Της Γιούλης Ηλιοπούλου
Κάθε επίσκεψη στο Πάρκο Τρίτση, εκτός από ευκαιρία χαλάρωσης, είναι αναπόφευκτα και ευκαιρία δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, ευκαιρία για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η εικόνα του πάρκου αλλάζει, κατά πόσο τα εξαγγελθέντα έργα προχωρούν και προς ποια κατεύθυνση συντελείται η αλλαγή της εικόνας του πάρκου που τόσο ευαγγελιζόταν η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και η τωρινή. Όλοι όσοι είμαστε κάτοικοι δυτικών περιοχών και από παλιά επισκεπτόμασταν το πάρκο (δεν είναι πολύ μακρινή ανάμνηση η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής παλαιότερων εποχών), είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να παρατηρήσουμε τις αλλαγές και να κρίνουμε το μέγεθός τους αλλά και τη σωστή ή μη κατεύθυνσή τους.
Σαφώς σήμερα η εικόνα παρουσιάζεται εντελώς διαφοροποιημένη. Πάρα πολλές παρεμβάσεις στο πάρκο έχουν τελειώσει, με πιο αξιοσημείωτη την υδροδότηση και στεγανοποίηση των λιμνών και των καναλιών, που πλέον έχουν νερό (ίσως σε κάποια σημεία στα κανάλια να χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα). Ο χώρος έχει καθαριστεί, έχει αναπλαστεί με διαδρόμους για τζόκινγκ, ποδήλατο, περίπατο αλλά και δρόμο τυφλών. Μέχρι και σιντριβάνια παρατηρήσαμε μέσα σε κάποια κανάλια, χωρίς να τα δούμε βέβαια εν λειτουργία. Υπάρχουν στα πιο πολλά σημεία κάδοι απορριμμάτων (βέβαια ακόμα ο «πολιτισμός» κάποιων φαίνεται από την άτακτη ρίψη τους στο έδαφος, παρόλη την παρουσία κάδου κοντά), ακόμα και μεγάλους ηλεκτρονικούς διαδραστικούς πίνακες είδαμε, από τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να λάβει ποικίλες πληροφορίες για το πάρκο (χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής που διαθέτουν).
Αξιομνημόνευτη είναι και η παρουσία της πανίδας του πάρκου. Χελωνίτσες, πάπιες –ιδιαίτερα κοινωνικές-, πουλιά, ψάρια σε μία όμορφη συνύπαρξη.
Απ’ όσο διαβάσαμε στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, πραγματοποιούνται πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις στα όριά του αλλά και δράσεις για παιδιά και μεγάλους (με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την εξοικείωση των παιδιών με τη φύση). Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δει τις δράσεις «κλικάροντας» στη σελίδα κάθε φορά.
Πολλά είναι προγραμματισμένα να γίνουν και πολλά ακόμη μπορούν να προστεθούν ως πρωτότυπες, αξιόλογες και πρωτοποριακές. Αρκεί οι ιθύνοντες να έχουν ως στόχο το συμφέρον του πάρκου, των έμβιων «κατοίκων» του αλλά και όσων το επισκέπτονται για να έρθουν σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην απαθανατίσουμε με φωτογραφίες την εικόνα του πάρκου Τρίτση μιας και αυτές είναι οι μόνοι αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητας. Χαρείτε τις και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Και φυσικά επισκεφτείτε το για να τις διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι.
Φωτογραφίες: Γ.Ηλιοπούλου
Σ.Σ.: Οι νέες οθόνες αφής του πάρκου, που βέβαια ήδη έχουν εισπράξει και αρνητικά σχόλια από πολλούς επισκέπτες του πάρκου. Από τη μία πλευρά υπάρχει το ερώτημα εάν ήταν όντως αναγκαίες και αν τα χρήματα που αυτές κόστισαν θα μπορούσαν να δοθούν για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πάρκο, όπως φροντίδα του πρασίνου ή πρόσληψη προσωπικού. Το δεύτερο ερώτημα αφορά την παρουσία ηλεκτρονικού υλικού μέσα σε έναν χώρο κατεξοχήν φυσικό, στον οποίο τα παιδιά θα έπρεπε να έρχονται σε επαφή με τη φύση και όχι να εγκαταλείπουν τα ποδήλατά τους για να παίξουν με τις ηλεκτρονικές οθόνες, κάτι που εξάλλου το κάνουν συνέχεια στο σπίτι τους.