραμένει ο χώρος προσβάσιμος και κατάλληλος. Οι «εργατοώρες» που σπαταλούν δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό, πέραν της βελτίωσης της εικόνας και της καταλληλότητας του χώρου, ώστε όλοι οι επισκέπτες, πρωτίστως οι τετράποδοι, αλλά κατ’ επέκταση και οι ιδιοκτήτες τους να έχουν μία ευχάριστη εμπειρία εκεί.
Ένας χώρος για κοινωνικοποίηση και εκτόνωση των ζώων, που μπορεί να τους προσφέρει ζωτικό αλλά και ασφαλή χώρο που τόσο τον έχουν ανάγκη. Έμαθα (κάτι που βέβαια ήταν ευνόητο) πως το να πηγαίνει ο σκύλος βόλτα με το λουρί, του αφαιρεί κομμάτι της ευχαρίστησής του, δεν μπορεί να βγάλει την ενέργειά του, να τρέξει και να χαρεί. Σε έναν ασφαλή, περιφραγμένο χώρο, με παιχνίδια και μεγάλη έκταση απολαμβάνει τη βόλτα ουσιαστικά. Γι’ αυτό είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες σκύλων που επιλέγουν το πάρκο, κάθε ώρα της ημέρας και σε κάθε χρονική περίοδο.
Ενημερώθηκα ότι η είσοδος στο πάρκο γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις, με πρώτη και βασική το ζώο να είναι εμβολιασμένο και να γίνεται επίδειξη του βιβλιαρίου του για κάθε νέο μέλος της τετράποδης παρέας. Επίσης σημασία δίνεται και στον «χαρακτήρα» του σκύλου, μιας και όταν υπάρχει επιθετικότητα και εχθρική συμπεριφορά, επιλέγεται το συγκεκριμένο σκυλάκι να απομακρυνθεί από τον χώρο, ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του. Και φυσικά υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι να μαζεύει όποια τυχόν περιττώματα αφήσει πίσω του ο σκύλος του.
Ο χώρος, κατά τους υπευθύνους του είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, όχι βέβαια όσο θα το ήθελαν, αλλά με τα μέσα που διατίθενται είναι επαρκές. Φυσικά μία μεγαλύτερη στήριξη, από πλευρά υλική και οικονομική από τον δήμο είναι σαφώς ευπρόσδεκτη και θα τη δέχονταν με μεγάλη χαρά. Γιατί όλες οι εργασίες στον χώρο πραγματοποιούνται με προσωπική συμμετοχή και κόπο των μελών του Συλλόγου. Δεδομένη είναι η συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου στην καθαριότητα και τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος για τους τετράποδους επισκέπτες του.
Ο κ. Σπύρος με ενημέρωσε επίσης πως στη βελτίωση της εικόνας του πάρκου συνέβαλε και το ταρτάν του γηπέδου της Χωράφας που μεταφέρθηκε εκεί με ενέργειες του δήμου και τοποθετήθηκε με κοπιαστική προσωπική δουλειά των μελών του Συλλόγου.
Το ωράριο λειτουργίας είναι 8.00- 22.30 τον χειμώνα και 7.00-23.30 το καλοκαίρι και φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη.
Φεύγοντας, χαιρέτισα τον άσπρο μεγαλόσωμο νέο φίλο μου, που κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κουβέντας μάς παρακολουθούσε υπομονετικά, με ένα χάδι πάνω απ’ τη μουσούδα του και συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικός ως δείγμα πολιτισμού είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα και η φροντίδα, ώστε η ζωή τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.