Σαολίν

Σαολίν

Δεν είναι μόνο μία πολεμική τέχνη, όπως πολλές άλλες. Αποτελεί ολοκληρωμένη φιλοσοφία και στάση ζωής και μάλιστα με ιστορία 1500 ετών.

 

Μιλάμε για την τέχνη του Σαολίν και Τάι Τσι. Σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένη και πολλοί την επιλέγουν ως εναλλακτικό τρόπο άσκησης του σώματος και του νου παράλληλα και κατάκτησης της ψυχοσωματικής ευεξίας.
Στο Περιστέρι υπάρχει ο ναός “Παραδοσιακό Σαολίν & Ται Τσί «Shaolin Temple Greece – Peristeri». Συναντήσαμε τον υπεύθυνο της σχολής Νίκο Αλεξόπουλο. Διαβάστε για την τέχνη του Σαολίν.

 

  1. Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία των Σαολίν;
    Ο τρόπος ζωής των μοναχών, και ως ένα βαθμό των σπουδαστών Σαολίν, βασίζεται στην φιλοσοφία ΤσανΓουΓι. Σε γενικές γραμμές, το Τσαν είναι μία κατάσταση στην οποία πρέπει να μάθουμε να βρισκόμαστε σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο αποκτάμε και την Σοφία της καθημερινότητας, τη Σοφία που μπορεί να μας δώσει η κάθε απλή στιγμή μέσα στην ημέρα, με το να νιώθουμε ολοκληρωτικά οτιδήποτε κάνουμε. Το Γου είναι το Σαολίν Κουνγκ Φου, η άσκηση, δηλαδή, ένας τρόπος να καθαρίζουμε το νου μας, να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο, να έχουμε σωματική και ψυχική υγεία, να γνωρίσουμε το σώμα μας. Το Γι είναι μία σειρά από ασκήσεις με αναπνοές, οι οποίες ‘‘ξεμπλοκάρουν’’ την ροή του Τσι (Qi=εσωτερική ενέργεια) και χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι για άσκηση νου και σώματος. Επίσης, στο Γι συμπεριλαμβάνονται τα Κινέζικα θεραπευτικά βότανα καθώς και η ειδική χορτοφαγική διατροφή των Σαολίν. Ακόμη, στο Γι εμπεριέχεται ο διαλογισμός Τσάν, ο οποίος βοηθάει στον καθαρισμό του νου από περιττές και αρνητικές σκέψεις και συνδράμει στο να είμαστε, όπως είπαμε και παραπάνω, παρόντες στην κάθε στιγμή, στο οτιδήποτε κάνουμε μέσα στην ημέρα. Πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι το Σαολίν ΤσανΓουΓι δεν το διαχωρίζουμε σε τρία μέρη αλλά το αντιλαμβανόμαστε ως μία έννοια.
  2. Πώς ονομάζεται η σχολή σας;
    Η Ονομασία της Σχολής είναι «Παραδοσιακό Σαολίν & Τάι Τσί “Shaolin Temple Greece – Peristeri”».
  3. Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει κουνγκ φου και ποιο είναι το όριο ηλικίας;
    Η ιδανικότερη ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος Σαολίν Κουνγκ Φου είναι 5 ετών. Το όριο ηλικίας, βέβαια, είναι σχετικό. Αν κάποιος έχει διάθεση να μάθει και να βοηθήσει τον εαυτό του ξεκινά, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Στη σχολή έρχονται και μαθητές οι οποίοι είναι 55 ετών και άνω.
  4. Ποιες ικανότητες πρέπει να έχει κάποιος για να ξεκινήσει κουνγκ φου;
    Δεν χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει. Το μόνο που χρειάζεται, όπως προανέφερα, είναι να έχει θέληση και ζήλο.
  5. Τι πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, πριν πάρει την απόφαση να ξεκινήσει;
     Πριν ξεκινήσει κάποιος το Σαολίν Κουνγκ Φου, καλό θα ήταν να λάβει υπόψη ότι απαιτείται πειθαρχία, σεβασμός και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να συνειδητοποιήσει τα οφέλη του Σαολίν.
  6. Πώς πρέπει να είναι ο δάσκαλος του κουνγκ φου;
    Αρχικά, να σημειώσουμε ότι ένας δάσκαλος, ανεξαρτήτως πολεμικής τέχνης, είναι άνθρωπος (με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ‘‘μοντέλο’’ δασκάλου. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο δάσκαλος πρέπει, κατά κύριο λόγο, να εμπνέει τον σεβασμό και την πειθαρχία στον μαθητή. Φυσικά, απαραίτητο είναι, να έχει ο ίδιος επίγνωση της σοβαρότητας της αποστολής του, της διδασκαλίας-μετάδοσης του Σαολίν Κουνγκ Φου.
  7. Ποια πρέπει να είναι η ιδανική σχέση δασκάλου- μαθητή;
    Η σχέση δασκάλου- μαθητή πρέπει να στηρίζεται σε γερές βάσεις. Ο δάσκαλος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής της παράδοσης του Σαολίν Κουνγκ Φου. Αυτό συνεπάγεται την ακεραιότητα, την υπευθυνότητα, την αγάπη από τη μεριά του δασκάλου και τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την ανταπόκριση από τη μεριά του μαθητή. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη συνεργασία και την επικοινωνία οι οποίες είναι θεμελιώδεις αρχές της σχολής μας.
  8. Γιατί κάποιος να επιλέξει το κουνγκ φου και όχι κάποια άλλη πολεμική τέχνη;
    Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης ή ανταγωνισμού μεταξύ των πολεμικών τεχνών. Ο καθένας επιλέγει να ασχοληθεί με την πολεμική τέχνη που του ταιριάζει και τον γεμίζει ως άνθρωπο-αθλητή.
  9. Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να εξασκείται;
    Η εξάσκηση που απαιτείται είναι καθημερινή. Όμως, ο γρήγορος ρυθμός ζωής και οι απαιτήσεις της εποχής, δυστυχώς, θέτουν κάποια όρια. Τρεις προπονήσεις την εβδομάδα είναι πλέον επαρκής αριθμός, ακολουθώντας πάντα οργανωμένο πρόγραμμα. Για να φτάσει κάποιος σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, χρειάζονται περίπου πέντε με έξι χρόνια συστηματικής άσκησης.
  10. Ποιο είναι το οικονομικό κόστος σε μηνιαία βάση;
    Το οικονομικό κόστος είναι προσιτό. Να αναφέρουμε, βέβαια, ότι η σχολή μας διοργανώνει ταξίδια στην Κίνα, στον Ναό Σαολίν, στην πηγή της γνώσης, στην πηγή του Σαολίν Κουνγκ Φου. Δεν θεωρούμε ότι είμαστε επιχείρηση αλλά μεταλαμπαδευτές της παράδοσης του Σαολίν Κουνγκ Φου, επομένως εκτιμούμε απόλυτα τους μαθητές και τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούμε.
  11. Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Πόσων χρονών είστε, πόσα χρόνια κάνετε κουνγκ φου, πώς ξεκινήσατε και ποια είναι η πορεία σας;
    Είμαι 34 ετών. Με το Κουνγκ Φου ασχολούμαι εδώ και είκοσι χρόνια. Σε ηλικία 6 ετών, με την παρότρυνση των γονιών μου, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολεμική τέχνη του Καράτε. Στη συνέχεια, αναζητώντας κάτι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μου γνώρισα το Κουνγκ Φου. Προπονήσεις ασταμάτητες, πάθος… Όμως κάτι έλειπε. Έτσι, φτάσαμε στο 2008, όταν ανακάλυψα τελικά τον δάσκαλό μου, Σι Γιαν Σιάνγκ (Shi Yan Xiang), 34ης γενιάς μάχιμων μοναχών Σαολίν. Από τότε, έχοντας πια βρει την ‘‘πηγή’’ του αυθεντικού παραδοσιακού Σαολίν, δεν σταμάτησα την μαθητεία μου, φτάνοντας να γίνω προσωπικός μαθητής του δασκάλου μου. Το 2013, ο δάσκαλός μου με οδήγησε στην Κίνα, στον Ναό Φα Ουάνγκ και περνώντας από σκληρή, επίπονη εκπαίδευση ως εσώκλειστος μαθητής, μου απονεμήθηκε επίσημα ο τίτλος του ‘‘εκπαιδευτή’’ Τζιάο Λιάν (Jian Lian) και πιστοποιήθηκε η αρμοδιότητα μου ως δασκάλου Παραδοσιακού Σαολίν. Από τον Νοέμβριο του 2014 βρίσκομαι στη Σχολή Παραδοσιακού Σαολίν & Τάι Τσι, Shaolin Temple Greece- Peristeri, στο κέντρο του Περιστερίου, Αγίου Πέτρου 25Α.